FIN2: ZLN - PLZ 3:2 sn

FIN2: ZLN - PLZ 3:2 sn: Zlín zvládl samostatné nájezdy a srovnal stav série

Zlín - Druhé finálové utkání přineslo velké drama až do samotného konce, až do samostatných nájezdů. Plzeň v utkání dvakrát vedla, ale ani tento fakt nestačil k zisku druhého bodu v sérii. Ta se tak stěhuje na plzeňský led za stavu 1:1.

PSG Berani Zlín - HC Škoda Plzeň

3:2sn
1:1, 1:1, 0:0 - 0:0

Branky a nahrávky: 4. Okál (Leška, Zámorský), 38. Balaštík (Leška), rozh. sam. náj. Leška – 4. Straka (Kovář, Slovák), 23. Dvořák (Hanzlík). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:2. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 6641 (Vyprodáno). Střely na branku: 42:50. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2

PSG Berani Zlín

J.Sedláček (Štůrala) – Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Řezníček, Matějíček, Kotvan – Balaštík, Leška, Köhler – Holík, Čajánek, Veselý – Ondráček, Melenovský, Čech – Okál, Kostourek, Fořt – P. Sedláček.

HC Škoda Plzeň

Mazanec (A. Svoboda) – Hanzlík, Slovák, Jeřábek, St. Pierre, Poživil, Mozík, Boháč – Kovář, Straka, Hollweg – Pletka, Kratěna, Sýkora – Balej, Kašpařík, Vlasák – Vampola, Dvořák, Lev – Petruška.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 70 43 3 40 93,02 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 -1 0
Michal Dvořák 0 0 0 1 0
Jiří Hanzlík 1 0 1 1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 -1 0
Jan Kovář 0 1 1 0 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 1 1 1 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 -1 0
Patrik Petruška 0 0 0 1 0
Václav Pletka 0 0 0 0 0
Lukáš Poživil 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 1 1 1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 -1 0
Martin Straka 1 0 1 0 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 2
Petr Vampola 0 0 0 -1 2
Tomáš Vlasák 0 0 0 -1 0

komentář

Úvod druhého finálového utkání na zlínském ledě se nesl v bojovném duchu. Oba týmy hrály velice aktivně, ale zároveň se do mnoha šancí nedostali. Plzeň z mála, ale dokázala vytěžit vedoucí branku! Souhra na jeden dotek do prázdné branky, po níž se mohl radovat kapitán Martin Straka.

Zlínští se ihned pokusili o odpověď, ale nahození Tesaříka od modré čáry si pohlídal Mazanec ve své výstroji. Zlín si vytvořil i další možnosti, velký závar před Mazancem se povedlo obraně odvrátit, ale hned za necelou půl minutu šli ševci do úniku dva na jednoho, který však také gólem neskončil.

Plzeň mohla navýšit svůj náskok vzápětí díky obránci Tomáši Slovákovi, který nejprve od modré minul branku, ale založil na velmi zajímavý tlak kolem Sedláčkovy klece, který vyústil v další nebezpečnou ránu Slováka, ale opět nepřesnou.

Zlín se nakonec vyrovnávací trefy dočkal a vzhledem k šancím na obou stranách šlo o zasloužené vyrovnání. Leška našel z druhé strany najíždějícího Zdeňka Okála, který se zbavil bránícího Vlasáka a zakončil přesně. Zlín mohl dokonce jít do vedení, ale brejková šance Köhlera s Balaštíkem skončil ranou mimo od druhého jmenovaného.

Opět skvělý vstup do druhé části měli Škodováci. Puk se při souhře dostal na modrou čáru k Jiřímu Hanzlíkovi, který napřáhl a Michal Dvořák ještě lehce tečoval před Sedláčkem. Na druhé straně se snažil dotírat před brankou Balaštík, což následně vyvolalo lehkou výměnu názorů.

První vyloučený druhé finálového duelu usedl na trestnou lavici až v sedmé minutě a na trestnou usedl Petr Vampola. Zlín se při přesilové hře dostal k velmi zajímavé šance, která vznikla po buly před vlastní branku. Na tom zlomil Kovář hůl a Zlín šel do přečíslení, ale Čajánek zpoza branky neuspěl.

Podobným způsobem zkusil překvapit Mazance za nedlouho i Filip Čech, jehož pokus po vyjetí zpoza branky byl podařený, ale přesnost mu scházela stejně jako na druhé straně Pletkovi, který v první přesilovce Plzně zakončoval na brankovišti nepřesně.

