Mladší dorost postoupil na Mistrovství ČR!

Je to tam! Mladší dorost postoupil na Mistrovství republiky!

Mladší dorost: Piráti Chomutov - HC Plzeň 1929 2:5 (1:3, 0:0, 1:2). Mladé pušky dokázaly vyhrát sérii s Chomutovem 3:1 na zápasy a zajistili si tak vstupenku na šestičlenné Mistrovství ČR!

Piráti Chomutov - HC Plzeň 1929

2:5
1:3, 0:0, 1:2

Branky a nahrávky: 5. Jindra (Lauko), 45. Kulich (Lauko) – 9. Kodýtek (Kantner), 12. Kodýtek (Eret, Kantner), 19. Kantner (Sysel), 50. Pour (J. Roubal), 56. Kodýtek. Rozhodčí: Vitík – Goltsch, Sládek. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:0. Diváci: 150. Střely na branku: 33:32. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:5.

Piráti Chomutov

Pavlát (Polášek) – Buchtela, Jírovec, O. Dvořák, Hajič, Studený, D. Novák, Bukač – Polák, J. Svoboda, Lauko, Kulich, M. Svoboda, Palička, Dejmek, Hřebíček, T. Koblížek, Jindra, Chlán, Stínil.

HC Plzeň 1929

Krasanovský (Wolf) – Kačena, Bednář, Staněk, Kvasnička, Váchal, Sysel, Čechura – Erhart, Krystl, Hanzlík, Krásný, Rubner, Kantner, Kodýtek, Eret, Straka, D. Roubal, Kovařík, J. Roubal, Pour.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Filip Krasanovský 60 33 2 31 93,94 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Bednář 0 0 0 -1 0
Michael Čechura 0 0 0 2 2
Petr Eret 0 1 1 -1 0
Petr Erhart 0 0 0 0 0
Štěpán Hanzlík 0 0 0 3 0
Vlastimil Kačena 0 0 0 1 0
Matyáš Kantner 1 2 3 3 0
Petr Kodýtek 3 0 3 2 4
Vojtěch Kovařík 0 0 0 0 0
Matěj Krásný 0 0 0 0 0
David Kvasnička 0 0 0 2 0
Jakub Pour 1 0 1 -1 0
Josef Roubal 0 1 1 -1 2
David Roubal 0 0 0 0 0
Marek Rubner 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Jakub Sysel 0 1 1 2 2
Adam Váchal 0 0 0 -1 0

komentář

Piráti nastoupili do utkání bez svého nejproduktivnějšího hráče Alana Lyszczarczyka, který o den dříve dostal druhý osobní desetiminutový trest v sezóně za zákrok do oblasti hlavy a krku, přestože právě této části těla se při svém faulu ani nedotkl. V úvodu to vypadalo, že domácí si s absencí jedné z opor mužstva poradí, ale nakonec vše dopadlo jinak.

První velkou příležitost měl na začátku třetí minuty hostující Hanzlík, který sám před Pavlátem trefil jen jeho betony a následně si nesrovnal hůl dostatečně rychle na to, aby dorážel do prázdné chomutovské branky. Skóre tak otevřeli Piráti. Končila pátá minuta, když Lauko vyjížděl zpoza branky a vystřelil v pádu po faulu jednoho z plzeňských hráčů, Krasanovský puk vyrazil jen k úplně volnému Janu Jindrovi, který neměl problém trefit odkrytou branku a zastavit časomíru přesně po pěti minutách hry - 1:0.

Severočeši měli krátce po prvním gólu k dispozici přesilovou hru, ovšem druhý gól nepřidali. Na trestné lavici seděl Petr Kodýtek, jenž se brzy po svém návratu vykoupil za faul vyrovnávací trefou. Hostující kanonýr vzal v deváté minutě v situaci dva na jednoho zodpovědnost na sebe a prosadil se přesnou ranou z levého kruhu do protilehlé šibenice - 1:1. Gól jako by Piráty ochromil. Západočeši se i díky dvěma přesilovým hrám dostali do tlaku.

