SPA-PLZ 3:1

SPA-PLZ 3:1 - Prostřední část zhatila plány

Praha/Plzeň - Tipsport extraliga odstartovala úvodním kolem, ve kterém indiáni na Spartě sice vedli zásluhou Tomáše Sýkory, jenže Sparta v prostřední části třemi zářezy rozhodla o vítězi utkání.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

3:1
0:1, 3:0, 0:0

Branky a nahrávky: 22. Ďaloga (Pech, Forman), 22. Sabolič (Cingel), 33. Ďaloga – 16. T. Sýkora (Kratěna, Mozík). Rozhodčí: Šindler, Lacina – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Diváci: 5 018. Střely na branku: 27:33. Zblokované střely: 7:9. Hity: 16:16. Vhazování: 34:29. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

HC Sparta Praha

Staňa – Pilař, Piskáček, Ďaloga, Barinka, Švrček, Polášek, Mikuš – Réway, Hlinka, Rolinek – Kumstát, Pech, Forman – Sabolič, Přibyl, Cingel – Dvořáček, Volek, Klimek.

HC Škoda Plzeň

Machovský – Kadlec, Pulpán, Mozík, Jeřábek, Kubka, Moravčík, Boháč – Kratěna, Simon, Pletka – Balej, Lev, J. Sýkora – Michel, Kašpařík, Beran – Dvořák, T. Sýkora, Hollweg.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 27 3 24 88,89 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 -2 0
Matěj Beran 0 0 0 -1 4
Dominik Boháč 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 50
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 0
Petr Kadlec 0 0 0 0 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 -1 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 1 0
Branislav Kubka 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 -2 0
David Michel 0 0 0 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 -1 4
Vojtěch Mozík 0 1 1 -1 0
Václav Pletka 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 4
Dominik Simon 0 0 0 0 0
Tomáš Sýkora 1 0 1 1 0
Ján Sýkora 0 0 0 -2 0

komentář

Po úvodním buly v podání patrona sparťanské sezony 2014/2015 Jiřího Kochty odstartoval v Tipsport areně nový extraligový ročník. Aktivněji se do něj bezpochyby vrhli domácí a zatlačili soupeře v jeho obranném pásmu. V jedné z největších šanci se ocitl Hlinka, který byl úplně sám před Machovským, ale kotouč se otřel o tyčku a zamířil z branky ven. Ještě větší tutovku spálilo sehrané duo Kumstát – Pech. Ve vlastním oslabení ujeli soupeři, ale Kumstát střílel vedle a Pechova dorážka jen projela podél brankové čáry za již bezmocným Machovským.

Poté se už v pokračující přesilové hře dostali ke slovu Plzeňští a sevřeli bránící čtveřici u Staňovy branky. Zatím však bez gólového efektu. Ten se ještě nedostavil ani při přečíslení Lva s Balejem, finální přihrávka totiž mířila až příliš dopředu. Nakonec se hosté prosadili paradoxně ve vlastním oslabení. Sparťanské obraně ujeli nahrávající Kratěna a zblízka střílející Tomáš Sýkora. Následně měli sparťané přesně minutu dlouhou dvojnásobnou početní výhodu, na srovnání ale nedosáhli.

Co se jim nepovedlo v závěru první třetiny, napravili v úvodu té druhé. Nejprve sice nechali Pletku několikrát dorážet před Staňou, než ho zpacifikovala obrana, poté už úřadovali u druhé branky. Forman poslal puk od mantinelu na Pecha, ten ho popovezl a přesně našel najíždějícího obránce Marka Ďalogu, který se trefil mezi Machovského betony. Plzeňský gólman lovil kotouč podruhé ze své branky hned po dvaceti sekundách. Slovinec Robert Sabolič ujel po levém křídle a zakončil střelou pod břevno.

Plzeň se obratem nenechala zaskočit a Pletka mohl vzápětí v přesilové hře opět srovnat skóre. Proti byla tyčka Staňovy branky. Další šanci měl na levém kruhu Simon, ke kterému se odrazil kotouč od sparťanského obránce. Staňa však uspěl jak proti němu, tak proti Kratěnovi, který se před ním ocitl sám. O další sparťanský gól se velkou měrou přičinil obránce Plzně Jeřábek. Namazal totiž svou rozehrávkou přímo na hokejku Marka Ďalogy, který se tak prosadil podruhé v zápase.

Další šance hostů přišla na začátku třetí dvacetiminutovky. Tomáš Sýkora vysunul Hollwega, proti kterému Staňa výtečně zasáhl betonem. Sparťané kontrovali přečíslením Cingela a Přibyla, střela ani dorážka se ale neujaly. Úspěšný nebyl v dalších dvou velkých příležitostech ani aktivní Pech. Samotný závěr zápasu okořenila potyčka před střídačkou Sparty. Bijec Hollweg se pustil do drobného Réwaye a za rány na ledě obdržel trest ve hře. Současně byl na dvě minuty vyloučen Hlinka, a Plzeň tak přišla o příležitost k závěrečnému náporu. Po dvou minutách hry ve čtyřech si totiž sparťané v klidu pohlídali konec utkání v přesilové hře.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Úvodní zápasy jsou vždycky hodně těžké a soupeř hrál velice dobře. Mužstvo si zaslouží za vstup do extraligy pochvalu, je to důležité první vítězství. Výborný výkon podal Rasťa Staňa.

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): Dovolím si říct, že na první kolo se hrál hokej velmi dobré úrovně. Paradoxní je, že když byla Sparta v první třetině lepší, nevyužila přesilovku pět na tři a my jsme ji vyhráli 1:0. O vedení jsme přišli během jedné minuty v úvodu druhé třetiny. Měli jsme v ní skoro dvacet střel, řadu příležitostí a zase jsme ji prohráli my 0:3 a Sparta o vítězství rozhodla. Pak už si výsledek pohlídala, přestože jsme nějaké příležitosti na kontaktní gól měli, ale výborný Staňa všechno pochytal. Kluci podali sympatický výkon, ale na to se nehraje a na jednu vstřelenou branku se vyhrát nedá.