PLZ - LIT 1:0sn

PLZ - LIT 1:0sn - Šach-mat vystavil Litvínovu Kratěna

Plzeň - Indiáni dokázali zlomit ve svůj prospěch poslední utkání před reprezentační pauzou. Dva body nakonec berou po výhře v nájezdech, kdy se prosadili Kratěna s Pletkou ,naopak bezchybný byl dnes Machvoský.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

1:0sn
0:0, 0:0, 0:0 - 0:0

Branky a nahrávky: roz. nájezd Kratěna. Rozhodčí: Homola, Hrubý - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 7:6, navíc Pletka (PLZ) os. trest 10 min. Bez využití. Diváci: 4956. Střely na branku: 28:22.

HC Škoda Plzeň

Machovský - Hanzlík, Seman, Slovák, Jeřábek, Mozík, Frolo - Kratěna, J. Straka, Vlasák - Duda, Lev, Pletka - Novotný, Kašpařík, J. Sýkora - Petruška, T. Sýkora, Hollweg.

HC Verva Litvínov

Francouz - Pavlík, Zeman, Šlégr, Gula, Posmyk, K. Černý - Jánský, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Ručinský - Rosa, J. Černý, Pšurný - Písařík, Majdan, Jurčík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 65 22 0 22 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 0 0 0 2
Tomáš Frolo 0 0 0 0 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 2
Ryan Hollweg 0 0 0 0 2
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 0 0
Ondřej Kratěna 1 0 1 0 2
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 2
Štěpán Novotný 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 0 0 0 10
Daniel Seman 0 0 0 0 2
Tomáš Slovák 0 0 0 0 0
Josef Straka 0 0 0 0 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0

komentář

První vážnější akci utkání předvedla Plzeň v páté minutě. Litvínovská obrana ztratila puk ve středním pásmu, toho využili Radek Duda s Václavem Pletkou a rozjeli se na jediného obránce. Duda nahrával, Pletka střílel, ale Francouz jeho pokus vytěsnil betonem. Na další větší šanci se čekalo až do 11. minuty. Do té doby se sice hra přelévala z jedné strany na druhou, ale téměř postrádala střelecké pokusy. To změnil až Ondřej Kratěna, když se z levého kruhu nečekaně dostal ke střele a málem se mu povedlo zaskočit Francouze. Litvínovský gólman ale jeho pokus nakonec přece jen reflexivně vyrazil mimo tři tyče. V 16. minutě pálil Pletka, Francouz vyrazil puk jen před sebe, kam už dojížděl Lev, ale hostující obrana byla rychlejší. Litvínov se do šancí dostával jen sporadicky, plzeňská obrana pracovala poctivě. To Plzeň se s přibývajícím časem hnala do útoku víc a víc. Ján Sýkora zkoušel Francouze zaskočit z bezprostřední blízkosti, ale nebyl úspěšný. Tlak domácích zpomalilo na konci třetiny Kratěnovo vyloučení, ale Litvínov nedokázal ze svého stínu vystoupit ani v početní výhodě, modrobílí se výborně ubránili. Třicet vteřin před koncem třetiny měl největší šanci uplynulých minut Václav Pletka. Jeho pokus zastavil nahrnutý sníh u pravé tyčky Francouzovy branky.

Hosté si schovali svoji největší šanci až na začátek druhé třetiny. Majdan prudce vypálil, jen co přejel modrou, Machovský sklapl betony, ale puk neudržel. Naštěstí pro domácí rozhodčí ztratil černý nesmysl z dohledu, tak hru přerušil. Krátce na to se po střele Ručínského vytvořila před Machovským zkrumáž a nikdo z účastněných nevěděl, kde puk je. Vše nakonec skončilo zakázaným uvoleněním domácích. Když se do útoku dostala Plzeň, zvedl všechny diváky ze sedadel Ján Sýkora, když se stejně jako v reprezentaci pokusil o gól alá Granlund. Tentokrát puk skončil na tyči. Krátce na to rozjel útočnou akci domácích Hollweg, nabíjel Semanovi, jehož bekhendový pokus skončil mimo. Ve 32. minutě si Plzeň zahrála kratičkou přesilovku pěti proti třem. Tu využít nestihli, ale lépe se jim nevedlo ani v početní převaze klasické. Svou početní výhodu nedokázal využít ani Litvínov. Napravit svou chybu mohli po přísném vyloučení Hollwega, který využil toho, že Martynek měl hlavu dole a nesoustředil se na hru a poslal ho tvrdým hitem k ledu. Gól však k vidění nebyl, takže po čtyřiceti minutách se v Plzni hrálo stále bez branek.

