PLZ - TRI 5:2

PLZ - TRI 5:2 - Plzeň si vyšlápla na vedoucí Třinec, Ján Sýkora se blýskl hattrickem

Plzeň - V rámci 19. kola hokejové Tipsport extraligy přivítala plzeňská Škodovka pod vedením nového hlavního trenéra Michala Straky na domácím ledě vedoucí Třinec. Utkání bylo od samého začátku vyrovnané, ve třetí třetině ho ale hattrickem rozhodl domácí útočník Ján Sýkora!

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec

5:2
1:1, 1:0, 3:1

Branky a nahrávky: 10. Kratěna (Mozík, Kadlec), 32. Kašpařík (Lev, J. Sýkora), 50. J. Sýkora, 52. J. Sýkora (Lev), 60. J. Sýkora – 20. Irgl (Adamský, Trončinský), 44. Plíhal (Hrňa). Rozhodčí: Fraňo, Horák – Blümel, Kis. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:1. Diváci: 4026. Střely na branku: 24:40. Zblokované střely: 10:19. Hity: 24:15. Vhazování: 31:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Mensator) – Jeřábek (A), Kadlec (A), Pulpán, Mozík, Moravčík, Kubka – Pletka, Kratěna (C), Johnson – Lev, Kašpařík. J. Sýkora – Schleiss, Simon, Kubalík – Hollweg, Přikryl, Balej

HC Oceláři Třinec

Hamerlík (Hrubec) – M. Doudera, Roth, Trončinský, Nosek, Linhart, Galvas (A), L. Doudera, Matyáš – Dravecký, Plíhal, Hrňa – Adamský, Polanský (C), Irgl – Orsava, Růžička, Rákos – Rufer, Kindl, Jašek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 40 2 38 95,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 0 2
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 -1 0
Petr Kadlec 0 1 1 2 0
Pavel Kašpařík 1 0 1 3 0
Ondřej Kratěna 1 0 1 0 0
Dominik Kubalík 0 0 0 0 0
Branislav Kubka 0 0 0 1 0
Jakub Lev 0 2 2 3 2
Michal Moravčík 0 0 0 3 0
Vojtěch Mozík 0 1 1 0 2
Václav Pletka 0 0 0 0 0
Roman Přikryl 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Dominik Simon 0 0 0 0 0
Ján Sýkora 3 1 4 4 2

komentář

Utkání začalo pěkně zostra, činit se museli oba gólmani. Nejprve Machovský jen tak tak vytěsnil pokus Polanského z mezikruží, když chybovala domácí obrana. O chvilku později musel včas sklapnout betony Hamerlík, protože ze stejné pozice pálil po příhře zpoza brány Kubalík. Skórem tak pohnula až úvodní přesilová hra zápasu. Domácí si rychlou kombinací připravili palebnou pozici pro Mozíka, jehož ránu dopravil na místo určení Ondřej Kratěna – 1:0! O rychlou odpověď se pokoušel Hrňa z pravého kruhu, na domácího gólmana si ale nepřišel. Výhodu jednoho muže v poli dostali i Třinečtí, ale naložili s ní prachbídně. Hra se nejčastěji odehrávala ve středním a obraném pásmu Ocelářů, Machovský tak zasahoval pouze po ráně Noska od modré, kterou navíc dobře viděl. Činit se naopak musel po Orsavově průniku v ponechané výhodě, když dravý útočník obešel dva bránicí protihráče a zakončoval na vzdálenější tyč. Nakonec se červenobílí přeci jenom dočkali. Necelou minutu před úvodní sirénou Adamský krásně předložil napříč brankovištěm Zbyňkovi Irglovi, který pouze usměrnil do polodkryté branky - 1:1!

