Bojovní junioři předvedli proti Kladnu famózní obrat!

Junioři: HC Plzeň 1929 - Rytíři Kladno 5:3 (0:3, 1:0, 4:0). Indiáni v bojích o play off přivítali středočeský celek, do Plzně přicestoval tým Rytíři Kladno. Domácí prohrávali již 0:3, poté však ukázali indiánské srdce a Rytíře nakonec přehráli 5:3!

HC Plzeň 1929 - Rytíři Kladno

5:3
0:3, 1:0, 4:0

Branky a nahrávky: 39. Krliš, 42. Krliš (Suchý, Tulačka), 44. Polata (Kepka), 47. Polata (Walter, Sklenička), 57. Walter (Švarc) – 1. Havlůj (Matula, Kružík), 8. Schildhabel (Šilhavý, Machač), 10. Schildhabel (Šilhavý, Machač). Rozhodčí: Kostourek - Gerát, Černý. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 60. Střely na branku: 40:29. Průběh utkání: 0:3, 5:3.

HC Plzeň 1929

Pacl (10. Štekr) - Marcel "A", Kubík, Sklenička, Kaňák, Walter, Holý, Rajal - Petráš, Beneš, Švarc, Vlček, Polata "A", Michel, Opava, Suchý, Tulačka "C", Krliš, Kepka

Rytíři Kladno

Vladař (Švihálek) - Větrovec, Potěchin, Bunda "A", Hulcr, Matula, Zajíc - Hajný, Machač, Šilhavý "C", Kaprál, Schildhabel, Slánský, Havlůj, Janeček, Doležal, Miura, Kružík

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jindřich Pacl 10 8 3 5 62,50 0
Jonáš Štekr 50 21 0 21 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Beneš 0 0 0 -1 0
Jan Holý 0 0 0 2 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 0
Jiří Kepka 0 1 1 1 2
Václav Krliš 2 0 2 -1 0
Matyáš Kubík 0 0 0 -2 0
Patrik Marcel 0 0 0 2 0
David Michel 0 0 0 0 0
Patrik Opava 0 0 0 0 0
Šimon Petráš 0 0 0 1 2
Matěj Polata 2 0 2 0 0
Pavel Rajal 0 0 0 -2 0
David Sklenička 0 1 1 1 0
Filip Suchý 0 1 1 1 2
Milan Švarc 0 1 1 0 2
Vojtěch Tulačka 0 1 1 0 0
Lukáš Vlček 0 0 0 1 0
Jan Walter 1 1 2 2 2

komentář

První větší šanci měli už po půlhodině hry kladenští Rytíři. Machač zpoza branky našel Šilhavého, jehož pokus Pacl vyrazil. K dorážce se ještě dostal Kaprál, domácí brankář ale opět skvěle zasáhl. Po následném vhazování, které vyhrál Matula přímo na hůl Petra Havlůje, se dostalo Kladno do vedení 1:0. Na první gól jsme tedy čekali pouhých 35 sekund. Ve čtvrté minutě se po akci Potěchina před brankou objevil Kaprál, ale Pacl si i s následným závarem před jeho svatyní dokázal poradit. V páté minutě dostali plzeňští hráči výhodu první přesilovky. A v ní si připsal velkou šanci, když Waltera zpoza branky našel Kepka. Vladař byl ovšem připraven a střelu zlikvidoval svou lapačkou! Početní výhodu tedy indiáni nevyužili a útočit opět mohli hosté. V osmé minutě se po akci Machače prosadil Krešimír Schildhabel. A o pár chvil později bylo s indiány ještě hůře. Po úniku Šilhavého skóroval opět Krešimír Schildhabel.

Domácí po této brance vyměnili brankáře, místo Jindřicha Pacla šel mezi tři tyče Jonáš Štekr. Špatný výkon Plzně pokračoval i nadále. Během 30 sekund ujela dvojice Miura – Havlůj do přečíslení dva na jednoho, oba pokusy ale Štekr dokázal zneškodnit. Indiáni se trápili i v koncovce, nemohli se dostat do žádné větší šance. Na počátku 19. minuty byl navíc vyloučen Filip Suchý a Kladno mělo k dispozici přesilovku. Štekr byl ovšem evidentně dobře připraven a opět podržel domácí tým od inkasování další branky. První třetina tedy skončila ve prospěch Kladna 3:0.

