Plzeňské drama se muselo rozlousknout až v nájezdech

Mladší dorost: HC Plzeň 1929 - Piráti Chomutov 5:6 po sn (2:0, 0:4, 3:1 - 0:0). Domácí začali velmi dobře a po první třetině to vypadalo, že mají výborně nakročeno k vítězství. Piráti se ale nevzdali a během druhé části zcela utkání otočili. I indiáni nicméně ukázali, jak se převrací nepříznivý stav zápasu. Rozhodnout o vítězi nakonec musely až nájezdy, ve kterých byl úspěšnější Chomutovští.

HC Plzeň 1929 - Piráti Chomutov

5:6sn
2:0, 0:4, 1:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 5. Roubal (Lokajíček, Červenka), 20. Kvasnička, 43. Váňa (Červenka), 45. Roubal (Váňa), 58. Hajžman (Pour) – 23. Lauko, 25. Koblížek (Bukač), 27. Svoboda (Koblížek), 34. Svoboda (Lauko), 42. Buchtela (Chlán, Stínil), rozh. náj. Buchtela. Rozhodčí: Sýkora – Kotyza, Šimán. Vyloučení: 6:7. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 42. Průběh utkání: 2:0, 2:5, 5:5.

HC Plzeň 1929

R. Červenka (Pejsar) – Kaňák, Staněk, Lokajíček, Kvasnička "C", Houdek, Čada – Hajžman, Pour, Benetka, Šiška, M. Červenka, Krýner, Eret "A", Hajšman, Kovařík, Roubal "A", Váňa

Piráti Chomutov

Pavlát (Khůn) – Studený, Bukač "C", Jírovec "A", Buchtela, Seeman, Jarý, Starý – Koblížek, Lauko, Svoboda "A", Stínil, Chlán, Hnídek, Jaroš, Veselý, Breczko, Hejduk

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Červenka Radek 65 40 5 35 87,50 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matěj Benetka 0 0 0 0 0
František Čada 0 0 0 0 0
Martin Červenka 0 2 2 1 0
Petr Eret 0 0 0 1 2
Kamil Hajšman 0 0 0 0 0
Matěj Hajžman 1 0 1 0 0
Michal Houdek 0 0 0 0 2
Nicholas Kaňák 0 0 0 0 0
Vojtěch Kovařík 0 0 0 1 0
Jaroslav Krýner 0 0 0 0 0
David Kvasnička 1 0 1 1 0
Martin Lokajíček 0 1 1 0 2
Jakub Pour 0 1 1 2 0
Josef Roubal 2 0 2 1 2
Filip Staněk 0 0 0 1 0
Daniel Šiška 0 0 0 0 0
Ondřej Váňa 1 1 2 2 2

komentář

Indiáni vstoupili do utkání velmi dobře a hned po pěti minutách hry se ujali vedení. Nahození obránce Lokajíčka od modré čáry tečoval před brankářem Pavlátem výborně Josef Roubal a Plzeň tak byla rázem na koni. Piráti se z počátku nemohli dostat příliš do hry, ale postupem času se i oni domácím v aktivitě vyrovnali.

Velkou šanci na srovnání si sám vypracoval Jan Svoboda, který se natlačil až před gólmana Červenku. Jeho střela zápěstím ale cinkla pouze o tyč plzeňské svatyně. Do šaten šli nakonec ještě za lepší nálady domácí, jež před přestávkou přidali druhou branku. Obránce David Kvasnička nahodil puk na branku a ten k překvapení všech skončil až v hostující síti.

Druhá část byla pro indiány jako z hororu. Chomutovští v ní během sedmi minut zcela otočili vývoj utkání. První branka Pirátů přišla v hezkém čase 22:22, kdy se Jakub Lauko hnal zcela sám na plzeňského gólmana a své sólo zdárně zakončil. Druhý zářez přidal hostující Tomáš Koblížek, který byl nejdříve u volného kotouče, jenž se po pěkné akci Bukače nacházel v plzeňském brankovišti, a pohodlně ho poslal do odkryté plzeňské svatyně.

Dílo zkázy dokonal Jan Svoboda, jenž v přesilovce napřáhl z levé strany a přesnou ranou k tyči nedal gólmanovi Plzně žádnou šanci zasáhnout. Indiáni se ale po kruté sedmiminutovce sebrali a pořádně zatlačili Chomutov. Jejich akce, přímo volající po gólu, ale skončily trestuhodně neproměněny. Udeřilo tak opět na druhé straně, kde se Jan Svoboda uvolnil zprava a namířil si to na střed, kde následně vyslal pokus na plzeňskou klec. Puk se nakonec doslova došoural do branky, domácí gólman Červenka ho sice trochu ztlumil, ale nezastavil.

Třetí část přinesla opět strhující show. Vedení Pirátů na rozdíl tří branek navýšil v přesilové hře Ondřej Buchtela, který zavěsil přesně pod víko. Indiáni se nevzdali a doslova vstali z popela. Navrátilec z trestné lavice Ondřej Váňa se odčinil svým spoluhráčům za vyloučení nejlépeším způsobem a bleskurychle snížil opět na dvougólový rozdíl. O chvilku později se po akci Váni trefil šikovný Josef Roubal a Plzeň byla opět ve hře.

Tlak indiánů postupem času gradoval a přinesl nakonec kýžené ovoce v podobě vyrovnání. Matěj Hajžman si našel místo před brankou soupeře a po přihrávce poslal puk pohodlně za záda Pavláta. V následném prodloužení měli Piráti k dispozici i samostatný nájezd, ale plzeňský gólman Červenka v brance kraloval. Rozhodnutí o vítězi musely určit až nájezdy, ve kterých se usmálo štěstí na chomutovské hokejisty.

Ohlasy trenérů

Radek Kampf (HC Plzeň 1929): V první části jsme hráli dobře a dali jsme i dvě branky. Po přestávce, stalo se to už po několikáté, mužstvo přestalo hrát a soupeř se zlepšil. Hráči dělali chyby a hráli nekoncentrovaně a nedůsledně, což je špatně. Tento problém se s námi táhne už od minulé sezony. Ve třetí třetině jsme sestavu zredukovali a dohrávali jsme to na pár lidí. V závěru jsme měli šance na to, abychom vyhráli, ale zároveň jsme mohli klidně prohrát. Hráči, kteří by měli mužstvo táhnout, nedali už třetí utkání góla a ty jejich branky nám chybí. Nemůžeme čekat, že budou utkání rozhodovat hráči, kteří přišli z osmé třídy.

Radek Šíp (Piráti Chomutov): Bylo to po celý zápas jako na houpačce. Kdyby mi někdo řekl, že za stavu 0:2 získáme dva body, tak bych byl spokojený. Vzhledem k tomu, že jsme ale ve třetí části vedli 5:2, je to pro nás ztráta. Musím ale ocenit, že jsme se po první třetině zvedli a dokázali jsme otočit zápas. Přesto bysme vedení o tři branky neměli ztrácet. Kluci jsou nicméně zatím mladí a teprve se učí.