FIN5: ZLN - PLZ 1:2

FIN5: ZLN - PLZ 1:2: Plzeň veze třetí bod!

Zlín - Vstup do pátého finálového utkání nebyl ze strany Plzně úplně podařený, ale bojovnost celého týmu korunovaná výborným výkonem hlavních opor se zasloužila o vyrovnání těsně před koncem druhé třetiny a ve třetí třetině o rozhodující branku z hole Nicholase Johnsona! Finálová série se stěhuje do Plzně a v pátek je velká možnost pro Škodovku celou sérii ukončit!

PSG Berani Zlín - HC Škoda Plzeň

1:2
1:0, 0:1, 0:1

Branky a nahrávky: 7. Köhler (Zámorský, Linhart) – 40. Kovář (Balej, St. Pierre), 46. Johnson (Kovář, Špaček). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 6641. Střely na branku: 27:26. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

PSG Berani Zlín

J. Sedláček – Zámorský, Řezníček, Hamrlík, Linhart, Matějíček, Tesařík – Holík, Čajánek, Veselý – Balaštík, Leška, Köhler – Okál, Melenovský, Ondráček – od 47. navíc P. Sedláček, Kostourek, Fořt.

HC Škoda Plzeň

Mazanec – Špaček, Hanzlík, Jeřábek, St. Pierre, Mozík, Frolo, Havíř – Johnson, Kovář, Straka – Kratěna, Kašpařík, Vlasák – Balej, Sýkora, Petruška – Dvořák, Lev, Vampola.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 27 1 26 96,30 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 1 1 1 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
David Havíř 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 0
Nicholas Johnson 1 0 1 0 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 -1 2
Jan Kovář 1 1 2 1 4
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 1 1 0 2
Martin Straka 0 0 0 1 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 0
Jaroslav Špaček 0 1 1 0 0
Petr Vampola 0 0 0 0 2
Tomáš Vlasák 0 0 0 -1 0

komentář

Velmi aktivní byl od obou celků nástup do první části pátého utkání a hned ve druhé minutě se domácí dostali do první šance, ale Melenovský hlášený jako třináctý útočník se nedokázal prosadit a to samé se stalo Plzni na druhé straně. Plzeň se po aktivním nástupu obou celků do zápasu dostala do tlaku a hned několikrát se pískalo zakázané uvolnění. Škodováci byli pod tlakem a Zlínu se naskytla zajímavý možnost po nepřesné rozehrávce, kterou Holík nepotrestal a pálil jen do betonu Mazance.

První změna skóre v pátém semifinálovém utkání přišla na konci sedmé minuty, kdy Zámorský vysunul za obranu Plzně Bedřicha Köhlera, který sám proti Mazancovi nezaváhal a trefil se přesně k tyči podobně jako Leška při vítězném nájezdu v druhém finálovém utkání.

Plzeňští měli šanci odpovědět na nepříznivý stav velmi záhy, ale v početní situaci čtyři na čtyři se neujala kombinace Straky s Kovářem, ani následný protiútok Ondráčka, kterého vychytal Mazanec. Plzeňský gólman musel v dalším průběhu první části čelit ještě zajímavému pokusu od Balaštíka, ale s tečovanou ránou si dokázal poradit.

Závěr první periody byl z obou stran velmi vyhecovaný a o ostré souboje na hranici pravidel nebyla vůbec nouze, ale sudí s ledovým klidem vše sledovali, avšak nevylučovali. V posledních vteřinách první části si ještě počíhal Balaštíka na Jaroslava Špačka, který se však rozhodně do žádného konfliktu nechtěl dostat.

Úvod druhé dvacetiminutovky začaly oba týmy hrou ve čtyřech po konfliktu Zámorského s Kovářem na konci první třetiny, ale v této herní situaci se nic zajímavého neudálo. Na začátku druhé části také došlo na Jaroslava Špačka, který se snažil poprvé výrazněji zapsat do utkání. R8na rodáka z Rokycan od modré čáry byla povedená, ale nakonec odražený puk nedokázal před Sedláčkem nikdo zamést do branky.

