OLO - PLZ 1:3

OLO - PLZ 1:3 - Skvělé! Indiáni poprvé v sezóně skolili Olomouc!

Plzeň - Indiáni zvládli na výbornou duel v Olomouci, která úvodní dva duely se Západočechy zvládla lépe. Modrobílí se zároveň přehoupli přes hranici sta nastřílených branek a v tabulce poskočili na třetí místo.

HC Olomouc - HC Škoda Plzeň

1:3
0:0, 0:1, 1:2

Branky a nahrávky: 49. Vyrůbalík (Vodný, Řípa) – 33. Svoboda (Preisinger, Hrňa), 53. Lev, 60. Poletín (Svoboda). Rozhodčí: Mrkva, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. Diváci: 4 235. Střely na branku: 24:27. Zblokované střely: 8:7. Hity: 4:11. Vhazování: 30:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.

HC Olomouc

Vošvrda (Konrád) – Vyrůbalík (C), Houdek, Ondrušek, Staněk, Jaroměřský, Valenta, Škůrek – Vodný, Řípa, Eberle – Laš, Knotek, Buc – Mikúš, Zeman, Jergl – Holec, Herman, Kucharczyk – Kafka.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Kukin) – Jeřábek, Kadlec, Pulpán, Kudroč, Moravčík, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Lev, Blizňák, Kratěna (C) – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Přikryl, Beran.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 24 1 23 95,83 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matěj Beran 0 0 0 0 0
Mário Bližňák 0 1 1 0 0
Erik Hrňa 0 1 1 1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 3 2
Petr Kadlec 0 0 0 2 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 2
Dominik Kubalík 0 0 0 0 0
Branislav Kubka 0 0 0 -1 0
Kristián Kudroč 0 0 0 1 0
Jakub Lev 1 0 1 0 0
Michal Moravčík 0 0 0 -1 2
Michal Poletín 1 0 1 1 0
Miroslav Preisinger 0 1 1 2 0
Roman Přikryl 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 1 1 0 0
Tomáš Svoboda 1 1 2 2 0

komentář

Jako první vyzkoušel olomouckou dvojku v bráně Vošvrdu Ondřej Kratěna, i přes nepřesvědčivý zákrok olomoucký gólman puk za záda nepustil. Po pokračování, které nebylo moc divácky atraktivní, se po podklouznutí Jurče dostal do obrovské šance David Buc, Machovského tváří tvář nepřekonal. Po této šanci se olomoučtí hokejisté dostali ke své hře, Kucharczyk z protiútoku dobře vykombinovanou akci úspěšně nezakončil. Navrátilec do sestavy Jergl svou střelu do brány neumístil, Valentovu střelu od modré Machovský vyrazil.

Plzeňští se k zakončení prosadili až v polovině třetiny střelou Kupky, pak se do šance rval středem olomoucké obrany Bližňák. Z protiútoku se zase připomněl Kucharczyk, Herman se velmi dravě cpal před Machovského, ani on skulinku nenašel.

V první třetině dokázala Olomouc uvěznit v obranné třetině jen první pětka Indiánů, rezultovala z toho dobrá Kubalíkova střela, která jen těsně minula šibenici. Na konci třetiny byl vyloučen Kratěna. Indiány zamkla v obranné třetině první olomoucká pětka, a to po celé dvě minuty, svoje akce však překombinovala a k úspěchu chyběla střelba.

Plzeňští do druhé třetiny vstoupili aktivněji, výsledkem toho byl faul Jana Knotka. Kohouti však plzeňské hráče, kteří jsou v přesilovkách jedni z nejlepších, do ničeho nepustili. Olomouc si potvrdila svoje čísla ubráněných přesilovek. Po konci této přesilovky Moravčík faulem nabídl přesilovku domácím. Tu už zvládli Olomoučtí lépe, střely Staňka, nahození Ondruška ani dorážka Buce si cestu za Machovského nenašla.

