PLZ - SPA 2:5

PLZ - SPA 2:5 - Špatná druhá třetina darovala body Spartě

Plzeň - Škodovka v atraktivním duelu 14. kola hokejové Tisport extraligy přivítala pražskou Spartu. Po první třetině sice Plzeňští vedli 1:0, pak ale přišla nevydařená druhá dvacetiminutovka, ve které domácí celek inkasoval rovnou pětkrát a sám se prosadil pouze jednou. Ve třetí třetině sice Plzeňané srdnatě bojovali o vyrovnání, ovšem to už bylo nad jejich síly.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

2:5
1:0, 1:5, 0:0

Branky a nahrávky: 13. Kubalík (Simon), 37. Mozík (Kadlec) – 21. Pech (Ďaloga), 30. Přibyl (Hlinka), 32. Polášek (Hlinka, Přibyl), 35. Cingel (Sabolič, Polášek), 39. Cingel (Ďaloga). Rozhodčí: Hribik, Kaukokari - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5, navíc Mozík (PLZ) a Sabolič (SPA) os. 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 5040. Střely na branku: 25:25. Zblokované střely: 20:12. Hity: 16:10. Vhazování: 38:29. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4, 2:5.

HC Škoda Plzeň

Machovský (39. Mensator) – Moravčík, Kadlec (A), Jeřábek (A), Mozík, Pulpán, Kubka, Boháč – J. Sýkora, Divíšek, Balej – Kubalík, Lev, Kratěna (C) – Hollweg, T. Sýkora, Dvořák – Schleiss, Simon, Indrák – Beran

HC Sparta Praha

Novotný (Staňa) – Barinka, Hrbas, Polášek, Piskáček, Mikuš, Ďaloga, Pilař (A) – Rolinek (C), Pech, Kumstát – Buchtele, Hlinka (A), Přibyl – Sabolič, Cingel, Klimek – Černoch, Volek, Dvořáček

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 39 20 5 15 75,00 0
Lukáš Mensator 21 5 0 5 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 -1 2
Matěj Beran 0 0 0 0 0
Dominik Boháč 0 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 -1 0
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 0
Petr Kadlec 0 1 1 -2 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 0
Dominik Kubalík 1 0 1 -1 0
Branislav Kubka 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 -1 2
Vojtěch Mozík 1 0 1 -1 12
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 2
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Dominik Simon 0 1 1 0 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 -1 0
Ján Sýkora 0 0 0 -1 0

komentář

Přestože indiáni získali jako první možnost přesilové hry, hostující Pražané byli ve svém oslabení natolik aktivní, že si vybojovali následný faul Mozíka, takže úvod zápasu obstarala hra ve čtyřech na obou stranách. Více prostoru na ledové ploše opticky více vyhovovalo modrobílým, ale Novotný byl pozorný. Na první velkou příležitost si ČEZ Aréna počkala na sklonek 7. minuty, kdy se aktivní Kratěna, který v Holešovicích strávil dlouhých 11 sezón, probojoval ke dvěma dorážkám. Ty však kýžené otevření skóre nezařídili. Novotného kouzlo přestalo fungovat v 13. minutě. Sparta hrála další oslabení a plzeňský Dominik Kubalík dělovkou rozvlnil síťku v brance Pražanů. - 1:0 Hosté měli velikou šanci ke srovnání minutu a půl před první sirénou. Klimek ujel s Ďalogou do rychlého protiútoku, prvně jmenovaný přesnou nahrávkou na druhou tyč vybídl sparťanského beka ke skórování, jenže tomu střela zle nevyšla. Skončila v ochranné síti, a tak indiáni odešli do kabin jednu trefu spokojenější.

To však vzalo záhy po úvodním vhazování druhé části za své. Ďaloga poslal ukázkovou nahrávku za obranu přímo na hůl Lukáše Pecha, který střelou zápěstím srovnal skóre duelu. - 1:1 Hosté i nadále hýřili aktivitou. V 28. minutě nahrál Kumstát do vyložené příležitosti Pechovi, ale proti němu se vytáhl spolehlivý Machovský. O dvě minuty později už Pražany neproměněná šance mrzet nemusela. Při odpískaném nedovoleném bránění Pulpána hosté roztočili před plzeňským brankovištěm kolotoč – Machovský dokázal dvěma dorážkám sám odolat, ale na Daniela Přibyla už byl krátký. - 1:2 To však nebylo z repertoáru hostů všechno. V další přesilovce vyšla nacvičená situace, když Hlinka nahrál na z modré čáry sjíždějícího Adama Poláška, jenž trefil přesně k tyči. - 1:3 O tři minuty později přidali Holešovičtí čtvrtou trefu. Sabolič vybídl v další krásné akci ke skórování Lukáše Cingela, který neměl puk odklidit do zívající části plzeňské klece. - 1:4 Druhá část přinesla ještě dvě trefy; po přesilovkové dělovce Vojtěcha Mozíka se indiáni dostali ke svému soupeři na rozdíl dvou gólů. - 2:4, jenže hosté si do kabin stejně tříbrankový náskok odnesli. Machovského z branky vyhnal Lukáš Klimek. - 2:5.

V porovnání s předchozí dvacetiminutovkou se ta závěrečná odehrávala ve značně poklidnějším tempu. Sparťané si poctivě střežili získaný náskok a indiáni s obtížemi překonávali nástrahy středního pásma. Situaci měli usnadněnou v 50. minutě, když byl Buchtele přistižen při hře vysokou holí a dostal menší trest. Domácí si však příležitost alespoň ke zdramatizování duelu nepřipravili. A když už ano, v cestě jim stály finální nepřesnosti. To dokumentoval v 55. minutě Balej, jenž se dostal k vyraženému puku po Mozíkově střele, a cílil do odkryté klece. Jenže puk se jen prohnal brankovištěm a zamířil ven. Pražané si tak z plzeňského ledu odvezli přesvědčivou výhru 5:2.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (trenér HC Škoda Plzeň): Odehráli jsme dobře první třetinu, kterou jsme vyhráli. Výsledek ovlivnil vstup do druhé části, když jsme po deseti sekundách inkasovali po hrubé chybě ve středním pásmu. Spartě jsme pak nabídli 2 přesilovky, které rychle využila, a to i přesto, že jsme se na ně připravovali. Ale udělali jsme tam nepochopitelné věci. Sice jsme se mohli vrátit po druhé trefě v přesilovce, ale pak jsme lacino inkasovali. Sparta je zkušené mužstvo a výsledek si pohlídala.

Josef Jandač (trenér HC Sparta Praha): Zvládli jsme důležité momenty v zápase. Ve druhé třetině jsme brzy vyrovnali a pak proměnili přesilovky. Tam jsme položili základy naší výhry. I když se soupeř dostal na rozdíl dvou branek, brzy jsme znovu odskočili. Stále ale nejsme spokojeni s naší hrou v oslabení, kdy dostáváme hodně gólů. Jsme rádi, že i přesto překlápíme zápasy v náš prospěch.