SF3: PLZ - SLA 4:2

SF3: Plzeň dala Slavii dva góly během minuty a v sérii vede 2:1!

Plzeň - Škodováci využili výhody domácího prostředí a ujali se vedení v semifinálové sérii 2:1. Důležitým momentem byla poslední minuta úvodní třetiny, během které se prosadil Vlasák a jedinou vteřinu před závěrečným hvizdem i Kratěna, kteří tak udali zápasu směr, kterým se vyvíjel až do druhé poloviny třetí třetiny. Hosté se pak dostali na dostřel, ale poslední slovo měl opět Ondřej Kratěna.

HC Škoda Plzeň - HC Slavia Praha

4:2
2:0, 1:0, 1:2

Branky a nahrávky: 20. Vlasák (Straka, Vampola), 20. Kratěna (Kovář), 27. Straka (Kovář, Vampola), 60. Kratěna – 50. Tomica (Jelínek), 59. Kadlec (Kuboš). Rozhodčí: Jeřábek, Mikula – Ondráček, Horinek. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:1. Diváci: 7526. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

HC Škoda Plzeň

Mazanec – Jeřábek, St.Pierre, Hanzlík, Poživil, Havíř, Slovák, Mozík – Petruška, Schleiss, Vampola, Sýkora, Kratěna, Vlasák, Straka, Kašpařík, Lev, Kovář, Dvořák, Johnson, Pletka

HC Slavia Praha

Furch – Kempný, Kadlec, Skokan, Vrdlovec, Jelínek, Holub, Kolařík, Sklenář – Dresler, Tomica, Kuboš, Kučný, Krenželok, Koma, Poletín, Micka, Žejdl, Alinč, Růžička, Hertl

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 26 2 24 92,31 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 2
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 1 0
Jan Kovář 0 2 2 1 0
Ondřej Kratěna 2 0 2 2 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 1 2
Patrik Petruška 0 0 0 -1 0
Václav Pletka 0 0 0 1 0
Lukáš Poživil 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 0 0 -1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 2 0
Martin Straka 1 1 2 0 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 2
Petr Vampola 0 2 2 0 2
Tomáš Vlasák 1 0 1 0 0

komentář

Úvod zápasu byl ve znamení domácích indiánů, ovšem vážnější situace nastala až ve čtvrté minutě. Johnson našel od zadního mantinelu Kováře, ten byl ale na brankovišti dobře hlídaný. Sešívaní kontrolovali v přesilové hře, když Skokan osamocen před Mazancem tečoval těsně mimo poloodkryté branky. V tom samém oslabení ale mohli vsítit branku i modrobílí, když se mezi obránci prosmýkl Dvořák, ale byl již příliš Furchovi. Početní výhody se dostalo i Západočechům. Nejprve Slovák trefil od modré tyč, po chvilce jeho střela hostujícímu brankáři vypadla, k dorážce se však Pletka nedostal. Po chvilce vybídl St. Pierre od levého mantinelu k teči Kováře, ten tísněn nezakončil přesně. Z podobné pozice centroval i Schleiss, tentokráte Vlasák donutil Furcha k výbornému zákroku. Ten nakonec byl překonán po střele Johnsona z mezikruží, ale doslova z brankové čáry stihl odklidit touš do bezpečí hokejkou. Co se domácím nepovedlo v celé první třetině, to se jim povedlo v poslední půlminutce. Nejprve dostal zpoza branky příhru na levý kruh Tomáš Vlasák, který z první trefil pravý horní růžek - 1:0! Vteřinu před sirénou pak zmatky na brankovišti vyřešil dorážkou otřenou o levou tyč Ondřej Kratěna – 2:0!

