PLZ - PCE 2:1 pp

PLZ - PCE 2:1 pp - Indiáni zdolali Pardubice až v prodloužení!

V rámci 51. kola hostili indiáni na domácím ledě hokejisty Pardubic, kteří měli jako Škodovka stejný počet bodů. Plzeň od začátku dobývala branku svého protivníka, ale ze svých šancí dokázala vytěžit pouze jednu branku. Průběh utkání znatelně ovlivnilo vyloučení Ryana Hollwega do konce zápasu. V následné dlouhé přesilovce Pardubičtí srovnali a vyrovnaný stav udrželi až do konce třetí části. V prodloužení již úřadovala Plzeň, která zásluhou dvougólového Bližňáka bere dva body!

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice

2:1p
1:0, 0:1, 0:0 - 1:0

Branky a nahrávky: 11. Bližňák (Mozík, Kadlec), 65. Bližňák (Kratěna) – 36. Starý (Gregorc, P. Sýkora). Rozhodčí: Pešina, Hribik – Bláha, Špůr. Vyloučení: 4:11, navíc Hollweg (PLZ) 5 minut plus do konce. Využití: 1:1. Diváci: 5512. Střely na branku: 56:25. Zblokované střely: 17:13. Hity: 16:13. Vhazování: 37:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Mensator) – Pulpán, Mozík, Jeřábek, Kadlec, Moravčík, Kubka, Boháč, Sklenička – Kubalík, Bližňák, Kratěna – Johnson, Simon, J. Sýkora – Beran, Lev, Balej – Culek, T. Sýkora, Hollweg

HC Dynamo Pardubice

Kristan (Vejmelka) – Ščotka, Gregorc, Havlík, Benák, Korím, Čutta, Vála – Zohorna, Marcinko, P. Sýkora – Tybor, Nahodil, Radil – Starý, Venkrbec, Poulíček – Cetkovský, Špaček, Gašparovič – Kaut

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 65 25 1 24 96,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0 0
Mário Bližňák 2 0 2 1 2
Jakub Culek 0 0 0 0 2
Ryan Hollweg 0 0 0 0 25
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Petr Kadlec 0 1 1 0 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 1 0
Dominik Kubalík 0 0 0 0 0
Branislav Kubka 0 0 0 1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Michal Moravčík 0 0 0 1 0
Vojtěch Mozík 0 1 1 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Dominik Simon 0 0 0 0 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 2
Ján Sýkora 0 0 0 0 0

komentář

Utkání odšpuntoval svým pokusem z levého kruhu Kratěna, Kristanova lapačka byla pozorná. Indiáni vzápětí museli do čtyř, ale příliš je to nemrzelo, Pardubice totiž Machovského prakticky vůbec neohrozily. Naopak Plzeň byla při chuti. Nejprve Bližňák nebezpečně zahrozil mezi kruhy, po chvilce napálil z první z mezikruží břevno Ján Sýkora. Z pravého kruhu natáhl i Kubalík, černý nesmysl proletěl jen těsně mimo bližší tyče. V početní výhodě Západočechů se ale již skóre měnilo. Mozík si sjel od modré a našel na brankovišti Mária Bližňáka, který jemnou tečí procedil touš mezi betony - 1:0! Zvýšit náskok mohl svému týmu Johnson, ale tváří v tvář hostující svatyni minul. Na druhé straně zahrozil Zohorna, který si vybruslil do ideální pozice, ale Machovský zasáhl ramenem. Když pak v závěru Bližňák tečoval pobídku Mozíka mimo, svítilo o přestávce nejtěsnější možné skóre.

