KOM - PLZ 5:2

KOM - PLZ 5:2 - Hokejové hry zvládla lépe Kometa

Plzeň - Indiáni vyrazili k neopakovatelnému venkovnímu utkání na stadion Za Lužánkami. Tuto lokalitu si pro zápas pod širým nebem zvolil domácí tým HC Kometa Brno. Plzeňané se sice dostali brzy do vedení, domácí hokejisté je však nakonec přestříleli a tři body tak zůstaly na Moravě.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

5:2
2:1, 1:1, 2:0

Branky a nahrávky: 17. Káňa, 20. Hruška (Mrázek, Kováčik), 33. Hruška, 48. Němec (Káňa, Stehlík), 59. Kováčik (Čiliak) – 11. Lev (Kratěna, Kudroč), 37. Indrák (Kadlec, Kubalík). Rozhodčí: Polák, Hradil – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 18 514. Střely na branku: 27:29. Zblokované střely: 18:9. Hity: 8:14. Vhazování: 34:39. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2.

HC Kometa Brno

Čiliak (Falter) – Kaberle, Kuboš, Malec, Kováčik, Stehlík, Trška, Dujsík, Štindl – Ostřížek, J. Hruška, H. Zohorna – Káňa, V. Němec, Mrázek – Raška, Čermák, Dočekal – Burian, Koreis, Vondráček

HC Škoda Plzeň

Machovský (Kukin) – Jeřábek, Kadlec, Pulpán, Kudroč, Moravčík, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Lev, Bližňák, Kratěna – Suchý, Preisinger, Hrňa – Poletín, Beran

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 26 4 22 84,62 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matěj Beran 0 0 0 -1 2
Mário Bližňák 0 0 0 -3 0
Erik Hrňa 0 0 0 -2 2
Miroslav Indrák 1 0 1 -1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Petr Kadlec 0 1 1 -2 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 -1 0
Dominik Kubalík 0 1 1 -1 0
Branislav Kubka 0 0 0 -1 0
Kristián Kudroč 0 1 1 0 2
Jakub Lev 1 0 1 0 6
Michal Moravčík 0 0 0 0 2
Michal Poletín 0 0 0 -1 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -3 2
Filip Suchý 0 0 0 0 0

komentář

Před začátkem střetnutí pod otevřeným nebem vzdaly oba tým hold vojenským veteránům. V sestavě Komety se podle prognóz měl objevit i útočník Petr Ton, nicméně opak byl pravdou, šikovný forvard do zápasu nezasáhl. První velkou šanci si vypracovali domácí hráči v páté minutě, když Raška sám před brankou Plzně mířil těsně mimo tři tyče. Indiáni poté ubránili oslabení a dostali se do vedení. Kudroč vyslal po křídle do útočného pásma kapitána Kratěnu, ten viděl ještě lépe postaveného Jakuba Lva, který se nemýlil – 0:1!

Inkasovaná branka brněnské hokejisty evidentně zaskočili a ti se chvíli na ledě hledali. Poté se ale domácí dostali do dvou velkých šancí, které však Matěj Machovský skvěle chytil. V sedmnácté minutě už však brankář Škody lovil touš ze sítě. Jan Káňa z velkého úhlu nahodil kotouč na klec indiánů a hostující gólman si s touto nepříliš prudkou ranou nedokázal poradit – 1:1. A Kometě se podařilo docílit ještě jedné trefy v poslední minutě úvodní části. Sám před brankou se zjevil Jan Hruška, jenž ranou z první otočil stav zápasu a zapsal si gól do šatny – 2:1.

Ve druhé třetině venkovního duelu byla k vidění řada vyloučení. Ani jeden tým se však nedokázal v početní výhodě prosadit, nutno podotknout, že domácí Kometa jich měla podstatně více. Brněnští hokejisté se však dokázali prosadit při hře pět na pět. Defenziva indiánů dosti zmatkovala ve své obranné třetině, puk se odrazil k Janu Hruškovi, který vyslal přesnou střelou k tyči – 3:1. Domácí útočník se prosadil podruhé v zápase.

Avšak indiáni utkání nezabalili, ba právě naopak. Srdnatě bojovali a hnali se za úspěšnou trefou. Hned po inkasované brance měl dobrou šanci Kratěna, ale Čiliaka nepřekonal. Poté se do šance dostala i Kometa a Káňa v dobré pozici napálil tyčku. Poté byli znovu aktivnější Plzeňští a dočkali se i druhé trefy. Petr Kadlec vypálil a Marek Čiliak jeho ránu pouze vyrazil na hůl volného Miroslava Indráka, jenž rychlou dorážkou vstřelil druhý gól Škody – 3:2! Deset vteřin před koncem prostřední části jel sám na branku Brna Jaroslav Kracík, ale Čiliaka nedokázal propálit. Po dvou třetinách tak platil stav 3:2.

Do třetí periody vstoupili lépe hráči Komety, kteří se opět dostali do vedení o dvě branky. Stehlík našel dlouhou přihrávkou najetého Vojtěcha Němce, který tváří v tvář proti Machovskému uspěl – 4:2. Předvedl úspěšný forhendový blafák a ztížil tak pozici indiánů. Domácí pak zápas v klidu kontrolovali, utkání přihlížela rekordní návštěva v historii české extraligy – 18 514 diváků! Škodováci se dvě minuty před koncem odhodlali ke hře v šesti, což však střelou přes celé hřiště potrestal Jozef Kováčik - 5:2. Indiáni si tak z Brna nakonec odvezou pouze nezapomenutelné zážitky na výjimečný duel.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): Chtěl bych poděkovat vedení Komety a všem lidem, kteří vynaložili neskutečné množství sil, aby se tato akce mohla konat. Naše vítězství se rodilo těžce, prohrávali jsme, na hráče to trochu dolehlo, zbytečně jsme napadali v době, kdy to nebylo nutné. V polovině zápasu jsme se zlepšili, čekali na chyby soupeře a povedlo se nám je potrestat. Plzeň hrála velmi dobře, ukázala proč je druhá v tabulce. Máme radost, že jsme utkání pod širým nebem zvládli. Petrovi Tonovi oteklo přes noc celé oko, neviděl na něj dobře, proto nemohl nastoupit. Doufáme, že bude v pátek v pořádku.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Nezačali jsme špatně, šli jsme do vedení a měli šance. Pak jsme ale začali ztrácet kotouče a Kometa nás dostávala pod tlak. Chybovali jsme v rozehrávce, Kuba Jeřábek přihrál špatně a dostali jsme třetí gól. Šancí na srovnání bylo však dost, ale v poslední části jsme udělali mnoho chyb a domácí si vytvořili dostatečný náskok. Kometa vyhrála dle mého názoru zaslouženě.