Ve 24. minutě byl vyloučen domácí útočník Kepka a Rytíři měli šanci dát další branku. Nedokázali jí ovšem využít a Plzeňané tak opět mohli přemýšlet o zvratu utkání. Byli i aktivnějším týmem na ledě, ale stále chyběla větší produktivita vepředu. Kladno mělo dobře zorganizovanou obranu. Ve 30. minutě dostala Plzeň možnost přesilovky, obrovskou šanci si ovšem vytvořili hosté. Kapitán Vojtěch Šilhavý dorážkou z bezprostřední blízkosti trefil tyčku Štekrovy branky.

Druhá polovina třetiny číslo dvě nenabízela moc pohledný hokej. Ani jeden z týmů si nemohl vytvořit vážnější příležitosti, a tak stále trval stav 3:0 pro Kladno. A to i po přesilové hře, kterou Plzeň hrála po vyloučení Kružíka ve 35. minutě. Všechny střely končily u brankáře Daniela Vladaře, ale příliš nebezpečné pro něj nebyly. 66 sekund před koncem druhé třetiny ale domácí dali branku a vlili si novou krev do žil. Václav Krliš vjel do útočného pásma a propálil strážce svatyně Kladenských. Do šatny tak indiáni mohli odejít s lepšími pocity.

Do třetí třetiny vstoupila Plzeň nejlépe, jak mohla. Brankou na 2:3, o kterou se opět postaral Václav Krliš, jenž dostal perfektní pas před branku od Suchého. Následně byl vyloučen Schildhabel a indiáni měli velkou šanci vyrovnat. A tu využili! Matěj Polata po přihrávce od Kepky nastřelil puk pod břevno a upravil tak na 3:3. To ale nebylo všechno. V průběhu 47. minuty se obránce Walter odhodlal ke střele, jeho pokus ještě tečoval Matěj Polata, který tak dokonal obrat v zápase z 0:3 na 4:3 svou druhou brankou. O chvíli později byl vyloučen Slánský, indiáni tedy měli možnost odskočit na rozdíl dvou branek. Využít toho ovšem nedokázali.

V 53. minutě dostal nabito Krliš, který se střelou z první pokusil o hattrick. Mířil ovšem nad bránu Daniela Vladaře. O chvíli později se po Petrášově přihrávce ve velmi dobré šanci zjevil Kepka, bekhendovou kličkou ale nedokázal dopravit kotouč do branky. Pár sekund nato fauloval Walter a Kladno mělo možnost přesilovky. Indiáni byli ovšem odhodlaní své vedení už ubránit. Navíc ihned po návratu z trestné lavice se Jan Walter dostal do samostatného úniku a s notnou dávkou štěstí překonal Vladaře. Další šanci měl Suchý, který zakončoval sám přečíslení dva na jednoho. Mířil ovšem nad. V závěru se ještě v samostatném úniku neprosadil Jiří Kepka. Plzeň tak po skvělém obratu porazila v prvním zápase nadstavbové části kladenské Rytíře 5:3!

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Plzeň 1929): To utkání pro nás bylo velmi složité. Prospali jsme prvních deset minut a dostali tři branky. Z toho jsme se velmi dlouho oklepávali, do hry nás ale vrátila branka na 1:3. Pak se nám po perfektním výkonu podařilo otočit utkání. Před hráči klobouk dolů za to, co dnes dokázali v závěru utkání. Brankáře jsme po třetí brance střídali na můj pokyn, protože si myslím, že se podílel na dvou z nich.

Jindřich Lidický (Rytíři Kladno): Nám velice vyšel začátek utkání, napadaly nám tam tři branky. Bohužel se nám to nepodařilo potvrdit, měli jsme tam šance na 4:0. Druhou třetinu jsme dobře drželi, ale bohužel na jejím konci jsme udělali hloupou individuální chybu a inkasovali. Ve třetí třetině přišlo rychlé vyloučení a domácí vstřelili branku. Plzni tam potom napadalo všechno. Přesná teč, dobře trefené víko. Prostě všechno jim tam spadlo. Ale šli za tím, v poslední třetině nás přehráli a vyhráli. Rozdílnost kádrů se v závěru zápasu ukázala.