VIT - PLZ 3:2

VIT - PLZ 3:2 - Plzeň padla s Vítkovicemi a zahraje si předkolo

Plzeňští prohrou ve Vítkovicích neudrželi alespoň šanci na přímý postup do čtvrtfinále. Do duelu vstoupili lépe a díky Jeřábkovi i vedli. Jenže pak neproměnili dlouhou pasáž přesilových her, což Vítkovice potrestaly ve druhé třetině, kdy dvěma brankami v rozmezí 29 sekund otočily vývoj duelu. Plzeňští přece jen vyrovnali zásluhou Baleje, ale 61 sekund před koncem rozhodl ve prospěch domácích Hlinka.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

3:2
0:1, 2:0, 1:1

Branky a nahrávky: 25. Čerešňák (Klok, Burger), 26. Svačina (Roman, Zíb), 59. Hlinka (Szturc) – 11. Jeřábek (Kubalík, Mozík), 56. Balej (Johnson). Rozhodčí: Polák, Hejduk – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: ----. Střely na branku: 41:29. Zblokované střely: 20:8. Hity: 25:15. Vhazování: 44:32. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

HC Vítkovice Ridera

Šindelář (Dolejš) – Čerešňák, Klok, Zíb, Kudělka, Kovář, Stehlík, Štencel, Pastor – Svoboda, Burger, Olesz – Svačina, Roman, Němec – Hlinka, Kolouch, Szturc – Vandas, Húževka, Kucsera.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Mensator) Mozík, Pulpán, Kadlec, Jeřábek, Kubka, Moravčík, Boháč – Kratěna, Bližňák, Schleiss – J. Sýkora, Simon, Johnson – Balej, Lev, Kubalík – Hollweg, T. Sýkora, Culek – Beran.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 41 3 38 92,68 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 1 0 1 1 0
Mário Bližňák 0 0 0 0 0
Jakub Culek 0 0 0 0 2
Ryan Hollweg 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 1 0 1 1 0
Nicholas Johnson 0 1 1 1 0
Petr Kadlec 0 1 1 0 4
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Dominik Kubalík 0 1 1 0 2
Branislav Kubka 0 0 0 0 2
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Michal Moravčík 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 1 1 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 0
Jan Schleiss 0 0 0 -1 0
Dominik Simon 0 0 0 0 2
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0 0

komentář

Indiáni v úvodu utkání přečkali vyloučení Jakuba Culka, aby pak sami udeřili. Od zadního mantinelu poslal Kubalík přihrávku zpět na modrou čáru na sjíždějícího si Jakuba Jeřábka, který výstavní dělovkou prostřelil vítkovického gólmana mezi jeho betony - 0:1. Škodovka pak měla ideální příležitost své vedení navýšit, když hrála prakticky šest minut v početní výhodě. Ať už v klasická variantě pěti proti čtyřem, nebo i proti třem. Jenže zaběhlý vzorec se střelbou od Mozíka nebo Lva se neuchytil. Šindelář se stačil proti projektilům včas přemístit a neumožnil před brankou operujícím Plzeňanům dorážet.

Ve druhé třetině se karta náhle obrátila. Jak naložit s vyloučením soupeře ukázali Vítkovičtí Škodě v 25. minutě. Olesz ukázkově stínil Machovskému ve výhledu, čehož využil Peter Čerešňák a srovnal stav duelu - 1:1 . Jenže ne na dlouho. Po necelé půlminutce se totiž Ostravané vyhoupli do vedení. Indiánům pláchl za obranu Vladimír Svačina a svůj únik zakončil nechytatelně - 2:1. Odpovědět mohl ve 32. minutě Jakub Lev, ale ve slibné příležitosti nezamířil na Šindelářovu branku přesně a přestřelil. Oba soupeři si poté ještě vyměnili možnost přesilové hry, ale skóre se už do přestávky nezměnilo.

Do poslední dvacetiminutovky nastoupili Plzeňané odhodlaní vrátit se zpět do posledního zápasu základní části, ale museli čelil dobře zformovaným šikům vítkovické tvrze. Paradoxně se do největší šance dostali ve vlastním oslabení krátce poté, co Mozík schytal nepříjemnou ránu – v 52. minutě ujel Vítkovickým kapitán hostů Kratěna, ale k zakončení se nakonec nedostal. Přesto se indiáni vyrovnání dočkali. V 56. minutě Johnson zavezl puk do pásma, odtlačil dva protihráče, čímž otevřel prostor pro Jozefa Baleje, který srovnal skóre utkání - 2:2. Když už se nejen televizní komentátoři nadechovali k prodloužení, domácí definitivně rozhodli. 61 sekund před třetí sirénou Szturc poslal nahrávku přes brankoviště na zcela volného Michala Hlinku, který bez potíží rozhodl. - 3:2 Indiáni se i přes prohru udrželi v tabulce před svým soupeřem, a tak ani nesáhli k závěrečné power play.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (HC Vítkovice Steel): „Vstup do zápasu jsme měli solidní, ale neproměnili jsme dvě šance. Pak jsme inkasovali, ale do hry jsme se dostali dvěma ubráněnými oslabeními tři na pět. Ve druhé třetině jsme se dostali více do hry a byli jsme lepší. V závěru jsme udělali dvě hrubky za sebou a Plzeň nás potrestala, toho se musíme vyvarovat. Nakonec jsme urvali výhru a je pro nás důležité, že začínáme předkolo play off doma.“

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): „Myslím, že jsme viděli vyrovnané utkání. Začali jsme dobře a brzy šli do vedení. Pak jsme měli spoustu přesilovek, hlavně pět na tři, ale sehráli jsme je špatně. Ve druhé třetině jsme v prvních šesti minutách dělali chybu za chybou a domácí otočili zápas. Ve třetí třetině jsme se vrátili k našemu hokeji a vyrovnali. V závěru jsme sice dostali třetí gól, ten už však nic neřešil