PLZ - LIT 4:3pp

PLZ - LIT 4:3pp - Škoda skvěle otočila zápas s Litvínovem a má dva body!

Plzeň - Škodovka na svém ledě v rámci pátého kola Tipsport extraligy přivítala mistrovskou Vervu Litvínov. Po bezbrankové první třetině se hosté dostali do vedení 3:0 v periodě druhé, ale domácí celek ve třetí třetině zabral a poslal utkání do prodloužení! V něm nakonec rozhodl Marcel Hossa o tom, že bonusový bod získali modrobílí!

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

4:3p
0:0, 0:3, 3:0 - 1:0

Branky a nahrávky: 44. Moravčík (Jeřábek), 46. Kubalík (D. Sklenička), 56. Pulpán (Jeřábek), 62. Hossa (Lev) – 28. Hübl, 38. Hübl (Trávníček, Pavelka), 40. Martynek (Hanzl). Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4646. Střely na branku: 31:25. Zblokované střely: 10:7. Hity: 6:8. Vhazování: 34:33. Průběh utkání: 0:3, 4:3.

HC Škoda Plzeň

Machovský (41. Polívka) – Moravčík, Jeřábek "A", D. Sklenička, Kadlec "A", Pulpán, Kubka – Hossa, Preisinger, Sýkora – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Schleiss, Lev, Hollweg – Kubalík, Kracík, Indrák

HC Verva Litvínov

Janus (Horák) – Kubát, Frolo, Z. Sklenička, Pavlík, Pavelka, Chaloupka – Lukeš, Hübl "A", Jánský – Trávníček "C", Hanzl, Martynek – Hořava, Gerhát, Šrámek – Jurčík, Piroš "A", Písařík

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 40 15 3 12 80,00 0
Patrik Polívka 22 10 0 10 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Mário Bližňák 0 0 0 1 2
Ryan Hollweg 0 0 0 -1 0
Marcel Hossa 1 0 1 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 1 0
Jakub Jeřábek 0 2 2 1 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Petr Kadlec 0 0 0 0 2
Jaroslav Kracík 0 0 0 1 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 1 0
Dominik Kubalík 1 0 1 1 0
Branislav Kubka 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 1 1 0 0
Michal Moravčík 1 0 1 0 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 -2 0
Lukáš Pulpán 1 0 1 -1 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 1 1 1 2
Ján Sýkora 0 0 0 -2 0

komentář

Úvod utkání mezi Škodou a Vervou byl spíše opatrný, týmy se do velkých šancí nedostávaly. Zkraje první části měli hosté k dispozici přesilovou hru, ale domácí v ní skvěle bránili a k ničemu Litvínov nepustili. Na přelomu desáté a jedenácté minuty měla Plzeň mohutný tlak v útočném pásmu. Nebezpečně pálili Jakub Lev a Ryan Hollweg, prvně jmenovaný se poté dostal k ještě jednomu zakončení, ale z těžkého úhlu nezamířil přesně. Tato lajna se o chvíli později prezentovala dalším skvělým pohybem a Jan Schleiss si vykoledoval faul. Přesilová hra se však Plzeňským nepovedla a tak se skóre neměnilo.

Pěknou ránu poté vyslal na hostující klec Kubalík a Janus měl plné ruce práce, aby jeho pokus vyrazil do ochranné sítě. I nadále byli domácí aktivnější, z pravé strany pálil Mário Bližňák, nicméně ani on nebyl úspěšný. I na druhé straně musel být Matěj Machovský pozorný, Martynkova střela ho však nakonec neohrozila, kotouč šel vedle branky. Hra v úvodní části se rozhodně nedala považovat za krásnou a všichni na stadionu doufali, že od dalších třetin se její kvalita výrazně zvedne.

Na začátku prostřední části se do velké příležitosti dostal hostující František Lukeš, jeho rána však mířila nad branku Machovského. Poté měli indiáni další početní výhodu. Do pěkných šancí se dostali Hossa se Sýkorou, ale ani jeden slovenský kanonýr nezamířil přesně, nepovedlo se to ani kapitánu Kratěnovi. Další zajímavou střelu si připsal americký forvard Nicholas Johnson, který si rovněž vylámal zuby na Janusovi.