Střídání početních výhod pokračovalo, vyloučen byl Houdek. Ještě ve výhodě nebezpečně střílel Indrák, Vošvrda stačil vymrštit svůj beton. Také druhá plzeňské přesilovka byla lepší. Všem olomouckým fanouškům zatrnulo, když střelu od modré od Moravčíka Vošvrda lapačkou tečoval nad sebe a roztočený kotouč jen těsně dopadl z vnější strany brány za tyč. Po velkém závaru, který Vošvrda ustál, se do šance dostal i plzeňský novic Hrňa, exolomoucký hráč po objetí brány nestihl zakončit.

Plzeň poté přebrala aktivitu. Hrňa měl další dobré příležitosti, nakonec však na gól přihrál. Po jeho akci se k jednoduchému zakončení dostal Tomáš Svoboda, který poslal indiány do vedení. Další přesilovku Plzni věnoval Kucharczyk. Olomouci se alespoň dařila oslabení, zahrozil pouze Lev od modré. Po návratu z trestné lavice se Kucharczyk dlouho na ledě neohřál, putoval zpět za sekání. Plzeň zavřela Kohouty v pásmu, plzeňské střely si díky obětavosti Olomouckých cestu k Vošvrdovy nenašly. Na konci třetiny měl dvě výborné šance na zvýšení stavu, v samostatném nájezdu nejdříve neuspěl, pak si v rychlosti najel na prudkou přihrávku, obě zakončení zastavil Vošvrdův pravý beton.

Od začátku třetí třetiny bylo jasné, jak hra bude vypadat. Plzeň nadále hrála útočně, Olomouc se vydávala do protiútoků. Po faulu nejproduktivnějšího obránce ligy Jeřábka Olomouc měla přesilovku. Ve velké skrumáži, jediné šanci kohoutů v přesilovce, si puk Machovský našel. Po přesilovce pokračoval útočný hokej na obě strany, větší šance přišla až v polovině třetiny, a tu už Kohouti proměnili. Po přihrávce Řípy nejdříve Vodného Machovský výborně vychytal, na dorážku Martina Vyrubalíka však již nestačil.

Pak velmi aktivní Hrňa zase zazlobil Vošvrdu střelou z úhlu a Kubalík nešťastně trefil Ondruška do obličeje, výhoda pro Olomouc z toho nebyla. Další minuty patřily Plzni. Bližňák se nacpal před Vošvrdu, kterého sice neprostřelil, ale z jeho tlaku těžil Jakub Lev, který bekhendem dorazil volný puk na beton Vošvrdy do brány. Plzeň i přes těsné vedení pokračovala aktivně, opět Bližňák měl dobrou šanci.

Rodící se tlak olomouckých hokejistů narušil Buc svým faulem čtyři minuty před koncem. Plzeň využila přesilovku spíše k tahání času, z letargie je vytrhl až Vyrubalík, který ujel a vyslal krásnou dělovku na Machovského. Při power-play si Olomouc nevytvořila žádnou šanci, naopak výhru Plzně potvrdil do prázdné brány Michal Poletín.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (HC Olomouc): My začali zápas velice dobře, co se týče nasazení a aktivity. Jenže byl to nehorší průběh, co vůbec může být - tlak a převaha, který není vyčíslený góly. Mohu souhlasit s tím, že gólman Machovský podržel Plzeň v několika situacích, ale je to způsobené i naší neschopností trefovat odkryté části branky. Jde vidět, že mužstvu chybí nějaký koncový hráč.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): My jsme začali špatně. V první třetině nás domácí zatlačili, dostali pod tlak a nás jedině podržel gólman Machovský. Od druhé periody jsme se zlepšili. Hru jsme srovnali a dokonce byli i lepší. Bohužel jsme přesilové hry neodehráli příliš dobře. My věřili, že otočíme zápas na vlastní stranu, což se povedlo.