ČF2: PLZ-KOM 4:1

ČF2: PLZ-KOM 4:1 - Indiáni srovnali sérii s Brnem obráceným výsledkem!

Plzeň - Plzeň nevstoupila do série s Brnem dobře a po úvodní porážce se nacházela v obtížné pozici - další prohra by totiž znamenala velkou komplikaci. Družina Martina Straky ale nastoupila do zápasu s odhodláním uspět, které bylo od prvních minut patrné. Domácí vstřelili dvě branky v první třetině, stejný počet gólů přidali i ve druhé části a oplatili tak svému soupeři porážku 1:4 z úvodního utkání stejnou mincí.

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno

4:1
2:0, 2:0, 0:1

Branky a nahrávky: 10. Slovák (Kratěna, Lev), 12. Sýkora J. (Dvořák), 22. Kratěna, 35. Straka (Duda, Hanzlík) – 47. Němec (Kempný, Svoboda T.). Rozhodčí: Jeřábek, Turčan – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 13:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6016. Střely na branku: 32:24. Zblokované střely: 9:12. Hity: 18:20. Vhazování: 31:29. Průběh utkání: 4:0, 4:1.

HC Škoda Plzeň

Machovský – Seman, Hanzlík, Jeřábek, Slovák, Moravčík, Mozík, Boháč – Pletka, Straka, Duda – Lev, Vlasák, Kratěna – Schleiss, Kašpařík, Indrák – Sýkora J., Sýkora T., Dvořák – Holec

HC Kometa Brno

Čiliak – Hanzlík, Miller, Kempný, Kováčik, Žižka, Kuboš, Dlapa – Hruška, Čermák, Zohorna – Káňa, Němec, Svoboda T. – Burian, Koreis, Svoboda J. – Pivko, Mrázek, Vondráček – Raška

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 24 1 23 95,83 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 0 0
Radek Duda 0 1 1 1 6
Michal Dvořák 0 1 1 1 0
Jiří Hanzlík 0 1 1 2 2
Miroslav Holec 0 0 0 0 2
Miroslav Indrák 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 6
Pavel Kašpařík 0 0 0 1 0
Ondřej Kratěna 1 1 2 1 2
Jakub Lev 0 1 1 1 4
Michal Moravčík 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 1 0
Václav Pletka 0 0 0 1 2
Daniel Seman 0 0 0 2 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 1 0 1 0 0
Martin Straka 1 0 1 1 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 0
Ján Sýkora 1 0 1 1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 1 0

komentář

Hned v úvodní minutě zápasu byl na trestnou lavici odeslán Pletka, ale Brno si s početní výhodou nedokázalo poradit. Naopak se bodyčekem jako z učebnice prezentoval v oslabení Michal Dvořák. Jeho tvrdou, ale čistou hru tělem odnesl brněnský Kuboš. A stejný hráč byl v akci i ve čtvrté minutě, když před Čiliakem promáchl přihrávku od spoluhráče. Machovský naopak na poslední chvíli viděl Hruškovu teč a vytěsnil ji vyrážečkou až do ochranné sítě. V sedmé minutě si mohli čárku za další gólovku připsat domácí. Tomáš Sýkora přejel modrou čáru, nic nevymýšlel, vypálil a jeho pokus musel krotit brněnský gólman. Nakonec svůj zákrok dokázal i efektně prodat divákům. V osmé minutě hrála početní výhodu Plzeň. Dlouho ostřelovala Čiliaka ze všech možných i nemožných pozic a nic. Až se k puku kousek za modrou čárou Tomáš Slovák a propálil všechno, co mu stálo v cestě - 1:0.

Brno chtělo na vedoucí branku domácích rychle odpovědět, na chvilku zamklo Plzeň v jejím obranném pásmu, ale Machovský i za pomoci obránců všechny střely hostí pochytal. Pak se puk po nepřesné střele jednoho z obránců odrazil na modrou čáru, čehož využil Ján Sýkora , který se rozjel, střelou přes obránce trefil tyč, ale právě od ní se puk odrazil až za brankovou čáru - 2:0. V následné přesilovce zaskočil Čiliaka Kratěna, puk se mezírkou v gólmanových betonech doklouzal těsně mimo brankovou konstrukci. Na druhé straně minutu před koncem první dvacetiminutovky střílel od modré Jan Hanzlík. Po jeho pokusu vznikla drobná strkanice, ale rozhodčí ji ukončili hned v zárodku.

