PLZ - ZLN 5:2

PLZ - ZLN 5:2 - Série tří proher zlomena, Plzeň porazila Zlín!

Plzeň - Na západočeském ledě byl k vidění souboj dvou posledních extraligových šampionů. Škodovka do utkání vstupovala s touhou prolomit sérii tří proher. A to se jí podařilo. Svého soka porazila 5:2. Svou první branku v plzeňském dresu vstřelil slovenský obránce Branislav Kubka.

HC Škoda Plzeň - PSG Berani Zlín

5:2
1:0, 3:2, 1:0

Branky a nahrávky: 5. Jeřábek (J. Sýkora), 23. Simon (Schleiss, Moravčík), 31. Lev (J. Sýkora, Jeřábek), 38. Simon (Lev, Jeřábek), 47. Kubka (Moravčík, Simon) – 27. Žižka (Okál), 31. Holík (Žižka). Rozhodčí: Hejduk, Lacina – Flegl, Polonyi. Vyloučení: 13:14, navíc Beran (PLZ) 5 + do konce utkání, Schleiss (PLZ), Čajánek (ZLN) a Čech (ZLN) všichni 10min osobní trest. Využití: 3:0. Diváci: 4122. Střely na branku: 13:31. Zblokované střely: 17:19. Hity: 14:11. Vhazování: 39:20. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 5:2.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Mensator) – Jeřábek "A", Pulpán, Boháč, Mozík, Moravčík, Kubka – Johnson, Lev, J. Sýkora – Pletka, Bližňák, Kratěna "C" – Schleiss, Simon, Suchý – Beran, T. Sýkora, Balej

PSG Berani Zlín

Štůrala (Kašík) – Horák, Marušák "A", Žižka, Matějíček, Urbanec, Kotvan, Stuchlík – Veselý, Čajánek "C", Svoboda – Říčka, Vlach, Holík – Köhler, Leška "A", Okál – Čech, Ondráček, Šťastný

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 31 2 29 93,55 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0 25
Mário Bližňák 0 0 0 -1 0
Dominik Boháč 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 1 2 3 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 4
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 0
Branislav Kubka 1 0 1 0 0
Jakub Lev 1 1 2 1 0
Michal Moravčík 0 2 2 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 2
Václav Pletka 0 0 0 -2 6
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 4
Jan Schleiss 0 1 1 1 14
Dominik Simon 2 1 3 1 0
Filip Suchý 0 0 0 1 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 4
Ján Sýkora 0 2 2 0 2

komentář

V páté minutě utkání byl za faul na Václava Pletku potrestán Bedřich Köhler. Přesilová hra domácích však trvala jen 16 sekund. Po vyhraném vhazování se puk dostal na modrou čáru kJakubovi Jeřábkovi, který napřáhl a propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:0. V polovině první třetiny obdržel Matěj Beran trest na 5 minut plus do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku zlínského protihráče. Verdikt rozhodčích vyvolal v publiku i na plzeňské střídačce vlnu nevole, ale sudí si za svým rozhodnutím skálopevně stál. V dlouhém oslabení plzeňských indiánů se ovšem stav skóre neměnilo, přestože se Zlín dlouho držel v útočném pásmu a kombinoval, co to šlo. Vlach po jedné z kombinací netrefil, Plzeň šla tak na první přestávku s jednobrankovým náskokem.

Domácí se prosadili brzy i po začátku druhé dvacetiminutovky. Jan Schleiss projel zlínskou obranou jako nůž máslem, vyšachoval ze hry také žlutomodrého gólmana. V rozhodující chvíli byl však faulován a trefil pouze tyčku. Dominik Simon však jeho práci dokončil a v ponechané výhodě puk do branky dorazil - 2:0. Ve 27. minutě krátce po další promarněné přesilové hře se Zlín přece jen gólu dočkal. Tomáš Žižka poslal na Machovského nepříliš prudkou střelu, kterou plzeňský gólman k překvapení všech přítomných propustil mezi betony - 2:1. S góly se pak roztrhl pytel. Nejprve za čtyři minuty využil přesilovku domácích Jakub Lev – 3:1. Za dalších 22 vteřin se podruhé prosadili hosté. Petr Holík využil nepříliš povedené rozehry domácích a propálil Machovského - 3:2. Plzeň však ještě neměla dost. Poté co zvonily tyčky na obou stranách, Dominik Simon se rozhodl, že zamíří přesně a v krásné přesilovkové souhře zužitkoval příhru Lva - 4:2. Tím také druhá třetina skončila.

Třetí třetina nezačala pro Škodu vůbec dobře. Hned dva její hráči se museli krátce po sobě odebrat na trestnou lavici a Zlín hrál bez devíti vteřin téměř celé dvě minuty přesilovou hru pět na tři. Domácí ale toto oslabení skvěle zvládli a kromě toho, že Kotvan trefil tyč, Zlín neměl větší šanci. To Plzeň nakládala se svými šancemi lépe. Ve 47. minutě při hře čtyři na čtyři rozhodčí Plzni ponechával výhodu, kterou využil Branislav Kubka – 5:2. Klidné vody třetí dvacetiminutovky zčeřily dvě strkanice. V jedné se představil Pletka a Čajánek, což zlínský kapitán neunesl a musel opustit kolbiště. Ve druhé se pošťuchoval Pulpán s Čechem. Oba se museli odebrat na trestnou lavici. A to nebylo ještě vše. Minutu a jedenáct vteřin před koncem se popraly dvě třináctky Schleiss a Čech. Oba museli odejít do kabin, ovšem plzeňského mladíka mohlo alespoň hřát vítězství nejen v pěstním souboji.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (Plzeň): Předchozí tři zápasy se nám nepovedly, nutně jsme potřebovali bodovat, nebylo to pro nás jednoduché utkání. Ale kluci to zvládli a zlepšili produktivitu. Přesilovky nám dnes vyhrály zápas, dali jsme v nich tři góly.

Juraj Jurík (Zlín): Jeli jsme sem s cílem bodovat, to se bohužel nepodařilo. Věděli jsme, že Plzeň se snaží doma rozhodovat hned v první třetině. Ale dostali jsme první branku a od té se to celé odvíjeli. Ve hře pět na pět byl zápas vyrovnaný, domácí ale byli produktivní v přesilových hrách, my ne. To rozhodlo.