PLZ - CHM 5:3

PLZ - CHM 5:3 - Plzeň překvapení nepřipustila a vyhrála potřetí v řadě

Plzeň - Indiáni s beznadějně posledním Chomutovem prodloužili dvě série - sami vyhráli potřetí v řadě, naopak pro Piráty šlo o jedenáctou porážku za sebou. Domácí šli brzy do vedení, hosté pak sice vyrovnali, ale Plzeň ve druhé třetině navýšila své vedení až na rozdíl tří branek a nakonec dokráčela k zaslouženému vítězství.

HC Škoda Plzeň - Piráti Chomutov

5:3
2:1, 2:1, 1:1

Branky a nahrávky: 7. Boháč (Straka, Mozík), 19. Lev, 25. Straka (Duda), 31. Sýkora T. (Dvořák), 45. Slovák (Kratěna, Kašpařík) – 10. Hruška (Šagát, Gajovský), 34. Straka (Havel, Balej), 51. Straka (Pulpán, Kubinčák). Rozhodčí: Hribik, Wagner – Podrazil, Zavřel. Vyloučení: 10:9. Využití: 2:2. V oslabení: 2:0. Diváci: 5008. Střely na branku: 29:28. Zblokované střely: 8:7. Hity: 19:12. Vhazování: 42:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3.

HC Škoda Plzeň

Mensator - Hanzlík, Jeřábek, Slovák, Marcel, Mozík, Boháč - Kratěna, Lev, Straka - Duda, Vlasák, Pletka - Schleiss, Kašpařík, J. Sýkora - Dvořák, T. Sýkora, Holec.

Piráti Chomutov

Růžička - Pulpán, Trefný, Lojek, Mrázek, Krstev, Bartejs, Havel - Hruška, Bartečko, Bomersback - Šagát, Gajovský, Hřebejk - Balej, Straka, Kubinčák - Kaše, Sikora, Račuk, od 51. min. navíc Kämpf.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Lukáš Mensator 60 28 3 25 89,29 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 1 0 1 1 4
Radek Duda 0 1 1 0 6
Michal Dvořák 0 1 1 1 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 1 0
Miroslav Holec 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 0
Pavel Kašpařík 0 1 1 0 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 1 0
Jakub Lev 1 0 1 1 0
Patrik Marcel 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 1 1 1 4
Václav Pletka 0 0 0 0 2
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 1 0 1 0 0
Martin Straka 1 1 2 0 0
Tomáš Sýkora 1 0 1 1 0
Ján Sýkora 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0

komentář

Utkání začalo dle papírových předpokladů, tedy tlakem Plzně. První velkou šanci utkání měl Dvořák, ke kterému se z druhé strany odrazil kotouč, ale domácí dvaapadesátka poslala touš pouze do boční konstrukce poloodkryté branky. Gól měl na holi po chvilce i Vlasák, který se ujal černého nesmyslu mezi kruhy, nasadil Růžičkovi blafák do bekhendu, ale opět trefil síť pouze z boku. Do třetice už to indiánům vyšlo. Martin Straka vykličkoval hostující obranu, předložil Dominiku Boháčovi, jenž poloodkrytou klec neměl problém trefit - 1:0! Jenže Chomutov se osmělil a brzy bylo srovnáno. Ránu Šagáta od modré Mensator neudržel a ve správný čas a na správné místě stál David Hruška, který podél pravého betonu zasunul k tyči - 1:1! Pro domácí mohlo být ještě hůře. Nejprve z mezikruží tečoval Hruška pokus z levé strany, po chvilce ze stejné pozice střílel Gajovský, domácí gólman svůj tým podržel. Modrobílí se brzy oklepali a Růžička se musel činit nejprve proti Dudovi, jenž si povyjel na brankoviště z rohu, za nedlouho poté promáchl Kašpařík před zcela odkrytou brankou u pravé tyčky. A znovu třetí velkou šanci Západočeši využili. Ve vlastním oslabení Jakub Lev skvěle přečetl rozehrávku Josefa Straky a následně vykoupal Růžičku po kličce do forhendu - 2:1! Úvodní dějství zakončil Vlasák pěknou střelou přes obránce do levého betonu gólmana Pirátů.