Plzeň měla i další šance jako například při střele Jozefa Baleje z vrcholů kruhů pro vhazování a následně i pohledná kombinace a střelecké pokusy od hráčů čtvrté formace Dvořáka a Vampoly, který po vyhraném buly zkoušel dorážet u Sedláčkovy tyče.

Následně se povedlo na chvíli převzít taktovku zápasu zlínským hráčům a zajímavou ránou na Mazance se prezentoval v signalizované výhodě Köhler, ale Zlín o přesilovku přišel velmi rychle, když se provinil proti pravidlům kapitán beranů Čajánek, když zasáhl vysokou holí Špačka. Ten mohl zákrok na sebe potrestat, ale další rána od modré byla znovu zablokována a další kombinace také.

V závěru druhé části hry se do dobré pozice pro střelu dostal znovu Jaroslav Špaček, ale ani poněkolikáté se neprosadil, na druhé straně nebyl úspěšným kapitán Čajánek. Do konce třetiny zbývalo jedenáct vteřin, když se Plzeň dočkala zaslouženého vyrovnání na 1:1, když Balejovu ránu tečoval před brankou Jan Kovář.

Plzeň vstřelená branka ještě více nakopla a hned na začátku třetí třetiny došlo na faul Zámorského a na možnosti v signalizované výhodě, které ale Straka a po něm i Špaček nevyužili. První přesilová hra Plzně trvající dvě minuty nenabídla větší šanci.

Indiáni byli lepším celkem na ledové ploše a přišli i další možnosti jako například rána Kováře a také přesilová hra po úmyslném posunutí branky od zlínského útočníka Veselého a toto vyloučení Plzeň trestala! Kovář vypálil od modré a před brankou tečoval kotouč Nicholas Johnson!

Zlín se pokoušel o vyrovnání a po kombinaci Köhlera s Balaštíkem k němu nebylo daleko, ale dlouhá konzultace sudího Jeřábka s kolegou Potschem u videa přinesla jasný signál ne v podání sudího.

Berani se pokoušeli o vyrovnání ze všech sil, ale do tolika šancí se nedostali a navíc závěrečnou snahu zkomplikovalo Zlínu výrazně vyloučení Tesaříka, které nedovolilo domácímu týmu odvolání gólmana dříve než deset vteřin před koncem třetí části, což už bylo pro domácí hrající bez vyloučeného obránce pozdě.

Plzeň veze ze Zlína tenisovou terminologií řečeno mečbol a v pátek bude ČEZ aréna moci sledovat možná poslední zápas letošní extraligové sezóny!

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (PSG Zlín): "Bylo to vyrovnané utkání. Zlomilo se přesilovkami, protože my je v poslední době moc dobře nehrajeme. To je alfa a omega celého play-off. Když nedáme z tolika přesilovek gól, tak nemůžeme vyhrát. V příštím zápase to musíme zlepšit a věřím, že se vrátíme zpátky do Zlína."

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): "Série graduje, hrál se oboustranně velmi dobrý hokej.My jsme v první třetině nevstoupili do zápasu úplně nejlépe, nevytvořili jsme si žádnou gólovku a domácí naši hrubou chybu hned potrestali vedoucí brankou. Od druhé třetiny jsme zlepšili pohyb, pak jsme soupeře zatlačili do defenzivy a před odchodem do šaten se nám podařilo vyrovnat. Ve třetí třetině jsme využili přesilovou hru a zápas dotáhli do vítězného konce. Hráči dodrželi, co jsme si před zápasem řekli. Vyzdvihl bych Jardu Špačka, klobouk dolů před ním, že se do zápasu nechal přemluvit a naskočil. Podal perfektní výkon."