První početní výhodu Plzeň nevyužila, ve druhé znovu úřadoval Petr Kodýtek. Hostující útočník se během půl minuty ocitl dvakrát v identické situaci, kdy mířil do prázdné branky poté, co se k němu odrazil puk a domácí gólman se musel přesouvat od druhé tyčky. Napoprvé Pavlát předvedl vynikající zákrok a skokem uhájil svou branku od pohromy, v čase 11:40 už si ale puk cestu za brankovou čáru našel - 1:2.

Avšak zajímavé momenty pokračovaly. V závěru třetiny měli domácí k dispozici 25 vteřin trvající přesilovou hru pěti proti třem, ale Krasanovského pořádně neohrozili, za což v 19. minutě pykali. Plzeň vyhazovala puk, který domácí obránce zachytil až ve střední pásmu, kde také zůstal u mantinelu. Sysel jej vydoloval a ujížděl po levém křídle dopředu. Podpořil ho Matyáš Kantner, jenž dostal v situaci dvou na jednoho ideální přihrávku mezi kruhy a zvýšil plzeňský náskok střelou do protipohybu Pavláta - 1:3. Tento stav už vydržel až do přestávky.

Po ní sice tempo hry neopadlo, ovšem na ledě se odehrával spíš urputný boj, v němž gólových momentů i příležitostí výrazně ubylo. Až po polovině normální hrací doby to dvakrát zkoušel agilní Kodýtek. Ani v jednom případě však na domácího gólmana nevyzrál. Na konci 37. minuty mohl čtvrtý gól Plzně přidat Hanzlík, ale sám před odkrytou brankou ji ani netrefil. Stav utkání se tak ve druhé části vůbec nezměnil.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupili Piráti s výhodou jednoho muže v poli, jenže ke střele se dostal jen Polák a jeho pokus byl sražen na zadní mantinel. Ve 44. minutě minul Rubner z pravého kruhu pro vhazování domácí branku, o minutu později už to bylo jen o gól. Lauko zatáhl puk do útočného pásma, od levého mantinelu našel před brankou Jaroslava Kulicha, který zakončil přesně a precizně - 2:3. Piráty snížení nabudilo a donutili Plzeň k nedovolenému zákroku, který však i přes několik střel gólem nepotrestali. Jakmile se Kodýtek ve 48. minutě vrátil s trestné lavice, ihned dostal pas do jízdy a šel sám na gólmana, jenže Pavlát si mezeru mezi betony pohlídal a odmítl hattrick plzeňského útočníka.

O dvě minuty už se ovšem skóre měnilo. Josef Roubal obral v obranném pásmu Pirátů o puk jednoho z beků a perfektně přihrál mezi kruhy, kam si najel Jakub Pour, jenž procedil kotouč skrz Pavlátovy betony 2:4. Čtvrtý gól v chomutovské síti znamenal pro Piráty velkou komplikaci, jelikož Plzeň bránila velmi dobře, pozorně a důrazně.

V 56. minutě se Petr Kodýtek přece jen dočkal hattricku, když se z pravé strany natlačil před obránce a bekhendem překonal Pavláta potřetí - 2:5. Zbytek zápasu už se dohrával v poklidném tempu, fanoušci hostující týmu začali minutu před koncem hlasitě slavit postup na mistrovství republiky.

Ohlasy trenérů

Radek Šíp (Piráti Chomutov): „Věděli jsme, že nás čeká zápas o bytí a nebytí. Snažili jsme se kluky připravit právě na tohle. Oni sami si chtěli vynutit prodloužení a zvrátit sérii. Bohužel se to nepovedlo. Teď nás může mrzet nezvládnutý první domácí zápas.“

Radek Kampf (HC Plzeň 1929): „Zápas můžu hodnotit jedině dobře, protože jsme díky němu dotáhli do vítězného konce celou sérii. Věděli jsme, že půjde o těžké utkání, což se od začátku potvrzovalo. Naštěstí jsem skóre otočili a vytvořili si pár příležitostí v přesilovkách, ale domácí gólman chytal dobře. Myslím, že rozhodlo, že jsme měli víc sil. Snažili jsme se hrát pořád na čtyři lajny, protože jsme věděli, že nás čekají čtyři zápasy v krátkém sledu. Drželi jsme se této taktiky i ve třetím utkání, kdy jsme věděli, že budeme mít ještě jeden pokus, pokud prohrajeme. Jsme rádi, že zvládli přidat i třetí výhru.“