JUN: JIH - PLZ 2:5

Skvělý vstup do třetí třetiny vynesl juniorce plný počet bodů

Junioři: HC Dukla Jihlava - HC Plzeň 1929 2:5 (1:1, 1:1, 0:3). Plzeňská juniorka po dvě třetiny sváděla s domácí Duklou vyrovnaný boj. Ale pak přišlo závěrečné dějství, kdy hosté v rozmezí 44. a 49. minuty udeřili hned třikrát, na což už domácím nezbyla vůbec žádná odpověď.

HC Dukla Jihlava - HC Plzeň 1929

2:5
1:1, 1:1, 0:3

Branky a nahrávky: 18. Molnár (Vantuch), 33. Březina (Střecha) – 10. Tulačka (Kristl, Slavík), 21. Holý (Houfek), 44. Kepka (Houfek, Slavík), 45. Kristl (Mašek), 49. Kubík (Tulačka). Rozhodčí: Úlehla – Čížek, Křivohlavý. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. Diváci: 46. Střely na branku: 39:37. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:5.

HC Dukla Jihlava

Fučík – Dundáček, Čermák, Půža, Tobola, Vala, Polívka, Žáček – Březina, Jícha, Sladký – Molnár, Vantuch, Střecha – Lupač, Beran, Severa.

HC Plzeň 1929

Karafiát – Polata, Houfek, Kubík, Slavík, Rajal, Holý – Kepka, Přikryl, Kopta – Kristl, Tulačka, Michel – Pejchar, Mašek, Uhlík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Karafiát 60 39 2 37 94,87 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Holý 1 0 1 2 2
Jakub Houfek 0 2 2 2 0
Jiří Kepka 1 0 1 1 2
Ondřej Kopta 0 0 0 2 0
Richard Kristl 1 1 2 2 2
Matyáš Kubík 1 0 1 1 0
Filip Mašek 0 1 1 1 0
David Michel 0 0 0 2 0
Daniel Pejchar 0 0 0 0 0
Matěj Polata 0 0 0 0 2
Roman Přikryl 0 0 0 2 2
Pavel Rajal 0 0 0 1 2
Jakub Slavík 0 2 2 2 4
Vojtěch Tulačka 1 1 2 1 0
Jiří Uhlík 0 0 0 0 0

komentář

V úvodních minutách zápasu nebyly k vidění žádné vážnější šance. Postupem času začala být aktivnější Plzeň. Pejchar s Rajalem se svými pokusy úspěšní nebyli a hostům se nevedlo ani v následné přesilové hře. Holý sice našel před brankou Fučíka zcela volného Pejchara, ale kapitán hostů volil místo přímé střely jen střílenou přihrávku, která prolétla podél gólmana Dukly. Minutu po návratu vyloučeného Jíchy na led se už hosté radovali. Vojtěch Tulačka byl po střele Kristla u puku nejdříve a zblízka zasunul kotouč za záda Fučíka - 0:1. Jihlava mohla vyrovnat v následné přesilové hře, která jí však, stejně jako před několika minutami Plzni, příliš nevyšla. Na konci první třetiny se domácí dostali do situace dva na jednoho. Střecha vzal odpovědnost na sebe, ale Karafiáta neprostřelil a odražený puk projel Vantuchovi mezi bruslemi. Přesto k němu Vantuch dostal znovu a přihrál jej mezi kruhy, kde Alexandr Molnár překonal napůl ležícího gólmana hostů - 1:1. Do kabin se tak šlo za remízového stavu.

Lepší úvod do druhé části si hosté snad ani nemohli přát. Houfek přihrál na útočnou modrou Janu Holému, a ten prostřelil Fučíka, který toho zřejmě moc neviděl - 1:2. Při hře ve čtyřech po vyloučení na obou stranách se dostal mezi kruhy k puku Jakub Slavík, ale trefil gólmana Dukly pouze do hrudi. Po vypršení trestů hrála Jihlava přesilovou hru, před Karafiáta se však nedokázala téměř dostat. Před polovinou zápasu Březina v situaci jeden na jednoho stahovačkou téměř oklamal obránce, jeho následná střela skončila na gólmanovi Plzně. Přílišný důraz hostů před vlastní klecí měl za následek dvě přesilové hry Dukly. V první z nich opět nebyli domácí příliš úspěšní, vyjma nebezpečné střely Březiny z první z pravého kruhu. Nejlepší střelec domácích si připsal zářez na pažbě až v další početní výhodě. Střechovu tvrdou ránu od modré vyrazil Karafiát k Davidu Březinovi, který se z pravého kruhu trefil přesně pod horní tyč - 2:2. Červenožlutí byli po vyrovnání aktivnější, ale další branka do konce prostřední dvacetiminutovky už nepadla.

Po osmnácti vteřinách závěrečné třetiny se dral do samostatného úniku Jícha, byl však faulován Slavíkem. Dvouminutovou početní výhodu Dukla nevyužila a po návratu vyloučeného hráče Plzně šli hosté potřetí do vedení. Houfkův pokus z levého kruhu se po několika odrazech dostal k Jiřímu Kepkovi, který zblízka se štěstím překonal Fučíka - 2:3. Za minutu vedli Západočeši již o dvě branky, když střelu Maška ještě domácí gólman vyrazil, ale na tvrdou a přesnou ránu Richarda Kristla z mezikruží již nemohl dosáhnout - 2:4. Jihlava mohla snížit v osmačtyřicáté minutě, jenže Beran po Dundáčkově nahození poslal kotouč těsně vedle levé tyče branky. Platilo tak nedáš – dostaneš. Matyáš Kubík střelou od modré využil zakrytého výhledu Fučíka a přidal pátý gól svého týmu - 2:5. O osudu zápasu bylo téměř rozhodnuto. Dukla se sice tlačila před Karafiáta, ale více než náznaky šancí si nevypracovala. Když Karafiát zneškodnil i střelu Severy z pravého kruhu, bylo jasné, že si tabulkově výše postavená Plzeň odveze z Jihlavy tři body a porazí tak červenožluté i podruhé v sezoně.

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Plzeň 1929): Jsme rádi, že jsme získali po dlouhé době tři body. Doma jsme nyní ztratili dva zápasy v poslední minutě. Venku hrajeme lépe. Dvě třetiny byly relativně vyrovnané. My jsme špatně hráli druhou třetinu, kde jsme měli čtyři vyloučené hráče a to nás stálo hodně sil. Jsme rádi, že ve třetí třetině jsme proměnili šance, a myslím si, že jsme v ní byli trošičku herně lepší.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Bohužel jsme dostali góly, jaké jsme dostali. Hráče jsme upozorňovali na to, co soupeř hraje a dal nám z toho gól. Dneska rozhodly naše individuální chyby, nepokrytí hráčů v předbrankovém prostoru, dorážky a chytání střel – prostě to jsou detaily, které rozhodují zápasy, a my jsme dnes v těchto detailech byli horší.