Prostřední část odšpuntoval ranou z levého kruhu Kratěna, Hamerlík zakročil vyrážečkou. Další dobrou příležitost měli indiáni v situaci dvou na jednoho, ale Přikrylova přihrávka mířila Balejovi na brusle. Ve stejné pozici byl po chvilce i Orsava, který nic nevymýšlel, ale z pravé strany si na Machovského nepřišel. Dobře si vedl i hostující gólman, jenž si poradil se střelou Hollwega i dorážkou Přikryla. Nedosáhl však na pokus Pavla Kašpaříka, jehož ránu z mezikruží ještě nechtěně tečoval Linhart - 2:1! Navýšit náskok svého týmu mohl kapitán Kratěna, ze stejného místa ovšem přestřelil. Když pak modrobílým nevyšla v závěru třetiny kombinace do prázdné brány v situaci tři na jednoho, svítilo o druhé přestávce na kostce skóre přívětivější pro domácí.

Poslední dvacetiminutovku začali lépe Západočeši. Johnson vysunul za obránce Kratěnu, který tváří v tvář Hamerlíkovi neuspěl kličkou do bekhendu. Další velkou šanci měl Schleiss, jenž nejprve tečoval ránu Kubky od modré a následně i dorážel, hostující gólman skvěle zakročil levým betonem. A jak to tak v hokeji bývá, platilo otřepané „nedáš – dostaneš.“ Oceláři se vydali na první útočný výlet, Hrňa našel krásným pasem u tyčky stojícího Tomáše Plíhala, jenž neměl se zakončením do odkryté svatyně Plzně problém - 2:2! Převážit vývoj utkání na svou stranu mohl Adamský, který se zjevil osamocený mezi kruhy, Machovský však oba jeho pokusy dokázal zneškodnit. Na druhé straně pálil z levého kruhu Pletka, Hamerlík vyrazil betonem. Následně hosté propadli po buly ve středním pásmu, touše se ujal Ján Sýkora, pláchl všem protihráčům a zakončil do levého horního růžku - 3:2! Stejný hráč se k touši dostal vzápětí po kombinaci se Lvem u pravé tyče a tentokráte si vybral růžek pravý - 4:2!

Diváky vytouženého bůra mohl přidat ihned po rozehrání Hollweg, ale z první za obránci nenašel skulinku mezi Hamerlíkovými betony. Definitivní pojistku tak mohl přidat Kubalík, jenž se utrhl do samostatného nájezdu, střelou na lapačku však neuspěl. Oceláři se nevzdali a snížení měl na holi Hrňa, jehož pokus z pravého kruhu ještě domácí tečovali a jen tak tak, že skončil na betonu Machovského. Další velkou šanci měl na holi osamocený Kubalík mezi kruhy, z první však netrefil zařízení. Necelé tři minuty před koncem ještě hosté odvolali gólmana při přesilové hře, snažili se, tlačili, ale plzeňský obranný val již nepovolil – naopak. Po levé straně se utrhl Ján Sýkora a během necelých deseti minut tak zkompletoval hattrick - 5:2!

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Myslím, že jsme podali dobrý výkon. První třetina nebyla úplně ideální, ale pak jsme se zlepšovali, měli dostatek šancí a dokonce mohli proměnit i jiné. Za stavu 2:2 měl ale Třinec tutovku na 3:2, mohlo to být úplně jinak, poté ale naštěstí ujel Jánko (Ján Sýkora – pozn. red.) a už se to otočilo. Musím nás ale pochválit, byl to výborný kolektivní výkon, od brankáře až po ostatní hráče. Osobně pro mě toto utkání bylo jiné v tom, že jsem hlavní trenér a byla na mě tak větší odpovědnost.

Jiří Kalous (HC Oceláři Třinec): Mrzí mě ztráta minimálně jednoho bodu, myslím si, že utkání bylo do půlky třetí třetiny vyrovnané, my jsme ale bohužel nezvládli závěr utkání a Plzeň tak získala tři body. Myslím si, že Plzeň byla důraznější v osobních soubojích a šla si za vítězstvím, byla trpělivější, čekala na naše chyby a dokonce si je i vynutila. My jsme dnes Plzni nabídli velkou spoustu šancí, ona poté ten závěr zvládla výborně a naprosto zaslouženě vyhrála.