Prostřední část započal ranou z levého kruhu Culek, Kristan musel rychle na led. Hostující gólman po chvilce i za cenu velké bolesti vyrazil ramenem dělovku Lva z pravé strany, po přerušení však byl schopen v utkání pokračovat. A předvedl hned parádní zákrok proti pokusu Pulpána od modré. Hosté se pokusili o rychlý výpad, dokonce se řítili do šance tři na jednoho, ovšem vše zhatila hned první přihrávka, která šla na paty. Lépe si vedl Zohorna, jenž vypálil hned po buly z mezikruží, ovšem zařízení těsně minul. Na druhé straně domácí docílili branky, ovšem po předchozím zásahu Bližňáka vysokou holí nemohla být dorážka Kubalíka uznána. Další pěknou střelu předvedl z pravého kruhu Ján Sýkora, Kristan se opět vytáhl ramenem. Do vývoje zápasu se následně zapsali hlavní sudí, kteří již tak oslabené Plzni zřejmě kvůli jménu vyloučili do konce utkání Hollwega, když naprosto čistě poslal k ledu nepozorného a o hlavu většího Cetkovského. Hosté vylepšenou výhodou nepohrdli, když se tečí mezi kruhy prosadil Jan Starý – 1:1! Stejný hráč měl po chvilce další dobrou příležitost, když se na Machvoského řítil sám z levé strany, ranou pod víko ale neuspěl. Rozhodnout tak měla poslední dvacetiminutovka.

Domácí do poslední části vstoupili aktivněji, dobře několikrát vypálil z pravé strany Ján Sýkora, ale Kristan si poradil jak s nimi, tak i s pumelicí Jeřábka o modré. Další příležitost měl Kratěna, který zblízka mířil pod břevno, hostující gólman dokázal zasáhnout lapačkou. Pár kroků za modrou našteloval svůj kanón i Kadlec, ale ztroskotal na betonu Kristana. Aby plzeňských šancí nebylo málo, přidal další Johnson z mezikruží, přestřelil. V polovině třetiny mohly přispět svojí šancí také Pardubice, ale v přesilové hře pouze zapomněly na modré Baleje, který se sám tváří v tvář hostujícímu brankáři doslova ukličkoval. Tesla byla v poslední dějství naprosto mimo dění na ledě a mohla pouze děkovat svému muži v masce. Ten dokázal následně vyrazit pokus Kubky pár kroků za modrou i včas sklapnout betony při teči Kubalíka. Východočeši zahrozili až v závěru. Nejprve na brankovišti minul Marcinko, po chvilce našel lapačku Machovského z levého kruhu Radil. Z podobné parkety zkusil své štěstí i Tybor, ale i on minul. Plzeň si to samozřejmě nenechala líbit a hned si vytvořila další šance. Dorážející Kubalik ovšem našel pouze lapačku Kristana. Ten předvedl i pohotovu vyrážečku proti střele Mozíka od modré. I díky němu tak zápas šedesát minut hry nerozhodlo, poměr střel byl přitom až drtivý – 53:21.

Ani v prodloužení se obraz hry nezměnil. Nejprve pálil mimo z mezikruží osamocený Ján Sýkora, po chvilce si sjel od modré Kadlec, ale našel pouze lapačku Kristana. Nakonec se indiáni přeci jenom dočkali. Hostující brankář pouze vyrazil pokus Kratěny a na správném místě stál Mário Bližňák a rozsekl dnešní utkání - 2:1!

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Od začátku jsme předváděli aktivní hokej. Nevyužili jsme několikrát přesilovku pět na tři, ale na druhou stranu jsme dokázali ubránit stejnou přesilovku soupeře. Pardubicím velmi dobře zachytal gólman, přestože se naši hráči snažili podle pokynů tlačit do branky. V prodloužení to dobře sehráli Kratěna s Bližňákem a díky tomu máme dva body. O všem rozhodne poslední zápas ve Vítkovicích.“

Miloš Říha starší (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Utkání bylo jako v play off, protože oba týmy hrály o vše. Ve druhé třetině jsme měli dlouhou přesilovku, ale nedokázali jsme ji plně využít. Měli jsme tam hrát více jednoduše. Ve třetí třetině jsme se kvůli častým oslabením dostali pod tlak. Neměli jsme potom tolik sil do útoku, abychom rozhodli zápas. Rozhodlo se až dvacet sekund před koncem prodloužení, kdy jsme udělali obrovskou chybu.“