Piráti dostáli v Plzni svému jménu

Junioři: HC Plzeň 1929 - Piráti Chomutov 3:9 (1:3, 2:2, 0:4). Indiáni proti vítězi základní části dlouho odolávali, ale poslední třetina jasně rozhodla, kdo z dnešního utkání bude brát všechny body.

HC Plzeň 1929 - Piráti Chomutov

3:9
1:3, 2:2, 0:4

Branky a nahrávky: 3. Švarc (Polata), 32. Kepka (Vlček, Kopta), 36. Kopta (Houfek, Kepka) – 1. O. Kaše (Hammerbauer), 10. Vrána (D. Kaše), 16. Huňady (D. Kaše, Vrána), 25. Hammerbauer (Kaše, Šťovíček), 26. Vrána (Tejnor, Meliško), 43. Lehnert (Kaše, Šulák), 54. Paleček (Cestr, Hlava), 55. Hejcman (Lehnert, Šulák), 56. Vrána (Šťovíček, Hammerbauer). Rozhodčí: Mandrysz – Jílek, Jindra. Vyloučení: 9:5, navíc Schleiss (PLZ) os. 10 min. trest. Využití: 1:0. Diváci: 82. Střely na branku: 31:50. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5, 3:5, 3:9.

HC Plzeň 1929

Pacl (54. Maruš) – Marcel "C", Kubík, Hanus, Holý, Houfek "A", Slavík "A", Moravčík – Kopta, Mašek, Schleiss, Kristl, Rajal, Polata, Michel, Přikryl, Vlček, Beneš, Tulačka, Švarc, Kepka.

Piráti Chomutov

Dvořák (Maštalířský) – Šulák, Michálek, Tejnor, Cestr, Havel, Černý, Meliško, Drobný – Lehnert, Hejcman, Hlava, Šťovíček, Hammerbauer, D. Kaše, Huňady, O. Kaše, Vrána, Bednář, Paleček, Veselý.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Patrik Maruš 7 9 2 7 77,78 0
Jindřich Pacl 53 41 7 34 82,93 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Beneš 0 0 0 0 0
Vladimír Hanus 0 0 0 -1 0
Jan Holý 0 0 0 -2 2
Jakub Houfek 0 1 1 -2 0
Jiří Kepka 1 1 2 0 0
Ondřej Kopta 1 1 2 -4 0
Richard Kristl 0 0 0 -1 0
Matyáš Kubík 0 0 0 -3 0
Patrik Marcel 0 0 0 -1 6
Filip Mašek 0 0 0 -2 0
David Michel 0 0 0 -4 2
Michal Moravčík 0 0 0 -3 0
Matěj Polata 0 1 1 1 0
Roman Přikryl 0 0 0 -4 0
Pavel Rajal 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 -1 12
Jakub Slavík 0 0 0 -2 4
Milan Švarc 1 0 1 0 0
Vojtěch Tulačka 0 0 0 -1 0
Filip Vlček 0 1 1 -5 0

komentář

Do utkání vstoupili aktivněji domácí, ale z téměř minutového tlaku se nedostali ke střele. To hosté nic nevymýšleli, po vyhraném buly napřáhl Ondřej Kaše a propálil vše, co mu stálo v cestě - 0:1! Brzy bylo ale srovnáno. Polata objel branku a jal se rychle zakončit, Dvořák touš pouze vyrazil, snadnou práce tak měl na brankovišti stojící Milan Švarc – 1:1! Oba týmy si pak vyměnily po velké šanci. Nejprve se z pravé strany natlačil až před domácí svatyni Paleček,ale stejně jako po chvilce dorážející Mašek ztroskotal na brankáři. Následovala početní výhoda Severočechů, kterou ovšem modrobílí zvládli na jedničku a nenechali svého soupeře zahrozit. Jenže v pěti Chomutov domácí zlobil. Nejprve Pacl likvidoval pokus Palečka z mezikruží, po chvilce i ránu Kašeho, na dorážku Jakuba Vrány byl však již krátký - 1:2! Domácí mohli srovnat krok vzápětí, jenže Marcel pálil od modré těsně mimo, Michelovu ránu přes obránce z pravého kruhu si pohlídal Dvořák. Ten se vyznamenal i proti teči Kopty Přikrylovy pobídky. Další branka tak přišla na druhé straně. Kaše nahodil na bránu z ostrého úhlu, Pacl pravděpodobně nic neviděl a pouze vyrazil před sebe, kde již číhal Patrik Huňady a dorazil do sítě - 1:3! Přestože pak hosté navíc doslova pohrdli další početní výhodou, odcházeli i tak do kabin mnohem spokojenější.

