ZLN - PLZ 2:4

ZLN - PLZ 2:4 - Plzeň veze ze Zlína cenné tři body!

Indiáni položili základ pro vítězství na zlínském ledě během první části, kdy dvěma trefami odskočili svému soupeři. Ševci sice brzy snížili, ale Plzeňští přidali následně další dvě branky a pojistili si svoji výhru. Západočeši se tak posunuli na sedmou příčku a na šesté Pardubice ztrácejí nyní pouhé dva body!

PSG Berani Zlín - HC Škoda Plzeň

2:4
1:2, 0:1, 1:1

Branky a nahrávky: 19. Veselý (J.Svoboda, Kotvan), 57. Svoboda (Kašík) – 11. Kratěna (Schleiss), 14. Simon (J.Sýkora, Johnson), 36. Kadlec (Kratěna, Bližňák), 50. Mozík (Lev). Rozhodčí: Kubuš, Baluška – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4593. Střely na branku: 29:22. Zblokované střely: 4:10. Hity: 9:5. Vhazování: 31:28. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4.

PSG Berani Zlín

Kašík (Štůrala) – Marušák, Urbanec, Matějíček, Žižka, Kotvan, Řezníček, Stuchlík – J. Svoboda, Čajánek, Veselý – Holík, Vlach, Říčka – Okál, Leška, Kubiš – Ondráček, P. Sedláček, Köhler.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Mensator) – Kadlec, Jeřábek, Mozík, Sklenička, Kubka, Pulpán, Marcel – T. Sýkora, Simon, Johnson – Kratěna, Bližňák, Schleiss – Balej, J. Sýkora, Lev – Hollweg, Kubalík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 29 2 27 93,10 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 1 0
Mário Bližňák 0 1 1 1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 1 1 0 0
Petr Kadlec 1 0 1 -1 0
Ondřej Kratěna 1 1 2 1 0
Dominik Kubalík 0 0 0 -1 0
Branislav Kubka 0 0 0 0 2
Jakub Lev 0 1 1 2 2
Vojtěch Mozík 1 0 1 1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 1 1 1 0
Dominik Simon 1 0 1 -1 0
David Sklenička 0 0 0 1 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 2 0
Ján Sýkora 0 1 1 -1 0

komentář

Indiáni vstoupili do zápasu hezky svižně a hned po pěti minutách hry se mohli ujmout vedení. Dominik Simon se šikovně obtočil kolem zlínské branky a střelou zápěstím prověřil Kašíka, který jeho pěkný pokus zastavil svoji lapačkou. Za svoji aktivitu ale byli přece jen Západočeši brzy oceněni. Po chybě obránce Řezníčka se puk dostal k Janu Schleissovi, jenž ještě přistrčil kotouč Ondřeji Kratěnovi, jehož první pokus ještě Kašík dokázal svým betonem zastavit, nicméně proti následné dorážce plzeňské kapitána byl již krátký.

Západočeši dostali poté k dispozici početní výhodu, v níž ale jako první nejprve zahrozili ševci. Petr Leška se řítil ve vlastním oslabení zcela sám na Machovského. Zlínský kapitán svůj bekhendový blafák neprovedl vůbec špatně, ale při zakončení selhal. Puk z jeho hole letěl pouze vysoko nad klec gólmana Plzně. Nedáš, dostaneš! Otřepené pravidlo se potvrdilo přesně v době, kdy vyloučený Marušák opouštěl trestnou lavici. Po dalším zaváhání domácí obrany se k puku ve skrumáži dostal Dominik Simon, který lehkým postrčením poslal touš za gólmana Kašíka.

Berani ještě do konce první části stihli snížit. Svoboda se prodral do pásma, kde poté vybídl ke střele Ondřeje Veselého, jehož volej z hranice levého kruhu prolétl mezi Machovského betony do branky. Hned na začátku druhé periody mohlo být srovnáno. Veselého střelu vytěsnil brankář indiánů pouze ke zcela volnému Čajánkovi, jehož dorážku z gólové pozice dokázal Machovský s potřebnou dávkou štěstí zneškodnit.

Tvrdými pokusy zkusili plzeňského gólmana překonat zlínští obránci Řezníček a Žižka. Obě dvě nebezpečné střely ale Machovský dokázal s menšími potížemi pokrýt. Velkou příležitost měl ve druhé části i Dominik Simon, jenž ale ani natřikrát nedokázal z předbrankového prostoru došťouchnout kotouč do zlínské svatyně. Indiáni se nicméně přece jen uklidňující třetí branky dočkali. V přesilové hře se po skrumáži odrazil puk ke volnému Petru Kadlecovi, který v poklidu uklidil kotouč do poloprázdné branky beranů.

Třetí třetina začala několika nebezpečnými výpady obou týmů. Nejdříve se zaskvěl brankář Machovský, který vychytal v gólovce Kotvana, jehož vybídl ke skórování milimetrovým pasem Vlach. Zahanbit se nenechal ani zlínský Kašík, který čelil hned dvěma samostatným únikům Ondřeje Kratěny. Plzeňskému kapitánovi se ale nepovedlo ani jednou najít potřebný recept na brankáře beranů. Mrzet ho to ale nemuselo. V 50. minutě našel totiž Jakub Lev ostřelovače Vojtěcha Mozíka, jehož dělovka od modré prošla mezi betony gólmana Libora Kašíka až do branky.

Jiskřičku naděje vykřesal ještě pro svůj tým Jakub Svoboda, který po vjezdu do útočného pásma poslal puk zápěstím přesně do horního růžku Machovského svatyně. V závěru zápasu zkusili ševci ještě hru bez brankáře. Několik velkých závarů pžed vlastní svatyní ale Západočeši dokázali s vypětím všech sil odrazit a mohli slavit cenné vítězství.

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (PSG Zlín): Z naší strany to nebyl dobrý zápas. Už úvod se nehrál podle našich představ, byli jsme o krok pozadu. Plzeň byla všude dříve, vyhrávala řadu osobních soubojů. Co dneska rozhodlo byly přesilovky, dostali jsme dva góly v oslabení a bohužel nedali jsme žádný. V závěru se náš výkon zlepšil, ale na body to už nestačilo.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Povedlo se nám v první třetině odskočit o dva góly, zatímco domácí museli dotahovat. Rozhodující moment zápasu byl náš gól na 4:1. Věděli jsme, že kdyby dali domácí kontaktní gól, měli bychom to těžké zvládnout. Čtvrtý gól zápas rozhodl a jsme šťastní, že jsme ve Zlíně získali důležité tři body.