Litvínovský celek se pak dostal naprosto kuriózním způsobem do vedení. Viktor Hübl z levé strany vypálil po ledě, domácí gólman puk vyrazil betonem přesně na hůl Michala Moravčíka, jenž si velice nešťastně vstřelil vlastní gól – 0:1. Hosté měli více ze hry, ale domácí hráči pozorně bránili. Po několika závarech před plzeňskou brankou se dostali do útoku i hráči Škody. Kracík parádním pasem našel Kubalíka, který z bezprostřední blízkosti nedokázal přesně zamířit. A tak hosté trestali. Verva se dostala do neobvyklého přečíslení čtyři na jednoho, Trávníček přesně přihrál a Viktor Hübl přidal svůj druhý gól v utkání – 0:2.

Aby toho pro domácí hokejisty i fanoušky nebylo málo, hostující celek se do konce druhé periody trefil ještě jednou. Rostislav Martynek obdržel přihrávku od Hanzla zpoza branky a bekhendem zamířil přesně pod víko. Bezmocný Matěj Machovský musel opět lovit kotouč ze své sítě. Do konce druhé třetiny se skóre neměnilo a úřadující mistr tak odcházel do kabin s vedením 3:0.

Po dvou odehraných třetinách se do branky místo Machovského dostal poprvé v sezóně i Patrik Polívka. Škoda se hned od začátku třetí části vrhla do útočení a přineslo to sladké ovoce. Na modré čáře si našel místo Michal Moravčík a švihem propálil všechno, co mu stálo v cestě – 1:3! Před brankou skvěle clonili jeho spoluhráči a tentokrát kotouč skončil v té správné síti. Vedení o tři branky mohl Vervě vrátit Hübl, ale Polívka se vyznamenal. Běžela čtyřicátá šestá minuta a o další zápletku bylo postaráno. Dominik Kubalík před brankou šikovně tečoval Skleničkovu střelu a HM Aréna opět vybuchla nadšením – 2:3!

Obrovskou šanci na srovnání stavu měl pak po krásné Johnsonově příhře Marcel Hossa, ale Jaroslav Janus ho zázračně vychytal vyrážečkou. Třetí branku Škody vstřelil až v přesilové hře obránce Lukáš Pulpán! Jeřábek ho našel bravurním pasem, bekovi s číslem 51 stačilo pouze poslat kotouč do prázdné branky – 3:3. I přes další zajímavé momenty se stav utkání již nezměnil, došel tento duel až do prodloužení. Skvostný obrat Škody pak v nastaveném čase dokonal nádhernou tečí Marcel Hossa - 4:3! Indiáni tak v krásném zápase porazili Litvínov a berou dva cenné body!

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Myslím, že jsme slezli hrobníkovi z lopaty. Prohrávali jsme po dvou třetinách 3:0. Pak jsme to stáhli na tři pětky, kdy jsem do hry poslali hráče, o kterých si myslíme, že jsou nejlepší. Vzpomněli jsme si na loňský rok, kdy jsme hráli s Litvínovem 5:1 a oni vyrovnali, tak jsem si řekli, že my dnes uděláme maximum. Šli jsme za tím a nakonec se nám to povedlo. Pro nás jsou dva body jako výhra.

Ondřej Weissmann (HC Verva Litvínov): Zápas se mi hodnotí těžce. Dnešní utkání, kdy jsme hráli dobře dvě třetiny, bychom měli zvládnout. Je to druhé utkání za sebou, jako v Hradci, kdy jsme měli takový náskok, ale bohužel jsme to nezvládli. V našem nabitém programu nám možná v závěru chybí síly, ale přesto jsme to měli zvládat. Přestali jsme bruslit, ztráceli puky v našem i středním pásmu, domácí poté tlačili, vynutili si převahu. Mrzí nás to, ale taková je realita. Myslím si, že ještě bude nějakou dobu trvat, než tu loňskou sezónu vyženeme z hlavy. Musíme se vrátit k hokeji, který hrál Litvínov loňskou sezónu.