SDO: PLZ - CHM 4:5sn

Dramatický duel rozhodly v neprospěch Plzně až samostatné nájezdy

Starší dorostenci: HC Plzeň 1929 - Piráti Chomutov 4:5 po samostatných nájezdech (1:2, 3:1, 0:1 - 0:0). Zajímavý zápas přinesl řadu krásných okamžiků na obou stranách, rovněž nemálo chyb, které se oběma týmům vloudily do repertoáru. Souboj Pirátů a indiánů bude pokračovat již brzy – už v pátek stejná mužstva srovnají své síly a znovu v Plzni.

HC Plzeň 1929 - Piráti Chomutov

4:5sn
1:2, 3:1, 0:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 11. Kokoška, 23. Beneš (Suchý), 26. Kučera (Stráský), 31. Švarc (Prokop) – 5. Polák (Kaše, Macháček P.), 10. Macháček P. (Macháček A.), 27. Polák (Kaše), 43. Kaše (Macháček P.), rozh. náj. Polák. Rozhodčí: Svoboda - Malý, Kotyza. Vyloučení: 2:6 + Wágner (CHM) 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 52. Střely na branku: 38:52.

HC Plzeň 1929

Štekr – Kaňák, Walter, Polívka, Prokop, Volf, Šmíd, Starý, Vlček, Beneš, Suchý, Vracovský, Švarc, Opava, Hajšman, Kokoška, Stráský, Kučera, Krystl, Vavřička.

Piráti Chomutov

Lukeš – Novák, Páleník, Hlaváček, Hierman, Dimitrov, Kozák, Macháček P., Kaše, Polák, Strunz, Veselý, Macháček A., Wágner, Kašpar, Adámek, Rohla, Toman.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jonáš Štekr 65 51 4 47 92,16 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Beneš 1 0 1 -2 0
Martin Hajšman 0 0 0 0 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 -3 0
Filip Kokoška 1 0 1 1 0
Tomáš Krystl 0 0 0 -1 0
Tomáš Kučera 1 0 1 0 0
Patrik Opava 0 0 0 -1 0
Ondřej Polívka 0 0 0 -1 0
Jan Prokop 0 1 1 0 0
Dominik Starý 0 0 0 0 0
Jiří Stráský 0 1 1 2 2
Filip Suchý 0 1 1 -2 0
Petr Šmíd 0 0 0 1 0
Milan Švarc 1 0 1 -1 2
Jakub Vavřička 0 0 0 -2 0
Lukáš Vlček 0 0 0 0 0
Jakub Volf 0 0 0 0 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 0 0
Jan Walter 0 0 0 -1 0

komentář

Přestože první akce utkání šla na konto domácích, když se ke střele zprava dostal Beneš, první velkou šanci stejně jako první gólovou radost si vychutnali Piráti. Na konci první minuty sice Kaše jen rozezvonil tyčku za Štekrem, nicméně další akce už skórem pohnula. Indiáni tedy nejprve ubránili vyloučení kapitána Švarce, ale dovolili Severočechům dostat se do tempa, za což byli potrestáni v 5. minutě. Kaše precizně našel hůl Toma Poláka, jenž poslal puk o tyčku do klece. V sedmé minutě mohli indiáni odpovědět. V brejku dvou na jednoho byl Opava rychlejší než jeho spoluhráč i protihráč, a tak vzal odpovědnost na sebe. V akci se však objevila Lukešova lapačka, přes kterou puk do branky neprošel. Indiáni pak ale propadli na modré čáře a už rychlý protiútok soupeře nezastavili. Aleš Macháček nahrál na střed na hůl Petra Macháčka, který precizně provedeným blafákem vykoupal Štekra a zdvojnásobil vedení svého týmu. Jenže jako blesk z čistého nebe se radovali o chvíli nato i indiáni. Už už se zdálo, že soupeř znovu vyrazí k nebezpečnému protiútoku, ale Filipu Kokoškovi se vyplatilo, že zůstal dotírat na hranici brankovišti a dostal indiány na dostřel. Poslední šance před sirénou šla opět na konto hostů. David Kaše jistě vystihl úmysly rozehrávky indiánů a blafákem se hnal k dalšímu zakončení. To, stejně jako následnou dorážku, lapil Štekr.

Domácím se podařilo hned zkraje třetiny využít početní výhodu a srovnali stav duelu. Suchý přihrál mezi kruhy na Martina Beneše, který se Štěstím prostřelil Lukeše. A chvíli nato se indiáni dokonce probojovali do vedení. Ve 26. minutě našel Stráský dlouhou přihrávkou z hloubky vlastního pásma Tomáše Kučeru, který číhal ve středním pásmu. Ten se i s obtížemi dostal do zakončení, jež tedy vyřešil s velkým přehledem bekhendovou střelou s kýženým gólovým efektem. Jenže vedení domácích barev mělo jepičí život. Indiáni znovu propadli ve vlastním pásmu a pustili Toma Poláka do zakončení. Ten nikým neatakován měl lehkou práci. V další přesilovce modrobílých bylo rušno na obou stranách stadionu. Nejprve Veselý pláchl do brejku ve vlastním oslabení a dobře zakončil. Štekrovi zůstal kotouč vzadu na brusli nebo betonu a s velikým štěstím neskončil v brance. A pak se skóre měnilo na druhém konci kluziště. Milan Švarc se zblízka trefil přesně.

Třetí třetina přinesla v samém úvodu tlak domácích, který mohl být podpořen přesilovkou. Jenže domácí v ní inkasovali a stav duelu byl znovu srovnán. David Kaše prokázal vůli bojovníka a veliké hokejové přednosti, natlačil se před svého bránícího hráče a v pádu ještě dokázal poslat puk mezi betony Štekra do branky. Piráti se pak v rychlém sledu dopustili dvou prohřešků proti pravidlům a nabídli indiánům možnost rozhodnout v početních výhodách. Tou ale domácí pohrdli. V 53. minutě ve velké šanci Vracovský z mezikruží minul branku a tím odstartoval seriál promarněných příležitostí. V samotném závěru odmítli rozhodnout chomutovský Veselý i plzeňský Prokop a pak Beneš, a tak se zápas posunul do prodloužení.

V něm si největší šanci připsal Polívka, ale jeho střelu vykopl reflexivně Lukeš betonem. Rozhodnutí tak musely přinést až samostatné nájezdy. V nich byl jediným úspěšným exekutorem Tom Polák, který tak svému týmu zajistil cenný druhý bod.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (Plzeň): Samozřejmě nejsme spokojeni, že jsme si z domácího utkání připsali jen jeden bod. Na druhou stranu vzhledem k předváděné hře z naší strany je to možná maximum, na co jsme v průběhu mohli pomýšlet, a to i přesto, že jsme dotáhli dvoubrankový náskok soupeře a dvakrát vedli. Naše hra nebyla dobrá, rovněž přístup od některých hráčů byl daleký od ideálu. Chomutovští těžili ze své první lajny, které prakticky rozhodla zápas. Na naší straně jsme takového tahouna neměli. Možná se na nás podepsal náročný program, kdy jsme odehráli čtvrtý zápas v šesti dnech. Tato prohra nám může i prospět, abychom nebyli příliš nahoře. Nicméně v pátek budeme chtít v odvetě Chomutovu porážku vrátit.