PLZ - LIB 5:3

PLZ - LIB 5:3 - Pletka svým 250. gólem stvrdil výhru Plzně

Plzeň - Domácí měli dobrý vstup do zápasu dokázali si vytvořit dvougólový náskok. O ten ale v závěru první třetiny nedůsledností před vlastní brankou přišli. Ve druhé třetině ale dokázali indiáni přidat další góly a když Duda zvyšoval na 4:1, zdálo se, že je o výsledku utkání rozhodnuto. Jenže Liberec dokázal díky Filippimu bleskově snížit a ve třetí třetině se hosté dotáhli díky Vampolovi na rozdíl jediného gólu. O šanci vyrovnat ale Liberec připravil ten samý hráč, když neudržel nervy na uzdě a po jeho trestu ve hře dohrávali hosté téměř celý zbytek zápasu v oslabení. Toho minutu před koncem využil Pletka a při libereckém risku bez gólmana vstřelil svůj 250. gól a potvrdil výhru Plzně.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

5:3
2:1, 2:1, 1:1

Branky a nahrávky: 6. Vlasák (Straka, Duda), 10. Kratěna (Mozík, Straka), 22. Pletka (TS), 32. Duda (Jeřábek, Pletka), 59. Pletka (Duda, Jeřábek) – 19. Bartek (Vampola), 32. Filippi (Bartek, Vitásek), 47. Vampola (Bulíř, Gřegořek). Rozhodčí: Hribik, Homola – Frodl, Charvát. Vyloučení: 5:7, navíc Vampola (LIB) 5+20. Využití: 3:0. Diváci: 5351. Střely na branku: 20:32. Zblokované střely: 7:3. Hity: 21:19. Vhazování: 36:23. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3, 5:3.

HC Škoda Plzeň

Mensator - J.Jeřábek, Boháč, Slovák, Moravčík, Mozík, Frolo - Kratěna, Lev, Martin Straka - Duda, Vlasák, Pletka - Indrák, Kašpařík, Schleiss - M.Dvořák, T.Sýkora, Pitule

Bílí Tygři Liberec

Melicherčík - Hunkes, Gřegořek, Vitásek, Výtisk, Čutta, Čakajík, Voráček - Bulíř, Nedvěd, Vampola - Bartek, Filippi, Víšek - Valský, T.Urban, J.Vlach - Jass, Kica

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Lukáš Mensator 60 32 3 29 90,63 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 1 2
Radek Duda 1 2 3 1 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 -1 2
Jakub Jeřábek 0 2 2 1 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 -1 2
Ondřej Kratěna 1 0 1 -2 0
Jakub Lev 0 0 0 -2 0
Michal Moravčík 0 0 0 -3 0
Vojtěch Mozík 0 1 1 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Václav Pletka 2 1 3 2 0
Jan Schleiss 0 0 0 -1 0
Tomáš Slovák 0 0 0 -3 0
Martin Straka 0 1 1 -2 2
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 1 0

komentář

Utkání začalo z obou stran opatrně a větší šanci tak diváci viděli až po pěti minutách hry. Situaci dvou na jednoho vyřešil Nedvěd ranou mezi nohy, Mensator však stihl betony sklapnout včas. Na druhé straně se činil i Melicherčík, když betonem vykopl dorážku Pletky z brankoviště. Nedosáhl však ve dvojnásobném oslabení na ránu Tomáše Vlasáka z první po křižné příhře od Straky - 1:0! Liberec odpověděl, když pálil Kica z levého kruhu, domácí gólman zasáhl vyrážečkou. Indiáni následně potrestali další vyloučení Severočechů. Nedvěd vyhodil touš mimo mantinely a toto počínání využil Ondřej Kratěna ranou z levého kruhu - 2:0! To Tygři si ve stejné herní situaci tak dobře nevedli. Západočeši dobře drželi obrannou modrou a výsledkem byla pouze jedna rána Výtiska, kterou Mensator bez problémů pokryl. Nestačil však v závěru na dorážku vlastní střely Martina Bartka, jenž nejprve vypálil z mezikruží a následně mezi obránci ještě vyražený touš zpracoval a prosadil se kličkou do bekhendu - 2:1!

