VIT - PLZ 2:4

VIT - PLZ 2:4 - Indiáni si na dalekou cestu domů přibalili tři body

Plzeň - Indiáni vstoupili do druhé čtvrtiny základní části stejně jako do té první - berou tři body v souboji s Vítkovicemi. Brankově se prosadila nová posila Josef Straka, dva body zapisuje Ján Sýkora a Vojtěch Mozík, naopak dvě trestná střílení vychytal Lukáš Mensator!

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

2:4
0:2, 1:1, 1:1

Branky a nahrávky: 32. Strapáč (Huna, Barinka), 44. Štencel (Burger) – 3. J. Sýkora (Duda, Mozík), 14. Slovák (J. Sýkora), 29. J. Straka (Hanzlík), 60. Mozík. Rozhodčí: Baluška, Minář – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:4, navíc Hollweg (PLZ) 5 min. + DKU. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5 023. Střely na branku: 26:20. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4.

HC Vítkovice Ridera

Šindelář - Štencel, Barinka, Sloboda, Kudělka, Kovář, Stehlík, Pastor - Strapáč, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - Káňa, Hlinka, Szturc - Šedivý, Valčák, Vandas.

HC Škoda Plzeň

Mensator - Seman, Hanzlík, Jeřábek, Slovák, Mozík, Frolík - Indrák, M. Straka, J. Straka - Kratěna, Lev, Pletka - Duda, Kašpařík, J. Sýkora - Novotný, T. Sýkora, Hollweg - od 28. navíc Petruška.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Lukáš Mensator 60 26 2 24 92,31 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 1 1 2 2
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 1 1 1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 25
Miroslav Indrák 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 1 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Vojtěch Mozík 1 1 2 2 2
Štěpán Novotný 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 0 0 -1 0
Daniel Seman 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 1 0 1 0 2
Martin Straka 0 0 0 1 0
Josef Straka 1 0 1 1 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 1 0
Ján Sýkora 1 0 1 2 0

komentář

Indiáni se na ostravském ledě příliš dlouho nerozkoukávali a hned udeřili. Po 124 vteřinách hry převzal ve středním pásmu touš Ján Sýkora vypálil za modrou a nakonec si i vlastní pokus sám dorazil - 0:1! Vítkovice to na dlouhé minuty zaskočilo, probraly se až v polovině úvodního dějství, kdy se za hostujícími beky zjevil Húževka a Jeřábek vše musel hasit faulem. Nařízené trestné střílení domácí hráč neproměnil, když na Mensatora neplatila rychlá klička do forhendu. Po chvilce se Steelu dostalo početní výhody, ovšem Plzeň velmi zodpovědně bránila a nepřipustila tak nebezpečí pro vlastní svatyni. Naopak, brzy poté, co se dostala do plného stavu, sama udeřila. Tomáš Slovák našteloval na modré svůj kanón a rána se zastavila až v síti - 0:2! Aby toho nebylo na jednu třetinu málo, nařídili sudí po faulu Semana ještě jednoho trestné střílení, ovšem Mensator si svižnou střelu Káni vychutnal lapačkou. Před první sirénou si ještě otestovali gólmany soupeře Pletka se Svačinou, skórem již ale nepohnuli

Prostřední pasáž hry započala snahou Húževky, který se protáhl podél mantinelu, Mensator byl připraven. Domácí ovšem byli v tlaku a dobré šance spálili netrefením zařízení Kovář, Strapáč a Valčák. Indiáni navíc museli na pět minut do čtyř, když za vražení na hrazení vyfasoval trest do konce utkání Hollweg. Paradoxně ale početní výhoda domácí zabrzdila, Západočeši dobře bránili a Mensator tak musel být pozorný prakticky jen při ráně Barinky od modré. Navíc, když po chvilce ujeli Straka s Frolem, srovnali se po faulu na druhého jmenovaného na ledě síly. Hostující gólman si následně poradil se Strapáčovou ranou na lapačku, naopak Šindelář kapituloval. Josef Straka si najel na pravý kruh, zamířil a trefil přesně do horní části branky - 0:3! Pak ale Západočeši špatně střídali a Vítkovice toho využily. Petr Strapáč šikovně tečoval Hunovu ránu a Mensator byl bez šance - 1:3! Po chvilce pálil nehlídaný Pletka, ovšem minul. Rána Dudy byla ztečována a akci dvou na jednoho zmařil hostům dobrým obraným zákrokem Štencel. Steel odpověděl šikovnou ranou Burgera, Mensator byl ale připraven.

Poslední dvacetiminutovka započala šancemi na obou stranách. Nejprve mimo mířil Kratěna, aby následně vyprášil Mensatorovi betony Szturc. Pak se ale domácí diváci dočkali. Ihned po buly v útočném pásmu se ke střele na modré dostal Jan Štencel a jeho projektil zastavila až síť - 2:3! Vrátit slibný náskok mohl svému týmu Kratěna, Šindelář byl na místě. Podobně jako na druhé straně jeho kolega při pokusu Štencela, po chvilce i Kudělky. Těžké chvilky přichystal svým spoluhráčům na poslední dvě minuty utkání Slovák, když vystřelil kotouč mimo mantinely. Domácím se však (i v šesti proti čtyřem) příliš nedařilo a naopak indiáni několikrát ostřelovali prázdnou klec. To se jim nakonec i povedlo, když čtyři vteřiny před koncem zamířil přesně Vojtěch Mozík – 2:4!

Ohlasy trenérů

Peter Oremus (HC Vítkovice Steel): "Věděli jsme, že to bude náročný zápas, bohužel první třetina z naší strany nebyla dobrá. Pak jsme museli dotahovat ze stavu 0:3, a to je velmi náročné. I když jsme dva góly dali, do prodloužení už jsme zápas nedotlačili."

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): "V Hradci jsme hráli velmi špatně, dneska jsme podali naopak velmi dobrý kolektivní výkon. Výborně zachytal Mensator, který zlikvidoval dvě trestná střílení a potřeboval se chytit. Do zápasu jsme vstoupili velmi dobře. V první třetině jsme měli hru pod kontrolou a mohli dát i třetí gól, což se nám podařilo až ve druhé části. Přežili jsme pětiminutové oslabení. Přesto domácí nesložili zbraně a dostali se na rozdíl jediné branky. O vítězství jsme museli bojovat do samého závěru, když jsme hráli ještě oslabení, ale zvládli jsme to."