SPA - PLZ 3:1

SPA - PLZ 3:1 - Jeden přesný zásah na body nestačil

Plzeň - Poprvé v sezóně skončili Západočeši bez bodů. Na ledě Sparty sice indiáni vedli, ovšem domácí dokázali vývoj utkání otočit a vedení i udržet.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

3:1
0:1, 2:0, 1:0

Branky a nahrávky: 22. Ton (TS), 37. Kumstát (Klimek), 52. Buchtele (Ton) - 12. Pletka (Duda, Straka). Rozhodčí: Hodek, Lacina - Lhotský, Barvíř. Vyloučení: 8:7, navíc Pilař (Sparta) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 6310. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

HC Sparta Praha

Pöpperle - Pilař, Piskáček, Sičák, Kubát, Krejčík, Švrček, Gřegořek - Pacovský, Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Klimek - Ton, Přibyl, Buchtele - T. Rachůnek, Simon, I. Rachůnek.

HC Škoda Plzeň

Mensator (37. Machovský) - Slovák, Hanzlík, Růžička, Jeřábek, Mozík, Frolo, Marcel - Duda, Straka, Vlasák - Kratěna, Lev, Pletka - Novotný, T. Sýkora, J. Sýkora - Dvořák, Pitule, Petruška - Schleiss.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 23 15 1 14 93,33 0
Lukáš Mensator 37 17 2 15 88,24 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 1 1 -1 4
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 -1 4
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 4
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 -1 0
Štěpán Novotný 0 0 0 -1 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Václav Pletka 1 0 1 0 0
Dan Růžička 0 0 0 -1 0
Tomáš Slovák 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 1 1 -1 2
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 -1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 -1 0

komentář

Ve druhém domácím duelu sezony nastoupila Sparta proti mistrovské Plzni, premiéru ve sparťanském dresu si odbyl mladý obránce Jakub Krejčík. Holešovičtí začali aktivněji, první pozdravy na Mensatora mířily z holí Kumstáta a Kubáta. Úvodní přesilová hra se jim ale příliš nevydařila, na rozdíl od Plzně, která šla v první početní výhodě do vedení. Vyloučení Piskáčka potrestal po 36 sekundách Václav Pletka, který dorazil za záda Pöpperleho střelu Dudy.

Krátce nato mohl srovnat Přibyl, který v samostatném úniku zkusil blafák do backhandu, Mensator však puk tečoval mimo. Neujal se ani průnik Dvořáka či Kubátova dělovka od modré čáry. Další vzrušení tak přišlo až dvě vteřiny před první přestávkou. Pilař podrazil Straku, který se okamžitě zvedl a chtěl si to se sparťanským obráncem vyříkat, v tom přijel zezadu na Pilaře ještě Duda. Po následné potyčce se na trestnou lavici odebrali dva hráči Plzně a jeden sparťan.

V úvodu druhé části už se sparťané zaslouženě dočkali vyrovnání. A rovnou také přepisování klubové historie! Petr Ton byl při zakončení faulován a střelou pod Mensatorem proměnil nařízené trestné střílení. Osamostatnil se tak s 255 góly na čele klubové střelecké tabulky, Jiří Zelenka už je v 254 trefami na druhém místě. I dál se sparťané tlačili do útoku a byli lepším týmem.

Po vyloučení Ivana Rachůnka a následně i Piskáčka čekala Plzeňské více než minutová přesilovka pěti na tři. Již po čtyřech vteřinách ale bylo po dvojnásobné výhodě díky Strakově sekání. Sparťané se tak bránili ve třech proti čtyřem a mohli jít dokonce do vedení. To když Švrček našel na útočné modré číhajícího a nikým nehlídaného Pacovského, který ale prudký puk nezachytil. Druhý gól domácí přece jen přišel, když Klimek za brankou obehrál soupeře a poslal puk před branku na Petra Kumstáta, který z první prostřelil Mensatora. Ten následně přepustil své místo Machovskému.

Plzeň potřebovala ve třetí třetině přidat, aby mohla pomýšlet na body. Sparťanská defenziva ale pracovala výborně, nepouštěla soupeře do tlaku a naopak se tlačila za zvýšením náskoku. Nejprve jel Hlinka zcela sám na Machovského, ale kličkou trefil jen beton plzeňského gólmana, poté nadvakrát neuspěl ani Ivan Rachůnek. Domácím sice zatrnulo, když se Pöpperle natahoval po vysokém puku a tečoval ho lapačkou, ale hned z protiútoku zvýšil vedení Jan Buchtele, který Machovského prostřelil mezi betony po přihrávce Tona.

Další šance přišla v podání bratského dua Rachůnků. Starší Ivan posílal křižný pas na Tomáše, ten ale kotouč promáchl. Závěr zápasu poznamenala především vyloučení, která následovala po faulech na obou stranách. Těsně před koncem ještě přišly dvě potyčky před Pöpperlem, sparťané už si však situaci v klidu pohlídali i při plzeňské power play a získali všechny tři body.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): My jsme celý zápas hráli jako tým, hráli jsme dobře a šli jsme si za vítězstvím. Zápas se pro nás sice vyvíjel nepříznivě, ale my jsme postupně přidávali branky. Mužstvo podalo výborný kolektivní výkon, hrál se výborný hokej na obou stranách. Plzeň má nesmírně silné mužstvo.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Musím dneska sportovně přiznat, že Sparta byla lepším týmem. Měla výborný pohyb, my jsme byli vždycky všude o krok později. Ztráceli jsme zbytečně puky ve středním pásmu, tím nás Sparta v naší třetině dostávala pod tlak a vznikaly z toho ty kolotoče. Byli jsme prostě málo důrazní a Sparta dneska vyhrála zaslouženě.