Hned v úvodu mohl snížit po velkém závaru před Dvořákem Kepka, ovšem nedokázal přehodit nastavený beton ležícího brankáře. Nedáš – dostaneš. Kaše vypálil z pravého kruhu a dorážku obstaral neobsazený Jan Hammerbauer - 1:4! A za další půlminutku bylo s domácími ještě hůře. Jako nůž máslem projel po pravé straně Tejnor, naservíroval před bránu nepokrytému Jakubu Vránovi, který zakončoval znovu do polodkryté klece - 1:5! Ve střelce se mohl proměnit i nahrávač, jenž vystihl domácí rozehru, ale tvrdou střelou si na Pacla nepřišel. V polovině utkání šli hosté velmi zbytečně do tří a přestože domácí pálili o sto šest, skórem nepohnuli, chyběla přesnější muška. Až v klasické početní výhodě si vybruslil Vlček z pravého rohu až na brankoviště a jeho pokus dorazil za Dvořáka Jiří Kepka – 2:5! Piráty obdržená branka nabudila, ale paradoxně po dlouhém tlaku přišla další trefa indiánů. Kepka zavezl kotouč do útočného pásma, natáhl na sebe dva protihráče a přenechal na modrou Houfkovi. Ten měl spoustu času i místa si nabruslit na levý kruhu a svou ranou otřenou o Ondřeje Koptu dal utkání nový náboj - 3:5! Před druhou sirénou ještě mohli hosté nabrat ztracené pohodlné vedení zpět, ovšem Pacl se vytáhl proti ráně od modré v podání Šuláka i po chvilce proti Hejcmanovi, jenž to zkoušel z první z levého kruhu.

V úvodu poslední dvacetiminutovky domácí vcelku bez problémů ustáli oslabení, ale jen co se vrátil Schleiss na led, padla zřejmě zlomová branka utkání. Po závaru před Paclem vrátil svému týmu pohodlný náskok Daniel Lehnert – 3:6! Další gól měl na hokejce Vrána, který obdržel milimetrovou přihrávku v situaci dvou na jednoho, jeho příklep ovšem skvělým zákrokem lapačkou zastavil Pacl. Pirátům se následně již poněkolikáté v zápase příliš nevyvedla přesilová hra, a tak mohl po jejím skončení zahrozit Houfek, z mezikruží však bekhendem přestřelil. Série vyloučení pokračovala, gól však padl až v plném stavu. Hosté po skončení početní výhody ještě operovali v útočném pásmu a nakonec vyhnal svou střelou z branky Pacla Tomáš Paleček – 3:7! Jenže Patrik Maruš rozjetým Pirátům odolával jen něco málo přes minutu, když se dorážkou zapsal mezi střelce i Darek Hejcman – 3:8! Za dalších 64 vteřin to vypadalo z domácími hodně špatně. Obrana Plzně opět nedokázala pokrýt předbrankový prostor a nechala tak šanci pro Jakuba Vránu – 3:9! V závěru navíc indiáni putovali do tří, vytouženou desítku se ovšem hostům již vstřelit nepodařilo.

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Plzeň 1929): „Chomutov byl jasně lepší, zaslouženě vyhrál. Byl důraznější, před bránou, v osobních soubojích, předčil nás hlavně bojovností. My, pokud chceme do play-off, musíme výrazně přidat v zaujetí pro hru.“