PLZ - MBL 6:1

PLZ - MBL 6:1 - V derby dvou Škodovek úspěšnější Plzeň!

Plzeň - Po reprezentační přestávce přivítala Plzeň na domácím ledě trápícího se nováčka z Mladé Boleslavi, která do této doby prohrála šest zápasů v řadě. A modrobílí jí uštědřili prohru sedmou, když svého soupeře, stejně jako v prvním měření sil, zdolali 6:1. První gól v dresu Plzně dal Mario Bližňák.

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav

6:1
1:1, 2:0, 3:0

Branky a nahrávky: 5. Lev (J. Sýkora), 25. Kratěna (Jeřábek), 33. Bližňák (Kratěna, Mozík), 53. Simon (Jeřábek, J. Sýkora), 55. Balej (Lev), 60. Schleiss (Johnson, Jeřábek) – 13. Mikulík. Rozhodčí: Homola, Horák - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 11:15, navíc Hollweg (PLZ) 5 + DKU. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6301. Střely na branku: 31:16. Zblokované střely: 10:16. Hity: 19:25. Vhazování: 43:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 6:1.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Mensator) – Jeřábek (A), Kadlec (A), Pulpán, Mozík, Moravčík, Kubka – Schleiss, Bližňák, Kratěna (C) – Johnson, Lev, J. Sýkora – Pletka, Simon, Indrák – Hollweg, T. Sýkora, Balej

BK Mladá Boleslav

M. Růžička (Rittich) – Ovčačík (A), Trončinský, Stříteský, Žabka, Robar, Trška, Čermák – Mikulík, Výborný (C), Bárta – Látal, Kašpařík, Klimenta – Pacovský, Musil, Lenc – Kubica, Vrbata, Pabiška – Jarůšek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 16 1 15 93,75 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 1 0 1 1 4
Mário Bližňák 1 0 1 0 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 25
Miroslav Indrák 0 0 0 0 2
Jakub Jeřábek 0 3 3 1 0
Nicholas Johnson 0 1 1 1 0
Petr Kadlec 0 0 0 1 2
Ondřej Kratěna 1 1 2 0 0
Branislav Kubka 0 0 0 1 0
Jakub Lev 1 1 2 2 0
Michal Moravčík 0 0 0 1 2
Vojtěch Mozík 0 1 1 1 2
Václav Pletka 0 0 0 0 2
Lukáš Pulpán 0 0 0 1 4
Jan Schleiss 1 0 1 0 0
Dominik Simon 1 0 1 1 2
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 2
Ján Sýkora 0 2 2 2 0

komentář

Svátky nesvátky, oba soupeři se do sebe zakousli hned od prvních minut utkání. Nejprve Pabiška nedokázal tváří v tvář vyzrát na Machovského z mezikruží, na druhé straně se zase vyznamenal Růžička proti teči Tomáše Sýkory. Skóre se měnilo až vzápětí. Dlouhý tlak Západočechů vyústil ranou Jakuba Lva z mezikruží, která se vešla přesně do pravého horního růžku - 1:0! Zvýraznit svůj náskok mohli domácí ve dvojnásobné početní výhodě, ve které Ján Sýkora rozezvučel brankovou konstrukci. V další velké šanci se již znovu činil gólman hostů, který si poradil se zakončením Bližňáka na lapačku v samostatném úniku. Mezi kruhy se, podobně jako u prvního gólu, zjevil i Lev, tentokráte ale přestřelil. A jak to tak bývá, za neproměněné šance přichází trest. Boleslav během pár vteřin využila přesilovou hru, když se po zmatku mezi kruhy do touše opřel Milan Mikulík a uspěl ranou k tyči - 1:1! Srovnání stavu dalo hostům křídla a již po chvilce nebezpečně přes obránce pálil Lenc do Machovského ramena. Před úvodní sirénou ještě Středočeši museli přečkat oslabení, ve kterém Růžička nevěděl, kam dřív skočit. Poradil si však s ranou Mozíka od modré, Ján Sýkory z levého kruhu i Pletky z pravého.

Prostřední dějství odšpuntoval ranou od modré Jeřábek, ale Růžička si s jeho pokusem poradil podobně jako s pálícím Lvem z vrcholu levého kruhu. Do třetice už to ale Plzni vyšlo. Ondřej Kratěna se na pravém kruhu opřel z první do přihrávky od modré a propálil vše, co mu stálo v cestě - 2:1! Vzápětí se prosmýkl mezi obránci Ján Sýkora, ale byl již příliš blízko Růžičkovi a svou kličku do bekhendu tak poslal pouze do jeho betonu. Zahrozili i hosté, když Výborný pěknou střelou přes clonícího spoluhráče z pravé strany pořádně protáhl Machovského. Na druhé straně podruhé v utkání zvonila za Růžičkou branková konstrukce, tentokráte po ráně Kratěny od modré. Plzeňskému kapitánovi to ale příliš nevadilo, po pár vteřinách hry našel mezi kruhy Mária Bližňáka, jenž vstřelil svou první branku v dresu Plzně - 3:1! Pak ale nastaly domácím problémy. Hollweg obdržel za faul na Vratu trest do konce utkání, indiáni tak museli přečkat dlouhé oslabení. To se Západočechům bez problému podařilo, když hosté prakticky ani nevystřelili na bránu. Diváky více vzrušila situace z konce trestu, kdy si to po odpískání rozdali Balej s Kubicou a Pulpán s Lencem.

Poslední část započal proskočením mezi obránci Bližńák, ale svůj pokus nasměroval pouze do náruče Růžičky. Další velkou šanci spálil Ján Sýkora, který ujel hostujícím bekům, střelou na vyrážečku však minul. Do třetice se sám před hostující svatyní zjevil Balej, ale ani on kličkou do bekhendu skórem nepohnul. V další dobré pozici byl osamocený Simon na levé straně, ale Růžička se stihl od druhé tyčky přemístit. Na druhé straně zahrozil Kubica, který vypálil pár kroků za modrou a Machovský jen tak tak že stihl zakročit špičkou betonu. Pak předvedl krásnou individuální akci Jeřábek, který položil na led hned dva soupeře a přestože hostující gólman stihl zakročit, na dorážku Dominika Simona již byl krátký - 4:1! Pátou trefu přidali indiáni vzápětí při vlastním oslabení, kdy do útočné třetiny vlétl Jozef Balej, dostal pěknou přihrávku od Lva a zavěsil přesně pod břevno - 5:1! Definitivní tečku za utkáním udělal v poslední minutě Jan Schleiss, který se prosadil na brankovišti - 6:1!

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): My jsme nezačali moc dobře, měli jsme tam trochu i štěstí v prvních pěti minutách. Tím prvním gólem jsme to zklidnili. Ve druhé třetině jsme dali góly z přesilovek, což bylo důležité, ale rozhodující moment bylo asi to pětiminutové oslabení, kdy jsme nepustili Boleslav do kontaktního gólu. Pak nám to tam napadalo a my jsme za to rádi, pro psychiku hráčů je to důležité.

František Výborný (BK Mladá Boleslav): Samozřejmě Plzeň vyhrála zaslouženě. Ve druhé třetině jsme dostali dva góly v oslabení, což jí posílilo. Během naší pětiminutové powerplay jsme branku nedali, vyloučení Hollwega navíc přispělo k větší agresivitě domácích, což se mi na nich ale líbilo. Ve třetí třetině jsme měli nějaké šance na kontaktní gól, ale ta vyloučení tomu moc nepřispěla. Plzeň to korunovala tím krásným gólem, kdy tam Jeřábek prošel. A bylo po zápase.