Ve 43. minutě se rozjel Novotný, dostal se až před Francouze, ale jeho pokus nebyl natolik prudký, aby litvínovského strážce branky překvapil. To se málem povedlo Jeřábkovi, který sice střílel z úhlu, ale Francouz měl zacloněný výhled a puk jen tak tak proklouzal mimo tři tyče. Ve 48. minutě se ke střele dostal Duda, Francouz jeho pokus vytěsnil hřbetem lapačky. Na druhé straně si sjel mezi kruhy na střelu Jakub Černý. Mířil však přesně doprostřed hrudi Machovského. V 50. minutě dostala Plzeň minutu a patnáct vteřin trvající přesilovou hru pět na tři. Na trestné lavici seděli litvínovští Gula a Šlégr. Ovšem domácím se Francouze překonat nepodařilo ani proti třem, následně ani proti čtyřem protihráčům. V 55. minutě měl jednu z největších šancí zápasu Lev, ale svou střelou z mezikruží minul. Necelé čtyři minuty před koncem třetí třetiny se musel na trestnou lavici odebrat Frolo a domácím nastaly krušné časy. Početní výhody však dnes nebyly silnou zbraní ani jednoho týmu. Gólu si diváci v plzeňské Čez Aréně v základní hrací době nedočkali.

Plzeň měla v prodloužení ze hry o něco více než její soupeř. Ale hlavně bylo na obou týmech vidět, že nikdo nechce udělat chybu a darovat soupeři druhý bod. Nakonec jí ale přece jen vyrobili domácí. Hanzlík pouze za cenu faulu zastavil rodící se akci Litvínova a ten měl ještě čtrnácti vteřinovou přesilovou hru. Využít ji však nedokázal, a tak došlo i na samostatné nájezdy.

Josef Straka za Plzeň ani Viktor Hübl za Litvínov neuspěli. Ondřej Kratěna naopak mířil přesně, Lukešovi se vyrovnat nepodařilo. Ján Sýkora se svým nájezdem uspěl a dal tak pečeť na plzeňské vítězství. Vítězný gól si připisuje Ondřej Kratěna - 1:0 sn.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): "V zápase dominovaly obrany. S Litvínovem se už z minulého play-off dokonale známe, takže i oni na nás byli dobře připraveni. Podobně jako v minulých utkáních trpělivě bránili, a proto jsme neměli tolik šancí. Sice jsme nesehráli ve třetí třetině přesilovku pět na tři optimálně, ale i přesto jsme díky nájezdům získali dva body. Momentálně se střelecky trápíme, tak jsme před utkáním apelovali na hru dozadu. Chtěl bych poděkovat Rudovi Pejcharovi za to, jak dobře připravoval gólmany a popřát mu hodně štěstí do nového angažmá. Martin (Straka) je zraněný, zítra se podrobí drobnému artroskopickému zákroku a pak zjistíme, jak dlouho bude chybět."

Miloslav Hořava (HC Verva Litvínov): "Během celého utkání byli domácí trošku lepší díky větší pohyblivosti. My jsme to nahrazovali extrémní obětavostí a bojovností. V naší situaci jsme za bod velmi rádi. Vybojovali jsme ho díky skvělému brankáři Francouzovi a vynikajícímu kolektivnímu výkonu celého mužstva. Jirka Šlégr to ve svém věku zvládá výborně. Věkem ubývající rychlost nahrazuje ohromným srdcem. Strašně chce a je neuvěřitelné, jak moc mužstvu pomáhá."