Zlín se nakonec znovu dočkal vyrovnání. Köhlerova rána z úhlu ještě skončila mimo, ale po nepřesném založení plzeňského útoku se před brankou zjevil nehlídaný Jaroslav Balaštík a Mazanec byl téměř bez šance.

Zajímavou šanci si vytvořili indiáni na začátku třetí části, ale pokus z vrcholu kruhů trefil jen nachystaného Sedláčka. Plzeň se mohla dostat znovu do vedení v početní převaze při vyloučení Čajánka, ale nakonec z této příležitosti nebylo nic.

Valaši se nedostávali prakticky k žádným šancím, to Plzeň útočila a kombinovala jako těsně před polovinou třetí části Kovář s Hanzlíkem, prvně jmenovaný za brankou udržel kotouč, ale rána Hanzlíka, který si najel mezi kruhy, zamířila pouze do Sedláčka.

Zlín si záhy šanci vypracoval a byla to velká šance. Zdeněk Okál se dostal do úniku, ale na Mazance ten správný recept nenašel. Plzeň se znovu vrátila před Sedláčka při vzájemném trestu pro Balaštíka a Sýkoru, ale nakonec ani krátká přesilovka čtyř proti třem úspěch neslavila.

Berani měli v závěru velkou šanci rozhodnou, ale štěstí stálo na plzeňské straně a střelu od modré dokázal jeden z obránců zablokovat. Přesně dvě minuty před koncem třetí části usedl k velké nevoli vyprodaného stadionu na trestnou Petr Leška, Přesilová hra přinesla na plzeňské hole mnoho šancí, ale puk létal nakonec všude kolem, jen ne do branky a o osudu zápasu muselo rozhodnout prodloužení nebo nájezdy.

Prodloužení se neslo v duchu opatrné, ale útočné bitvy. Nejdříve se před Mazance dostal Balaštík, následně se snažil na druhé straně zakončit Sýkora. Zlín se před polovinou prodloužení dostal k další možnosti, kdy z mezikruží nedokázal zakončit lépe než do Mazancova betonu.

Plzeň měla dvě minuty před koncem prodloužení rozhodnutí ve své moci. Kolem branky spolu kombinovalo duo Kovář - Straka, druhý jmenovaný pak vyjel zpoza branky, ale Sedláčka nezaskočil. To na druhé straně musel být opět v pozoru Mazanec, když před ním operovala naopak útočná dvojka ševců ve složení Leška - Balaštík.

Deset minut prodloužení držitele bodu za toto utkání neurčilo, tudíž došlo na samostatné nájezdy. Jako první se rozjel za Plzeň Petr Vampola, ale jeho rychlý úprk směrem k brance nebyl úspěšný. Neuspěl ani domácí Filip Čech, který pálil na lapačku.

Ve druhé sérii se proti Sedláčkovi rozjel Jan Kovář, ovšem bekhendový blafák dokázal zlínský strážce branky zastavit. Za domácí se rozjel velmi pomalu Bedřich Köhler, ale ani on neuspěl s ránou na lapačku.

Třetí série a souboj Sedláčka s Václavem Pletkou, který skončil znovu lépe pro zlínského brankáře. Za Zlín se rozjel Petr Leška a střelou pod vyrážečku uspěl a srovnal stav série na 1:1.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Chtěl bych poděkovat všem klukům za předvedený výkon. Dneska jsme do toho dali ten život a jiskru, což nám v minulém zápase chybělo. Zápas byl vyrovnaný, ale my jsme prokázali větší touhu po vítězství. Nájezdy jsou vždy loterie. Jsme rádi za srovnaný stav finálové série, nyní se připravíme na dva zápasy v Plzni."

Milan Razým (hlavní trenér HC Škoda Plzeň): "Věděli jsme, že domácí udělají všechno proto, aby vyhráli. Na ledě se více jiskřilo, my jsme bohužel dnes udělali více chyb než v úvodním zápase. Soupeř nás dvakrát potrestal, dva góly jsme mu nabídli našimi fatálními chybami. Samozřejmě nechci snižovat výkon Zlína, bylo to velmi bojovné utkání. Zápas dospěl do nájezdů a ty Zlín velmi dobře zvládá a dvakrát v nich porazil Třinec. Když nedáme branku z nájezdů, tak nemůžeme pomýšlet na výhru."