LIT - PLZ 1:3

LIT - PLZ 1:3 - Plzeňští si z ledu obhájce titulu vezou všechny body!

Plzeň - V rámci 18. kola hokejové Tipsport extraligy vyrazili indiáni napravit domácí prohru s Olomoucí na led trápícího se Litvínova. V utkání jako první také inkasovali, nicméně dokázali se zmátořit a vytvořit si dvoubrankové vedení. To už poté nepustila a dokázala tak zvítězit 3:1!

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň

1:3
1:2, 0:1, 0:0

Branky a nahrávky: 7. Martynek (Piroš) - 12. Kubalík (Kracík, Jeřábek), 17. Indrák (Kracík), 25. Bližňák (Johnson, Kubka). Rozhodčí: Fraňo, Souček - Jindra, Zíka. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 244. Střely na branku: 39:17. Zblokované střely: 15:7. Hity: 18:11. Vhazování: 34:29. Průběh utkání: 1:0, 1:3.

HC Verva Litvínov

Janus (Petrásek) - Kubát, Chaloupka, Z. Sklenička, Pavlík, Pavelka, Frolo - Lukeš, Hübl "A", Smolka - Trávníček "C", Hanzl, Válek - Jurčík, Piroš "A", Martynek - Chlapík, Gerhát, Jánský

HC Škoda Plzeň

Machovský (Polívka) - Pulpán, Jeřábek "A", D. Sklenička, Kadlec "A", Moravčík, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Hossa, Preisinger, Sýkora – Poletín, Lev, Schleiss

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 39 1 38 97,44 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Mário Bližňák 1 0 1 1 2
Marcel Hossa 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 1 0 1 2 0
Jakub Jeřábek 0 1 1 1 2
Nicholas Johnson 0 1 1 1 2
Petr Kadlec 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 2 2 2 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 1 2
Dominik Kubalík 1 0 1 2 0
Branislav Kubka 0 1 1 1 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 1 0
Michal Poletín 0 0 0 -1 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 1 0
Jan Schleiss 0 0 0 -1 2
David Sklenička 0 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0 0

komentář

Litvínov si hned v první minutě vybojoval přesilovou hru. V ní po dobré kombinaci pálil ex-plzeňský zadák Tomáš Frolo, ale Machovský se přesunul včas. Stejně jako proti pokusu Smolky o několik vteřin později. V oslabení se tak Plzeň dokázala ubránit. Ve čtvrté minutě měl po střele Martynka šanci Piroš, ale opět byl připraven brankář Škody. Průběh šesté minuty nabídl tlak první formace indiánů, který ovšem nebyl přetaven v branku. V sedmé minutě šel domácí tým do vedení. Rostislav Martynek před brankou úspěšně tečoval nahození Piroše a puk skončil za zády Machovského. Poté mohli hosté vyrovnat, ale Bližňák v dobré šanci po kombinaci střílel vedle.

Ve 12. minutě bylo vyrovnáno. Jaroslav Kracík vyslal do samostatného úniku Dominika Kubalíka, který prostřelil Januse a dal na 1:1! Tři minuty nato pálil z voleje velice nebezpečně Lukeš, ztroskotal ovšem na brankáři Matěji Machovském. Na druhé straně měl dobrou šanci Schleiss po pasu od Poletína, ovšem připraven byl i Jaroslav Janus. Na konci 17. minuty se Plzeňští dostali do vedení. Kracík přihrávkou z rohu našel Miroslava Indráka, jenž překonal domácího gólmana! První perioda tedy skončila za stavu 2:1 pro modrobílé.

Ve druhé třetině měl první zajímavou příležitost šikovný útočník Jan Schleiss ale jeho individuální akci zastavil Janus. Ve 25. minutě od modré čáry vystřelil obránce Kubka, k puku se dostal za brankou Johnson a ten zadovkou našel Mária Bližňáka, který prostřelil Januse - 3:1 pro Plzeň! Litvínov ovšem nesložil zbraně a snažil se snížit. Přes obranu hostů to ale neměl moc lehké, většina střel či přihrávek totiž byla zblokována.

Přibližně v polovině druhé periody dostala Škoda možnost 70 sekund dlouhé přesilovky pět na tři. Marcel Hossa po nahrávce od Kadlece střílel z dobré pozice, ale Janus máchnul svojí lapačkou! Hostující tým tak touto velkou šancí pohrdl a stav zůstal nezměněn. Otázkou bylo, jak moc to nabudí Vervu Litvínov. O chvíli později ale přišel další faul a tedy i další početní výhoda, kterou ovšem opět hosté neproměnili v gól. Dobrou šanci měl obhájce titulu ve 38. minutě, kdy pálil Karel Kubát. Následně i dorážel, ale na Machovského si nepřišel. Po druhé části hry byl tak stav 3:1 pro plzeňskou škodovku.

Do třetí třetiny vstoupil poslední extraligový mistr s tím, že nehodlá vhodit flintu do žita a chce zabojovat o obrat. Šanci měl v početní výhodě, jenže to by v brance nesměl být pozorný Matěj Machovský a dobrá defenziva před ním. Verva samozřejmě začala více a více útočit. Na pas Kamila Piroše z pravého křídla si najížděl obránce Kubát, ale v rozhodující chvíli mu puk přeskočil hůl. V 50. minutě zakončoval přečíslení tři na dva střelou z dálky obránce Zbyněk Sklenička, opět ale zasáhl dobře Machovský.

Na druhé straně zahrozil v přečíslení jmenovec domácího beka David Sklenička, ale k ideálnímu zakončení nedošlo. V 52. minutě měl snížení na holi František Lukeš, jenže naštěstí pro Plzeň nedokázal skórovat. Verva byla aktivnějším týmem, jenže byla na ní znát absence sebedůvěry a při útočných akcích měla problémy s přechodem přes modrou čáru. V závěru si navíc nemohla vytvořit útočný tlak a tudíž ani odvolat brankáře. A když už se do útočného pásma dostala, tak se k tomu neodvážila. Plzeň si tak z Litvínova odvezla všechny tři body!

Ohlasy trenérů

Ondřej Weissmann (HC VERVA Litvínov): Do vedení jsme se dostali díky šťastnému gólu, poté však soupeř po našich chybách otočil. V závěru jsme měli nějaký tlak a šance, ale ty jsme neproměnili. Větších příležitostí z prostoru před brankou jsem však měli málo. Zdá se, že na mužstvu se projevuje krize. Přijde mi, že nám to ani tolik nebruslí, prohráváme osobní souboje. Snažili jsme se sestavu oživit, ale nemáme tolik možností.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Začátek nebyl dobrý, v první třetiny jsme měli zbytečná vyloučení. Důležité bylo, že jsem oslabení ustáli. Inkasovali jsme laciný gól, potom jsme zápas otočili. V poslední třetině jsme se dostali pod tlak, ale brankář Matěj Machovský podal výborný výkon, byl naší jistotou. Doma jsme body ztratili, takže jsme rádi, že jsme je tady získali. Ale doma musíme vyhrávat, abychom si nerozhněvali lidi.