PLZ - LIT 2:1

PLZ - LIT 2:1 - Indiáni dokázali porazit mistra i potřetí!

Plzeň - Indiáni nastoupili v Home Monitoring Aréně ke svému poslednímu domácímu utkání v roce 2015, soupeřem modrobílých byl aktuální mistr HC VERVA Litvínov. Plzeňané se o výhru museli trochu strachovat, nakonec však uhájili tři body!

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

2:1
1:0, 0:0, 1:1

Branky a nahrávky: 10. Bližňák, 51. Svoboda (Hrňa) – 60. Hořava (Duda). Rozhodčí: Fraňo, Úlehla – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 525. Střely na branku: 34:29. Zblokované střely: 8:13. Hity: 16:24. Vhazování: 31:29. Průběh utkání: 2:0, 1:0.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Kukin) – Jeřábek "A", Kadlec "A", Pulpán, Kudroč, Moravčík, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Lev, Bližňák, Kratěna "C" – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Přikryl, Beran

HC Verva Litvínov

Janus (Petrásek) – Kubát, Chaloupka, Pavelka, Pavlík, Frolo, Gula, Z. Sklenička – Lukeš "A", Duda, Hořava – Trávníček "C", Hanzl, Martynek – Piroš "A", Gerhát, Vantuch – Doležal, Šimeček, Jurčík – Válek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 29 1 28 96,55 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matěj Beran 0 0 0 0 0
Mário Bližňák 1 0 1 0 0
Erik Hrňa 0 1 1 1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 2
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 0
Petr Kadlec 0 0 0 1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Dominik Kubalík 0 0 0 0 0
Branislav Kubka 0 0 0 0 0
Kristián Kudroč 0 0 0 0 2
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Michal Moravčík 0 0 0 0 2
Michal Poletín 0 0 0 0 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 1 2
Roman Přikryl 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Tomáš Svoboda 1 0 1 1 0

komentář

V úvodu utkání dvakrát zahrozil obránce Moravčík, který nejprve vystihl chybnou rozehrávku hostí a tvrdě vypálil z levého kruhu, ovšem na Januse si nepřišel ani po chvilce z otočky střelou z mezikruží. Následně se prokombinovali až před hostující klec Kratěna s Bližňákem, touš nakonec zamířil těsně nad. Obrovskou šanci měl i Kubalík, který se mezi kruhy dostal k pohotové dorážce, kterou ovšem bravurním zákrokem utnul Janus. Pak se ale již plná HM Aréna dočkala. Brankář Vervy tentokráte udělal obrovskou hrubku, když neodhadl vyjetí ze své branky, touše se zmocnil Mário Bližňák, jenže o záda vracejícího se muže s maskou otevřel skóre - 1:0! Možnost měla k navýšení náskoku Škoda ze nedlouho poté, kdy se v rychlém sledu zjevili dva Litvínovští na trestné lavici. Ovšem hostující gólman napravil své zaváhání, poradil si s bombou Jeřábka pár kroků za modrou, dělovkou Kubalíka z levého kruhu a udržel i pokus Indráka pod betonem, který se k němu prokličkoval po buly od pravého mantinelu.

Prostřední dějství odšpuntoval Kubalík, který mezi kruhy zpracoval pas od Kracíka, zbavil se svého strážce, ovšem následně ztroskotal na Janusovi. Za Severočechy odpověděl Gula, ten však pouze trefil Machovského do masky. Nepříjemnou ranou se prezentoval i Kubát, černý nesmysl uzmul plzeňský brankář do lapačky. Po příhře od tyče k tyči poté z první pálil Hrňa, jasný gól mu doslova ukradl bleskurychlým přesunem Janus. Do další příležitosti si sjel opět Gula, tentokráte rozezvučel z prostoru mezi kruhy levou tyč indiánské svatyně. Když pak těsně před druhou částí Svobodovu ránu soupeři srazili do ochranné sítě, svítil na kostce i nadále fotbalový výsledek.

Poslední dvacetiminutovku odstartovala přesilová hra Litvínova, se kterou ovšem hosté naložili prachbídně. Brzy se po zbytečném ataku Vantucha u mantinelu přelila výhoda na stranu domácích, ovšem ani oni těsný výsledek nezměnili. V největší šanci totiž dokázal střely Lva a Kratěny srazit Janus. Již ve hře v pěti indiáni doslova rozebrali hostující pětici, ovšem střelu do prázdné Preisingerovi lapil obětavý obránce Vervy. V polovině třetiny se řítil z levé strany sám na Januse Kubalík, hostující gólman svůj tým podržel. Činit se musel i po chvilce, kdy jeho spoluhráči propadli při vlastní přesilové hře a řítil se na něj Bližňák. Severočeši ani toto varování nebrali vážně a tak přišel trest. Tomáš Svoboda si vyměnil napříč středním i útočným pásmem touš s Hrňou a následně nadvakrát překonal brankáře - 2:0! Vzápětí se prokličkoval až před hostující svatyni Kracík, zde ještě přihrál Svobodovi, kterému tentokráte vystavil stopku levý beton Januse. Na druhé straně – ve třech! – se trhl do úniku Trávníček, ovšem i on ztroskotal na stejné části výstroje Machovského. Ten byl však 54 vteřin před koncem připraven o čisté konto. Ihned po buly tvrdě vypálil Miloslav Hořava a zadělal na drama - 2:1! Verva to ještě zkusila bez brankáře a pořádně domácím zatopila, na vyrovnání již ale nedosáhla.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Se vší pokorou, věděli jsme, že sem jede Litvínov a my jsme šli do utkání s pokorou, protože něco dokázali. Nebylo to jednoduché utkání. Někdo si řekne, že jsou poslední a bude to jasné – to vůbec není pravda, je to velký omyl! Litvínov je stále hodně silný, hlavně do ofenzivy. My jsme dnes chtěli začít aktivněji, první třetinu vyhrát. Mário Bližňák se štěstím odvedl dobrou práci, pak jsme měli tlak. Musím zmínit, že se nám nepovedli přesilovky pět na tři, Litvínov to moc dobře odbránil. Ve třetí části jsme se snažili hrát aktivně, protože jsme věděli, že když začneme moc bránit výsledek 1:0, tak by to bylo moc zrádné. Podařilo se nám vstřelit gól, ale bohužel jsme ještě inkasovali. Kluci to nakonec odbojovali. Dnes přišlo hodně lidí, za to bych jim chtěl moc poděkovat, protože kulisa byla výborná. My jsme konečně doma mohli vyhrát za tři body a jsme za ně moc rádi.

Radim Rulík (HC VERVA Litvínov): Chtěli jsme mít co nejméně vyloučených, před utkáním jsem cítil šanci bojovat o lepší výsledek. To se nám ale nepovedlo, měli jsme spoustu vyloučených. Na druhou stranu, všechna oslabení jsme odehráli opravdu skvěle. Domácí jsou v přesilovkách opravdu dobří. První branka patří do kategorie kuriózních, při druhém gólu nám domácí ujeli, když jsme otevřeli hru a snažili se o vyrovnání. Snížili jsme na 2:1, ale nakonec se nám nepodařilo vyrovnat. Měli jsme moře oslabení a navíc jsme při našich vlastních přesilovkách nedokázali vstřelit branku, tam byl klíč k tomu, jak se do zápasu dostat dřív.