První domácí utkání junioři ztratili po nájezdech

Junioři: HC Plzeň 1929 - HC Slavia Praha 2:3sn (1:0, 1:1, 0:1 – 0:0). První zápas série měli Západočeši dobře rozehraný, když během něj dvakrát vedli. Pokaždé si ale nechali vstřelit vyrovnávací branku, napodruhé asi pět minut před koncem utkání, a v nájezdech Slavii nakonec podlehli.

HC Plzeň 1929 - HC Slavia Praha

2:3sn
1:0, 1:1, 0:1 – 0:0

Branky a nahrávky: 20. Kristl (Slavík), 28. Kopta (Mašek, Kepka) – 35. Saňa (Török, Andres), 56. Ječný (Andres, Török), rozh. náj. Hlinka. Rozhodčí: Pavlovič – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 138. Střely na branku: 33:36. Průběh utkání: 2:0, 2:2.

HC Plzeň 1929

Pacl (Kuneš) – Kohel, Hanus, Holý, Moravčík, Houfek (A), Slavík (A), Kubík – Kristl, Rajal, Uhlík, Tulačka, Kopta, Přikryl, Kepka, Pejchar (C), Mašek, Polata

HC Slavia Praha

Frodl (70. D. Novák) – M. Novák, Mašín (A), Saňa, Hochel, Růžička (C), Löbl, Drahorád, Leština, Bureš – Červený, Kellerstein, Török, Ječný, Hlinka, Jedlička, Andres, Moravec, Navrátil

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jindřich Pacl 60 35 2 33 94,29 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Holý 0 0 0 0 0
Jakub Houfek 0 0 0 0 0
Jiří Kepka 0 1 1 1 0
Ondřej Kopta 1 0 1 0 2
Richard Kristl 1 0 1 0 0
Matyáš Kubík 0 0 0 2 0
Filip Mašek 0 1 1 1 0
Michal Moravčík 0 0 0 0 4
Daniel Pejchar 0 0 0 0 0
Matěj Polata 0 0 0 0 0
Roman Přikryl 0 0 0 -1 0
Pavel Rajal 0 0 0 -1 0
Jakub Slavík 0 1 1 1 0
Vojtěch Tulačka 0 1 1 1 0
Jiří Uhlík 0 0 0 1 0

komentář

Zápas začal opatrně z obou stran. Oba týmy si dávali záležet spíše na obrannou fázi a soupeře dlouho do žádných větších šancí nepouštěli. Poprvé se přiblížili k brance domácí až necelé čtyři minuty před první sirénou, Kepka ale nedokázal vyřešit situaci, kdy byl sám před brankářem a stav se neměnil.

Ihned z protiútoku mohli udeřit hosté, populární nepsané pravidlo se ale tentokráte nepotvrdilo. Pacl vytáhl proti Kellersteinově střele skvělý zákrok ramenem. Už to tedy vypadalo, že do přestávky žádná branka nepadne, jedenáct sekund před koncem třetiny se ale dokázal prosadit Richard Kristl, který po tlaku domácích do branky Slavie nějakým způsobem procedil kotouč skrze brankáře Frodla – 1:0.

Slávisté byli blízko vyrovnání, když se krátce po pauze ocitl ve velké šanci Török a hlavně dorážející Andres, Pacl se ale opět zaskvěl a celou situaci dokázal vyřešit. Udeřili tedy opět indiáni, jmenovitě Ondřej Kopta, který ve zmatku dorazil za Frodla Kepkovu střelu od modré – 2:0.

Vůbec první vyloučení přišlo až v polovině utkání, kdy byl vyloučen slávistický Tomáš Moravec, ten si ale smůlu vybral krátce po návratu na led, kdy schytal tečovanou ránu svého spoluhráče Nováka a s tržnou ranou v obličeji musel nakonec do nemocnice. Podle slov trenéra se potvrdilo podezření na roztříštěnou kost v obličeji.

Slávisté ale svoje oslabení zvládli, a když se neprosadil při samostatném úniku ani Kepka, nabídla se jim také přesilová hra. Tu dokázali zužitkovat lépe než domácí, vykombinovali hru k Josefu Saňovi, který si sjel nějaký ten metr za modrou čáru a tvrdou pumelicí prostřelil Pacla – 2:2.

Ve třetí třetině měli Západočeši několik možností ke vstřelení pojišťovací branky, v té největší ale nedostal Kepka před odkrytou branku ideální přihrávku a z obtížné pozice trefil jen Frodla, který se dokázal rychle přesunout.

Hosty pak nastartovala přesilová hra necelých deset minut před koncem. Při ní sice neskórovali, převzali ale herní iniciativu a tu dokázali pět minut před koncem přetavit ve vyrovnávací branku. Po Andresově střele a Paclově zákroku dorážel do branky bekhendem neobsazený Filip Ječný2:2.

V prodloužení byli blíže rozhodující brance zase domácí, to když Moravčík dokázal prostřelit brankáře Frodla, puk slávistickému brankáři ale jen tak tak propadl skrze výstroj a pomalu projel několik centimetrů vedle pravé tyče jeho branky.

Zápas tak dospěl až do nájezdů a přestože se v této disciplíně v posledních dvou střetnutí těchto týmů radovali Plzeňští, tentokráte jim rozstřel vůbec nesedl. Zatímco slávisté skórovali po blafácích oba, první dva indiáni na Davida Nováka, který zaujal pro nájezdy Frodlovo místo v brankovišti, vyzrát nedokázali. Rozhodující nájezd tak připadl po úspěšné kličce do bekhendu Filipu Hlinkovi3:2sn.

Ohlasy trenérů

František Pomahač (HC Slavia Praha): "My jsme rádi, že jsme v play-off a teď si to vychutnáváme. Potřetí jsme s Plzní hráli 2:2. V sezóně to tak skončilo dvakrát a dokonce jsme remizovali 1:1 i při přáteláku. Ty předchozí zápasy v lize jsme dvakrát na nájezdy prohráli, tak jsme to teď domácím vrátili. Škoda toho jednoho zranění, série bude ještě dlouhá. Dnes jsme byli šťastnější, ale zítra začínáme zase od nuly. V první třetině bylo vidět, že oba týmy hrají po roce zase play-off, v závěru už to ale bylo lepší. Tak snad zítra to bude na lepší podívanou i pro diváky."