Prostřední část započala tam, kde její předchůdkyně skončila – tedy tlakem Plzně. Nejprve nad tečoval Straka pokus Kratěny od modré, poté se asistent změnil ve střelce, když zakončoval z první z pravého kruhu, vytáhl se Růžička. A jako už se dnes stalo tradicí, třetí velká šance indiánů se změnila v gól. V přesilové hře čtyři na tři našel po rychlém ťukesu Duda Martina Straku, jenž z ostrého úhlu zasunul pod vyrážečku gólmana Chomutova - 3:1! Piráti mohli odpovědět vzápětí. Bomersback předložil v situaci dvou na jednoho ideálně Bartečkovi, jehož ránu z první Mensator fantasticky nadzvedl na břevno. Po chvilce pálil z levého kruhu Balej, touš po zákroku domácího gólmana proskotačil těsně mimo pravé tyče. Nedáš - dostaneš. Chomutovu se vůbec nepodařila přesilová hra. Vše vyvrcholilo, když Dvořák napadl hostující rozehrávku, přistrčil Tomáši Sýkorovi, který rychle zasunul u levé tyče - 4:1! Brzy ale bylo sníženo. Josef Straka nic nevymýšlel, po přejetí modré napřáhl a krásnou trefou o břevno snížil - 4:2! Hosty vstřelená branka nabudila. Vzápětí měl na holi snížení na rozdíl jediné trefy Hruška mezi kruhy, když zachytil troufalou rozehru domácích a svižně vypálil, Mensator dokázal zasáhnout ramenem.

Zkraje poslední dvacetiminutovky se znovu musel činit hlavně Růžička. Nejprve ukryl v lapačce ránu Pletky z levého kruhu, později před stejným hráčem sklapl betony včas po pokusu z druhé strany. Zaskvěl se i proti Schleissovi, jenž sám před hostujícím gólmanem zvolil střelu na teploměr. Nárok ale již neměl proti ráně Tomáše Slováka od modré, jehož dělovka skončila v levém horním růžku - 5:2! Za nedlouho poté vlétl do útočného pásma Kašpařík, vystřelil z levého kruhu na vzdálenější tyč a Růžička touš vytěsnil jen těsně mimo. Hosté se osmělili v početní výhodě, ovšem Mensator si rány od modré pohlídal. Další faul Plzně ale již potrestán byl. Nahození od modré šikovně tečoval mimo dosah domácího brankáře Josef Straka – 5:3! Odpovědět mohl Pletka, kterému v situaci dvou na jednoho předložil Dvořák, skvěle však zasáhl ramenem Růžička. Obdobná situace se stejným koncem se udála i na druhé straně, pálil Bartečko. V závěru utkání ještě po nešťastném střetu Mozíka a Straky putovali domácí do čtyř, domácí však oslabení zvládli na jedničku, stejně jako krátkou power-play soupeře. Bodově se tak dotáhli na druhý Mountfield.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): "Jsme spokojeni se ziskem tří bodů, ale méně s naší disciplínou. Našimi vyloučeními jsme umožnili Chomutovu vrátit se do zápasu. Už před utkáním jsme klukům zdůrazňovali, že nám nenechají nic zadarmo a to se potvrdilo. Zbytečnými fauly v útočném a středním pásmu jsme se dnes připravili o lepší výkon. Kvůli častým vyloučením byla naše hra rozháraná. Hlavně třetí třetina nebyla z naší strany vůbec dobrá. Deset vyloučení v domácím zápase je moc. Martin Straka po dohodě nenastoupil do třetí třetiny, protože ho táhl sval na noze."

Robert Kaše (Piráti Chomutov): "Zápas se mi těžko hodnotí. Začali jsme příliš zakřiknutě, až postupně jsme začali více bruslit a zlepšovat pohyb. Bez něj nemáme šanci. Dvakrát jsme inkasovali při naší přesilovce a to nás hodně sráží. Je těžké se potom vrátit zpátky do hry. Pozitivem je, že se hráči nevzdali ani za nepříznivého stavu a bojovali až do poslední minuty. Na tom se dá stavět."