PLZ -SPA 1:2sn

PLZ -SPA 1:2sn - Plzeň s lídrem svedla tuhý boj, nakonec bere jen bod

Plzeň - Indiáni v neděli večer v televizním duelu přivítali na svém ledě Spartu, aktuálního lídra tabulky. I když padly jen dvě branky, hrál se výborný hokej na obou stranách, parádní výkony předvedli i oba gólmani. Jako první kapituloval hostující Pöpperle po zásahu Pletky, jenže hosté ve třetí třetině díky Kumstátovi srovnali. Vyrovnaný stav vydržel až do samostatných nájezdů, které rozhodl elitní střelec Petr Ton pro pražskou Spartu.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

1:2sn
0:0, 1:0, 0:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 33. Pletka (kratěna, Straka J.) – 46. Kumstát (Buchtele, Pech), rozh. náj. Ton. Rozhodčí: Turčan, Šindler – Flegl, Štofa. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5938. Střely na branku:25:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC Škoda Plzeň

Machovský – Seman, Hanzlík, Jeřábek, Slovák, Frolo, Mozík, Boháč – Straka J., Straka M., Indrák – Pletka, Lev, Kratěna – Sýkora J., Kašpařík, Duda – Petruška, Sýkora T., Dvořák

HC Sparta Praha

Pöpperle – Piskáček, Kubát, Krejčík, Švrček, Philipp, Sičák, Hrbas – Ton, Hlinka, Rolinek – Kumstát, Pech, Buchtele – Klimek, Přibyl, Rachůnek – Simon, Bahenský, Forman – Chlapík

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 65 27 1 26 96,30 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 0 0 -1 6
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Tomáš Frolo 0 0 0 0 4
Jiří Hanzlík 0 0 0 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 -1 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Václav Pletka 1 0 1 0 0
Daniel Seman 0 0 0 -1 0
Tomáš Slovák 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Josef Straka 0 1 1 0 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 -1 0
Ján Sýkora 0 0 0 0 2

komentář

Utkání mezi pátou Plzní a vedoucím celkem extraligy Spartou Praha přilákalo do hlediště plzeňské ČEZ Arény 5938 diváků. Ačkoliv v první dvacetiminutovce k vidění žádná vstřelená branka nebyla, rozhodně bylo na co koukat. První velká šance se naskytla hostům ze Sparty ve druhé minutě utkání, když před plzeňským brankářem Machovským váhal s rozehrávkou obránce Jakub Jeřábek. V momentě, kdy mu utekl puk z hole, mohl zakončovat Daniel Přibyl. Zřejmě byl však překvapen, jak snadno se dostal do palebné pozice a v časové tísni neměl dostatek prostoru k promyšlení koncovky. Záhy kontroval Martin Straka, jenž objel branku Sparty, kterou hájil Tomáš Pöpperle, ovšem sparťanský strážce branky se nenechal zaskočit Strakovou střelou. Sparta nevstřelila branku ani při akci Jaroslava Hlinky s Tomášem Rolinkem proti Tomáši Slovákovi. V momentě Hlinkově zakončení zela před hráčem z poloviny odkrytá branka a Machovského beton, jenž zamezil téměř jistému gólu. Ján Sýkora měl na hokejce zřejmě největší šanci domácích v první třetině, jíž předcházel nejdříve tvrdý hit Michala Dvořáka na Pecha. Spolupráce dvou plzeňských útočníků ovšem skončila na Pöpperlem. V závěru třetiny se zvedla v hledišti vlna emocí po krvavém šrámu v obličeji Václava Pletky, který rozhodčí nevyhodnotili jako zákrok mimo rámec pravidel, proto nikoho nevylučovali

První branky utkání se tedy diváci v úvodní dvacetiminutovce nedočkali. Druhá třetina nabídla více času v nerovnovážném počtu hráčů na ledě, ovšem na vyložené šance byla o něco chudší než třetina první. Ještě než se poprvé rozvlnila síťka branky, došlo při vyhazování puku z plzeňského obranného pásma k nepříjemné situaci na sparťanské střídačce. Letící puk zasáhl do oblasti hlavy hráče hostů Miroslava Formana. K otřesenému hráči přispěchala záchranná služba, v jejíž doprovodu následně hráč opustil sparťanskou střídačkou a zmizel v útrobách plzeňského stadionu. Na sklonku 33. minuty zahajovala Plzeň po vyloučení Jaroslava Hlinky standardní přesilovou hru pěti proti čtyřem. Ondřej Kratěna přihrával zpoza branky do mezikruží k najíždějícímu Václavu Pletkovi, jenž okamžitě zakončoval. Pöpperle jeho střelu nezachytil a puk skončil v síti sparťanské branky - 1:0.

Hráčům Sparty se podařilo odpovědět na úvodní branku domácích až v průběhu třetí třetiny. Jan Buchtele po najetí do obranného pásma Plzně předal puk Petru Kumstátovi, který pohotově vystřelil a propasíroval puk mezi Machovského levou rukou a tělem do branky - 1:1. Čtyři minuty před koncem třetí třetiny nastaly pro Plzeň krušné chvilky. Na trestnou lavici putoval na dvouminutové vyloučení plzeňský Tomáš Frolo a Sparta zahájila nátlak na plzeňskou obranu, který by ji přinesl vedoucí branku v závěru utkání. Domácí defenzíva ale nepolevila a aktivní obranou odmítla pustit soupeře do vedení. Navíc v závěru oslabení se dostal po chybě sparťanského obránce do úniku Ondřej Kratěna. Na Pöpperleho ale nevyzrál. Utkání po šedesáti minutách nepoznalo vítěze, na řadu tedy přišlo prodloužení.

V úvodu nastaveného času nabíjel Hanzlík Josefu Strakovi, ale jeho rána příklepem skončila na gólmanovi. Sparta zahrozila po Rolinkově přihrávce Jaroslavem Hlinkou, a ačkoliv Machovský šel do protipohybu, šanci hostů vychytal. Ani po pětiminutovém prodloužení branka nepadla, tak se muselo rozhodnout v samostatných nájezdech. V nich byli úspěšnější hosté, za které proměnili Ton a Buchtele, zatímco z Plzně neuspěl Pletka, ani Ján Sýkora. O dělbě třetího bodu bylo tedy rozhodnuto ve prospěch Sparty Praha.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (Sparta): Narazily na sebe dva silné týmy, bylo to vyrovnané utkání. Ve druhé třetině jsme asi tahali za kratší konec, v závěru jsme přitlačili a šli jsme si za tím. Nájezdy jsou o individuální činnosti. Bylo to důrazné utkání, které diváky muselo bavit.

Michal Straka (Plzeň): Bylo to vyrovnané, věděli jsme že Sparta má rychlé protiútoky, bohužel se nám moc nedařilo neztrácet puky ve středním pásmu, gólman nás několikrát podržel.