MČR MDO: PLZ - LIB 4:3sn

Mladší dorostenci v strhujícím zápase porazili Tygry

Mistrovství ČR: Mladší dorostenci HC Plzeň 1929 - TJ Bílí Tygři Liberec 4:3sn (1:1, 2:0, 0:2 - 0:0). Plzeňským mladším dorostencům se podařilo proti Tygrům urvat dva body. V zápase, který by se klidně mohl ucházet o titul reklamy na mládežnický hokej, sice ztratili nadějné vedení o dvě branky, ale zvedli hlavy a v dramatické koncovce díky proměněnému nájezdu Hajšmana a Zemanovi, jenž si poradil se šesti nájezdy, můžou slavit vybojovanou výhru.

HC Plzeň 1929 - Bílí Tygři Liberec

4:3sn
1:1, 2:0, 0:2 - 0:0

Branky a nahrávky: 2. Kodýtek (Kantner, Hajšman), 36. Suchý (Vracovský), 38. Vracovský (Suchý), rozh. náj. Hajšman – 7. Lakatoš, 43. Kačírek (Solenský), 52. Chlapík (Mečíř). Rozhodčí: Petružálek – Kordina, Přibík. Vyloučení: 7:10 + Vracovský 5 min. + OK, Kaňák - Lakatoš 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 150. Střely na branku: 48:60. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3.

HC Plzeň 1929

Zeman – Roubal, Váchal, Kaňák, Čechura, Zayml, Starý, Sysel, Kantner, Kodýtek, Kokoška, Vracovský, Pokorný, Suchý F., Rubner, Hajšman, Stráský.

Bílí Tygři Liberec

Stezka – Eichler, Šír, Chlapík, Sviták, Solenský, Balabán, Suchý V., Lakatoš, Nezbeda, Husa, Antonín, Zachar, Mečíř, Kačírek, Hrala, Němeček, Chlum, Bělohorský.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Zeman 65 60 3 57 95,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Michael Čechura 0 0 0 1 2
Martin Hajšman 1 1 2 2 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 12
Matyáš Kantner 0 1 1 1 0
Petr Kodýtek 1 0 1 1 0
Filip Kokoška 0 0 0 0 2
Jakub Pokorný 0 0 0 0 2
David Roubal 0 0 0 0 0
Marek Rubner 0 0 0 -1 0
Dominik Starý 0 0 0 1 2
Jiří Stráský 0 0 0 1 2
Filip Suchý 1 1 2 2 0
Jakub Sysel 0 0 0 1 0
Adam Váchal 0 0 0 1 0
Tomáš Vracovský 1 1 2 2 27
Lukáš Zayml 0 0 0 -1 0

komentář

Indiáni nastoupili do utkání skvěle. Už v úvodu druhé minuty Hajšman vyslal do útoku Kantnera, který ještě dokázal posunout puk doleva na Petra Kodýtka. Ten prostřelil Stezku a Plzeň byla rázem ve vedení. Pak si slovo vzal hlavní sudí a vylučoval na obou stranách. Nejprve Západočeši nevyužili Lakatošovu hru vysokou holí, aby vzápětí sami šli do čtyř po přestupku Vracovského. Sami ale mohli navýšit svůj náskok, avšak Suchý tváří v tvář Stezkovi nenašel mezírku mezi betony. A tak z protiútoku vyrovnali Tygři po střele Dominika Lakatoše, který tak bezezbytku vynahradil vlastní předchozí faul.

Série vyloučení pokračovala a sudí si úzkostlivě hlídal svůj citlivý metr. Tři přesilovky Liberce ani dvě Plzně však využity nebyly. Ta poslední indiánská však zaváněla brankou na sto honů, ale Stezka prokazoval své kvality a puk za svá záda nepustil. A to ani po vyložené šanci Kokošky, který z hranici brankoviště kotouč do sítě nepropasíroval.