Do druhé třetiny si Plzeň přenesla přesilovou hru čtyři na tři ze závěru první části. Tu se jim ale využít nepodařilo. Když už oba týmy hrály v plném počtu, dorazil ze vzduchu s hokejkou na hraně břevna svou vlastní střelu Ondřej Kratěna. Situace se dlouho konzultovala s videorozhodčím, ale nakonec byla branka uznána - 3:0. Brno mělo šanci snížit v přesilovce, ale příliš se mu nevedlo. Až v jejím závěru dostal krásnou přihrávku skrz pásmo Jan Hruška, z první vypálil, ale Machovský byl na místě a gólovku Komety chytil. Brno lehce připomínalo včerejší Plzeň. Nemohlo si přihrát, puky se k hostujícím hráčům neodráželi, u všeho byli o krok později. Brnu nepomohla ani přesilovka v polovině utkání, hosté se nemohli udržet v útočném pásmu, Škodovka se v poklidu ubránila a udržela tříbrankové vedení.

Ve 33. minutě mělo Brno na hokejce snížení, ale Koreis svým pokusem z bezprostřední blízkosti neuspěl a následnou Burianovu dorážku z brankové čáry odpálil plzeňský obránce. Poté byly k vidění spíše tvrdé střety, ale rozhodčí hru nechávali ve prospěch hokeje plynout. Až ve 35. Minutě se skóre opět pohnulo. Radek Duda viděl před brankou Martina Straku, který poslal puk za Čiliaka - 4:0.Na konci druhé třetiny čekalo domácí ještě oslabení po vyloučení Dudy, ale Plzeň inkasovanou branku do šatny nedopustila.

Zbytek oslabení museli domácí ubránit v poslední části základní hrací doby. To se jim podařilo, dokonce Dvořák měl ještě šanci na vstřelení branky. Se svou tvrdou střelou ale neuspěl. Machovský si připsal vážnější zákrok, až když Plzeň hrála v plném počtu. S Mrázkovou střelou si ale poradil. Když byl Radek Duda potřetí za sebou na trestné lavici, Brno dokázalo přece jen vstřelit branku. Přesilovku využil ve 47. minutě snadnou dorážkou Kempného střely Vojtěch Němec – 4:1. Utkání se začalo po dalším sporném výroku rozhodčích velmi přiostřovat, množily se vzájemné strkanice. Nakonec z toho ale bylo další vyloučení domácích a možnost pro Kometu, jak znovu snížit. Místo toho šli ale do útoku domácí, Moravčík zkoušel Čiliaka zaskočit, ale brněnský gólman byl připraven. Domácí tak oslabení ubránili.

Hosté chtěli snížit, ale místo toho se do útočného pásma tlačili spíše domácí. Až Káňa si prorazil cestu před Machovského, vystřelil a ještě plzeňského gólmana ohodil sprškou ledu, jak prudce před ním zabrzdil. To si nenechali líbit domácí obránci a řádně Káňovi vysvětlili, že toto dělat nemůže. V 53. minutě ujel všem Jakub Svoboda, trefil však pouze tyč Machovského svatyně. Domácí poté v obranném pásmu zazmatkovali a k dalšímu pokusu se dostal Vondráček. Machovský i se štěstím puk udržel před brankovou čarou. Od poloviny třetí třetiny byli hosté aktivnější. Další šanci si čtyři minuty před koncem základní hrací doby připsal Jakub Svoboda. Ani tentokrát nebyl úspěšný. Čiliaka prověřil v 58. minutě po dlouhé době Mozík. Také brněnský brankář uspěl. A následně si poradil i s ranou Slováka od modré. A stejně jako v prvním zápase závěr utkání okořenil souboj proti muži. Miroslav Holec vyzval Jana Káňu. Souboj na pěsti dopadl nerozhodně. Co ale bylo důležité, skóre už se až do konce závěrečné sirény nezměnilo, Plzeň zvítězila stejným výsledkem jako v úterý Kometa a vyrovnala stav série.

Čtvrtfinále HC Škoda Plzeň – HC Kometa Brno 1-1!

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Museli jsme zamíchat se sestavou, museli jsme vyvarovat spousty chyb, nechtěli jsme pustit soupeře do vedení 2:0 na zápasy. Napadaly nám tam góly, vedli jsme 4:0, což bylo pro nás důležité. Na konci druhé třetiny a hlavně ve třetí třetině jsme zbytečně faulovali v útočném pásmu, to se nám v dalších zápasech nesmí stávat. Ale vítězství je pro nás hrozně důležité, protože je velký rozdíl jet do Brna za stavu 2:0 nebo 1:1.

Vladimír Kýhos (HC Kometa Brno): Věděli jsme, že po včerejšku bude muset Plzeň něco udělat. Věděli jsme, že začnou agresivně, byli jsme na to připravení. Dneska jsme si vybrali kopec smůly – první vážnější střela gól a pak jsme si dali dva vlastní. Chtěli jsme vstoupit do třetí třetiny s pocitem, že jsme lepší než soupeř a chtěli jsme utkání ještě zdramatizovat. To se bohužel nepovedlo.