Prostřední dějství započalo další zajímavou akcí Plzně. Kovář se za brankou zbavil svého strážce a naservíroval před ní na od modré najíždějícího Mozíka, který ovšem netrefil ideálně. Po chvilce našteloval kanón na modré St. Pierre, jeho dělovku uzmul do lapačky Furch. Slavistický gólman musel zasahovat i proti střele Kratěny, kterému Kovář předložil v situaci dvou na jednoho. Třetí zásah indiánů ale přeci jen přišel. Martin Straka dostal na pravý kruh křižnou přihrávku z levého a zavěsil přesně pod břevno - 3:0! Hosté mohli odpovědět vzápětí. Skokan se zjevil sám před brankou, touš si potáhl, ale Mazanec se stihl přemístit. Po hluché pasáži zvedla diváky ze sedaček akce modrobílých, kdy v situaci dvou na jednoho servíroval na Pletku Kratěna, ten tísněn Furcha nepřekonal. Podobně jako Straka z levého kruhu v situaci jeden na jednoho. Závěrečná přesilovka Slavie ohrožení pro Mazance neznamenala. Ten měl tak po dvou třetinách pouhých čtrnáct zákroků.

Do poslední dvacetiminutovky vstoupili lépe hosté, když z mezikruží pálil Růžička, střela byla sražena těsně nad. Dlouhé minuty následovalo slávistické obléhání domácí svatyně, jenže chyběla střelba. K jednomu nebezpečnému pokusu se mezi kruhy dostal Kadlec, Mazanec výborně zasáhl ramenem. V polovině třetiny hráli domácí přesilovou hru, ale nikam nespěchali, kontrolovali výsledek a málem na to doplatili. Po chybě v rozehrávce se hosté dostali do přečíslení, Jan Alinč pálil z mezikruží, ovšem Mazanec zasáhl bleskurychlou vyrážečkou. Nakonec ale i on inkasoval. Po další hrubce v obraném pásmu Plzně se ke střele z levého kruhu dostal Jelínek a Marek Tomica jemně a umně tečoval na vzdálenější tyč - 3:1! Klidný náskok mohl domácím vrátit Johnson, který v situaci jeden na jednoho udělal kužel z Kučného, Furch svůj tým podržel. Podobně jako o chvilku později, kdy stejnému hráči lapil dělovku z levého kruhu do lapačky. Domácí inkasovaná branka probudila. Mezi obránci se totiž až před hostující svatyni protáhl Kašpařík, na lepší zakončení byl příliš blízko. O chvilku později modrobílí selhali v situaci dvou na nikoho, kdy Kratěna z otočky netrefil poloodkrytou klec. Pak ovšem Západočechům nastaly krušné chvíle, když necelé tři minuty před koncem putoval na trestnou Jeřábek. V situaci šest na čtyři pak zakončil od modré rychlý ťukes Petr Kadlec – 3:2! Sešívaní opět odvolali gólmana, ovšem tentokráte to nevyšlo. Chybu v rozehrávce potrestal střelou do prázdné branky Ondřej Kratěna – 4:2! Vteřinu po siréně i Johnson, ale gól již samozřejmě neplatil. Plzeň tak vede v sérii dva jedna na zápasy, zítra pokračujeme…

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Plzeň Plzeň): "Chtěli jsme být aktivní, mít dobrý pohyb, neztrácet puky ve středním pásmu a nikde nepropadnout. Chtěli jsme si vynutit přesilovky a dát z nich nějaké góly. To se nám povedlo, dali jsme z nich dva a vedli jsme 3:0. Bohužel třetí třetina byla z naší strany špatná. Přestali jsme hrát a báli jsme se o výsledek. Bylo to drama až do konce. To už se nám nesmí stát. Myslím, že zranění Michala Dvořáka není nic vážného, a věřím, že ještě zasáhne do hry."

Ondřej Weissmann (HC Slavia Slavia): "Utkání se rozhodlo v jedné minutě na konci první třetiny. Udělali jsme zbytečný faul a inkasovali jsme. Vzápětí šest vteřin do konce jsme odehráli špatně buly a dostali jsme druhý gól. Plzeň se dostala do obrovské pohody. Bruslila, hrála agresivně, dobře bránila a my jsme měli velké problémy se dostat vůbec k nim před branku. Když jsme si nějakou šanci vypracovali, tak jsme ji nedokázali proměnit. Jsem rád, že jsme hráli až do konce a v závěru jsme to alespoň trošku zdramatizovali."