Strhující utkání pokračovalo i v prostřední části. Oba týmy tlačily na branku soupeře a ani jeden z gólmanů si rozhodně nemohl stěžovat na nedostatek práce. To nejdůležitější se odehrálo v druhé polovině dvacetiminutovky, když po Kokoškově přestupku proti pravidlům dvě stoprocentní šance nevyužil Bělohorský. Jak zleva, tak zprava si s jeho dobrými pokusy poradil výbornými zákroky plzeňský gólman Zeman. A tak přišly chvíle indiánů.

Nejprve Zeman poslal puk do středního pásma, kde jej do své moci nakonec už při plném počtu hráčů na ledě dostali pod kontrolu Liberečtí. Jenže gólman Tygrů se jej neuváženě zbavil a poslal jej zbrkle pryč. Kotouč si sebral Vracovský, přihrál jej Filipu Suchému který propálil Stezku. A o dvě minuty později už byl náskok indiánů dvojnásobný, když se střelec a nahrávající z předchozí akce prohodili a ukázali, že tato spolupráce prostě funguje. Tomáš Vracovský ve své individuální parádě převzal na modré čáře puk od Suchého, odmítl všechny hráče v pásmu, a to jak plzeňské, tak liberecké, a drze si nabruslil před branku. Odtud poslal puk ke vzdálenější tyči tak, že na něj gólman tygřat už nedosáhl.

Plzeňané tak nastoupili do poslední dvacetiminutovky s nadějným náskokem dvou branek. Jenže o ten brzy přišli. Liberec nastoupil do třetí třetiny ve velkém stylu a indiáni jednoznačně nestíhali. Vše odstartovala špatná rozehrávka, po které Solenský sebral puk, předložil jej před branku na hůl do odkryté klece zakončujícího Matyáše Kačírka. A pak to v plzeňském obranném pásmu vypadalo jako na střelnici. Hnala v rychlém protiútoku přestřelil. Po Nezbedově akci zvonila tyčka. Zachar z předbrankového prostoru nechal vyniknout Zemana. A Tygři byli odměněni za aktivitu přesilovkou, která po dvaceti sekundách dostala zajímavější obrysy.

Na pět minut plus do konce utkání byl potrestán plzeňský Vracovský a na druhé straně dostal v tomto duelu velice svérázně hrající Lakatoš čtyřminutový trest. A tak Tygři hráli ve čtyřech proti třem. A tato výhoda byla proměněna ve vyrovnání. Mečíř našel hůl Filipa Chlapíka, který z voleje přidal třetí branku svého týmu.

I závěr této části byl strhující. Nejprve Nezbeda přešel individuálně přes dva Plzeňany, aby mu na prudkou střelu už nestačily síly. Poté na druhé straně dvakrát Kokoška pálil z dobré pozice lehce mimo.

A tak přišlo na řadu prodloužení. V něm platili indiáni za aktivnější tým a málem na to i doplatili. Ale Zeman vychytal nájezd dvou na jednoho a držel Plzeň ve hře. Poté Západočeši hráli přesilovku, avšak Stráský v dobré šanci nemířil přesně.

Rozhodnutí přinesly až dramatické nájezdy. Zeman si poradil nejprve s pokusy Chlapíka, Lakatoše a Solenského. Na druhé straně Stezka v přímém souboji porazil Zaymla, Kodýtka a Suchého. Po změně pořadí a náhlé smrti Zayml zakončoval do prázdné branky, ale její strážce ji včas vykopl mimo. A tak Zeman musel vychytat Chlapíka podruhé. A uspěl. Poté neproměnil plzeňský Rubner ani Šír. Pak přišla velká chvíle Martina Hajšmana. Do konce vyloučený Vracovský, který utkání musel sledovat už jen z tribuny, předpovídal jedovatou střelou pod víko. A ta také přišla a Stezka nezareagoval. A když neuspěl Lakatoš, plzeňská radost vypukla naplno.