ČF3: KOM-PLZ 1:2

ČF3: KOM-PLZ 1:2 - Tomáš Vlasák v poslední minutě vystavil Brnu šach-mat!

Plzeň - Nervy drásající třetí čtvrtfinálový duel rozhodl v poslední minutě v Brně Tomáš Vlasák. Ten tak, podobně jako před rokem na Slavii v semifinále, dal svému sokovi posledním tahem šach-mat.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

1:2
1:1, 0:0, 0:1

Branky a nahrávky: 16. Pivko (Kováčik, T. Svoboda) – 15. Kašpařík (Kratěna, Lev), 60. Vlasák (Kratěna, Lev). Rozhodčí: Hradil, Polák - Hlavatý, Tošenovjan. . Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváci: 7200. Střely na branku: 21:29. Zblokované střely: 10:7. Hity: 15:13. Vhazování: 31:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

HC Kometa Brno

Čiliak - Miller, Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - Zohorna, Čermák, Hruška - T. Svoboda, Němec, Káňa - J. Svoboda, Koreis, Burian - Vondráček, Mrázek, Pivko.

HC Škoda Plzeň

Machovský - Hanzlík, Seman, Slovák, Jeřábek, Mozík, Moravčík - Duda, Straka, Pletka - Kratěna, Vlasák, J. Sýkora - Indrák, Kašpařík, Schleiss - Dvořák, Lev, Holec.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 21 1 20 95,24 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 2
Miroslav Holec 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Pavel Kašpařík 1 0 1 0 0
Ondřej Kratěna 0 2 2 1 0
Jakub Lev 0 2 2 1 2
Michal Moravčík 0 0 0 0 2
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 0 0 0 2
Daniel Seman 0 0 0 1 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 0 0 1 2
Martin Straka 0 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 1 4

komentář

Kometa v první třetině uctila výročí hasičů v Brně a nastoupila ve speciálních dresech. Na vážnějšího hokejovou akci se však ve třetím čtvrtfinále čekalo poměrně dlouho. Až ve čtvrté minutě využil zaváhání v obranném pásmu Plzně Čermák a našel před zcela odkrytou brankou Zohornu. Ten však v jasné gólové šanci minut. Plzeň se k pořádné šanci přes výbornou obranu Brna nemohla dostat. Až v sedmé minutě Kratěna oblafl Brňany na ledě. Bránící hráči se stali jen statisty. Střela Ondřeje Kratěny však nenašla svůj cíl, Čiliak ji vytěsnil betonem. V desáté minutě první útočná formace Plzně tak dlouho kombinovala, až nedokázala puk zamést do prázdné sítě domácích. Z protiútoku zahrozili domácí. Kempný s Němcem najížděli na jediného obránce Škodovky. Mozík však bravurně vystihl Kempného příhru a ze šance domácích nebylo nic. Na konci třinácté minuty měla podobnou příležitost Plzeň po Kratěnově a Sýkorově průniku, ale nevedlo se jim o nic lépe. Dokázala vybojovat alespoň početní výhodu. Tu využil v patnácté minutě střelou z voleje Pavel Kašpařík – 0:1. Brno se snažilo rychle odpovědět, a to se povedlo v přesilové hře, která vyplynula z faulu Lva a vzájemné potyčky Slováka a Vondráčka. Plzeň na ledě Komety vedla pouze minutu a šestnáct vteřin. Libor Pivko tečoval střelu Kováčika od modré čáry - 1:1. Škodovka mohla vrátit vedení na svou stranu v další přesilové hře, ale ta se jí příliš nevydařila, Brno se v pohodě ubránilo a po dvacetiminutovce byl stav vyrovnaný.