Prostřední část započala rychlou brankou Plzně. Václav Pletka dostal přihrávku za obranu, ale byl faulovaný. Nařízené trestné střílení pak vyřešil rychlou kličkou zakončením mezi betony - 3:1! Tygry ale jakoby obdržená branka nabudila a začali kousat. Nejprve nebezpečně pálil z pravého kruhu Vampola, následně se za domácími beky zjevil Bulíř, jeho kličku však Mensator pokryl. Na druhé straně se prosadil v situaci dvou na jednoho Lev, ovšem následná klička do bekhendu na Melicherčíka již neplatila. Tygři se následně dostali do tlaku, ovšem činil se domácí gólman. Nejprve proti Nedvědovi, který pálil z mezikruží a následně i proti Urbanovi, jenž se prokličkoval až na brankoviště. Nedáš – dostaneš. Jeřábek si sjel až do levého rohu, odkud nalezl před brankou Radka Dudu, kterému pouze stačilo nastavit hůl - 4:1! Jenže hned po rozehrání domácí propadli, na Mensatora se sám z levé strany řítil Tomáš Filippi, jenž snížil svižnou střelou nad beton na vzdálenější tyč - 4:2! A pro Plzeň mohlo být ještě hůře. Chybu v rozehrávce domácích vystihl Bartek a trefil tyč z venkovní strany. V závěru ještě jedovatě vypálil na vzdálenější tyč z pravé strany Vlasák, skórem ale již nepohnul.

Domácí vstoupili do poslední dvacetiminutovky lépe, ovšem chyběla střelba. To Tygři se s ničím nepárali. Dvakrát přejeli modrou a v plné rychlosti vypálili. Nejprve Nedvěd netrefil zařízení, poté se musel Mensator vytáhnout proti Bulířovi. Na druhé straně se pomocí rychlých přihrávek s Pitulem prokombinoval Dvořák až před Melicherčíka, ale byl příliš blízko na lepší zakončení. Následně se podařilo Liberci dotáhnout domácí náskok na jediný gól. K odraženému touši se dostal mezi kruhy Petr Vampola a z první ho poslal na místo určení - 4:3! Vrátit klid mohl na domácí hokejky Kašpařík, rozezvučel z levého kruhu však pouze břevno. Následně zamířila Plzeň do čtyř, ovšem Liberec svou šanci nevyužil, přesilovou hrou doslova pohrdl, když se hra povětšinou odehrávala ve středním pásmu a domácí gólman nemusel ani jednou zasahovat. Drama tak mohlo pokračovat. Jenže to skončilo ještě dříve, než začalo. Petr Vampola nejprve inkasoval osobní trest, následně za další řeči druhý a protože nepřestal, vykoledoval si trest ve hře, který je odměněn pěti minutami a do konce zápasu zbývalo zhruba něco lehce přes. Indiáni se v dlouhé početní výhodě příliš nikam nehrnuli a hlavně si hlídali výsledek. Důsledkem toho byly rychlé výpady Liberce a velká práce pro Mensatora. Ten si však všechny střely, převážně přes obránce z dálky, pohlídal a dovedl tak svůj tým v pěkném zápase k vítězství. Navíc mu pomohl Václav Pletka, který svým 250. gólem v kariéře potrestal hru hostí bez brankáře a vstoupil tak do Klubu střelců - 5:3!

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): "Do utkání jsme vstoupili dobře a díky využitým přesilovkám jsme získali dvoubrankové vedení. Přesto se nám potvrdilo, že to nebude jednoduchý zápas. Sice jsme šli i do vedení 4:1, ale hosté rychle snížili. Liberec měl poté lepší pohyb, což dokumentoval i počet jeho šancí. My jsme se strachovali o výsledek až do jejich trestu na pět minut. Soupeř nám to nedisciplinovaností ulehčil a i přes hru bez brankáře jsme to dotáhli do vítězného konce."

Milan Černý (Bílí Tygři Liberec): "Měli jsme špatný vstup do utkání. V závěru první třetiny se nám podařilo skóre zkorigovat a vyrovnali jsme hru. Od poloviny utkání jsme dokonce podle mě tahali za delší konec, stále jsme ale pouze dotahovali vedení soupeře. Po snížení na 3:4 jsme věřili ve vyrovnání, ale po extempore našeho hráče a pětiminutovém vyloučení jsme to měli složitější. Ještě jsme měli šanci při power play, chybělo nám tam však štěstí. I přes chyby, kterých jsme si vědomi, jsme si tady zasloužili bodovat."