Hned na úvod druhé části hry dostalo Brno po faulu Vlasáka výhodu přesilové hry. Na rozdíl od své první početní převahy ji využít nedokázalo, Škodovka se bez větších problémů ubránila. Ve dvacáté čtvrté minutě našel Kašpařík Schleisse, ten pálil jen do Čiliaka. V další přesilovce domácích pálil Kempný, Machovský schoval puk v lapačce. To ale byla jediná šance Komety, i když čtyři z úvodních šesti minut ve druhé třetině odehrála v pěti proti čtyřem. Mnohem větší šanci si Brno vypracovalo, když už se hrálo v pěti na obou stranách. Hruška však promáchl kotouč před odkrytou brankou. Machovský byl v ten okamžik úplně vyšachovaný ze hry a byl by bezmocný. Plzeň se nemohla po úvodních oslabeních dlouho dostat do tempa. Možnost jí nabídl až faulující Vondráček v polovině druhé třetiny. Škodováci nějakou práci pro Čiliaka připravili, ale žádnou větší gólovou šanci si vypracovat nedokázali. Ve třicáté druhé minutě tečoval Kašpařík střelu od modré čáry, brněnskému gólmanovi puk však skočil přímo do náruče. Na druhé straně si připsal další z obtížných zákroků Machovský. Hruška se dostal ke střele, ta Machovskému vypadla a už se k dorážce natahoval Zohorna. Plzeňský brankář byl ale přece jen u puku první a schoval ho pod rukavicí. Na druhé straně chtěl Jan Hanzlík zabránit střele vlastním tělem. Nejenže nepříjemnou ránu schytal do kotníku, ale ještě svému brankáři přidělal po nečekaném odrazu puku práci. V šestatřicáté minutě se Machovským objevil Žižka, plzeňský maskovaný muž mohl znovu nechat vyniknout svoji lapačku. Následující dvě minuty strávila Kometa v přesilové hře, při které až na přerušení po Machovského zákrocích, neopouštěla útočné pásmo. Navíc měla možnost si ji ještě protáhnout, ale další dvě minuty už se Brnu tolik nevydařily. Ve druhé třetině tedy gól k vidění nebyl.

Třetí třetinu začal dobrou možností Duda, Čiliaka však nezaskočil. Brněnský brankář si bližší tyč, na kterou plzeňský útočník mířil, pohlídal. Brno bylo plzeňskou aktivitou zaskočené a Vondráček potřetí v zápase putoval za katr. Početní výhoda Škodovce ale vůbec nevyšla. Stejnou možnost pak nabídl rozhodčí domácím. Působili sice nebezpečněji, ale výsledek byl stejný – nevyužitá přesilovka. V padesáté minutě se do útočného pásma vydali Kratěna s Jánem Sýkorou a Čiliakovi dalo hodně práce puk ukrotit po střele prvně jmenovaného. Jasný gól měl na hokejce Schleiss, ale tváří v tvář Čiliakovi neuspěl, brněnský brankář zázračným zákrokem puk udržel mimo tři tyče. Na druhé straně Machovského překvapila střela domácího týmu, ale nakonec se mu i za pomoci obránců podařilo po několika odrazech dostat puk z nebezpečného prostoru. Necelých pět minut před koncem základní hrací doby hrála Plzeň přesilovou hru, ale pro samou kombinaci a přihrávky se Škodováci nedostali ke střele. Tomáš Svoboda dvě minuty před třetí sirénou pálil ze všech sil, Machovský vyrazil. A pak přišel jako blesk z čistého nebe gól. Plzeňský gól. Kratěnovu přihrávku za Čiliakova záda dokázal usměrnit padesát čtyři vteřin před koncem Tomáš Vlasák – 1:2. Brno už se k závěrečnému náporu nedostalo, Plzeň své vítězství uhájila a otočila stav série ve svůj prospěch.

Čtvrtfinále HC Škoda Plzeň – HC Kometa Brno 2-1!

Ohlasy trenérů

Karel Beran (asistent trenéra HC Kometa Brno): „Těžko se to hodnotí. Bylo to vyrovnané utkání a měli jsme dost příležitostí, abychom dali druhý gól. V neděli je další zápas a my věříme, že to srovnáme na 2:2. U rozhodujícího gólu přišla chyba ve středním pásmu a Plzeň nám z protiútoku dala gól po přihrávce od mantinelu.“

Michal Straka (asistent trenéra HC Škoda Plzeň): „Začali jsme dobře. Věděli jsme, že domácí budou aktivní a dohrávat každý souboj. Myslím si, že jsme se s tím vypořádali dobře. V první třetině jsme byli o něco lepší, ve druhé zase o něco Kometa. Ve druhé třetině byly důležité oslabení, které jsme dokázali ubránit. Za stavu 1:1 ve třetí třetině bylo jasné, že to rozhodne jeden gól, nakonec jsme ho i se štěstím dali my.“