JUN: PLZ - CHM 6:5 pp

Junioři vstoupili do nové sezóny, v parádní přestřelce porazili Chomutov!

Plzeň - I junioři indiánského kmene nastoupili k prvnímu ostrému utkání, v HM Aréně byl jejich soupeřem tým Piráti Chomutov. V základní hrací době padlo celkem deset branek a duel za stavu 5:5 dospěl do prodloužení. V něm vystřelil dva body pro domácí obránce David Sklenička!

HC Plzeň 1929 - Piráti Chomutov

6:5p
2:2, 1:1, 2:2 - 1:0

Branky a nahrávky: 8. Kokoška, 15. Kokoška (Vracovský, Stráský), 24. Krliš (Kaňák), 52. Walter (Beneš, Petráš), 53. Polívka (Vlček), 64. Sklenička (Petráš) – 7. Wágner (P. Macháček, Kellerstein), 18. Strunz (A. Macháček), 34. P. Macháček (Strunz, Cestr), 41. Kellerstein (P. Macháček, Lukeš), 55. Hierman (P. Macháček, Kellerstein). Rozhodčí: Valenta – Pešek, Jelínek. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:1. Diváci: 90. Střely na branku: 50:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4, 5:4, 5:5, 6:5.

HC Plzeň 1929

Štekr (Zeman) – Kvasnička, Polívka, Sklenička, Kaňák, Walter "A", Rajal – Petráš, Beneš "C", Vlček, Vavřička, Kučera, Krliš "A", Hajšman, Kokoška, Vracovský, Suchý, Opava, Stráský

Piráti Chomutov

Lukeš (Danylec) – Běhula, Páleník "A", Hierman, Cestr "C", Hlaváček, Benda, Novák – Wágner, A. Macháček, Krivošík, Dyrynk, Részegh, Tůma, P. Macháček "A", Tupý, Kellerstein, Rindoš, Strunz

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jonáš Štekr 64 36 5 31 86,11 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Beneš 0 1 1 0 0
Martin Hajšman 0 0 0 -1 0
Lukáš Kaňák 0 1 1 1 4
Filip Kokoška 2 0 2 2 0
Václav Krliš 1 0 1 0 2
Tomáš Kučera 0 0 0 -1 0
David Kvasnička 0 0 0 -1 0
Patrik Opava 0 0 0 -1 0
Šimon Petráš 0 2 2 0 2
Ondřej Polívka 1 0 1 1 0
Pavel Rajal 0 0 0 -1 0
David Sklenička 1 0 1 1 0
Jiří Stráský 0 1 1 1 0
Filip Suchý 0 0 0 -1 0
Jakub Vavřička 0 0 0 1 0
Lukáš Vlček 0 1 1 0 2
Tomáš Vracovský 0 1 1 2 0
Jan Walter 1 0 1 1 0

komentář

První velkou šanci utkání měli domácí. Petráš parádním pasem našel před brankou volného Suchého, kterého ale lapačkou vychytal Štěpán Lukeš. Ve čtvrté minutě se do samostatného úniku dostal František Wágner, ale Jonáše Štekra překonat nedokázal. Chomutov si poté vybojoval první přesilovou hru a Václav Cestr během ní střelou od modré čáry trefil tyčku. Posléze po vyloučení Krliše za krosček dostal hostující celek možnost další početní výhody. A tu už využil – Kellersteinovu střelu vyrazil Štekr před sebe, Petr Macháček se poté neprosadil, ale k odraženému puku se dostal František Wágner, který už ho doklepl do brány! Indiáni ale za necelou minutu srovnali. Filip Kokoška zůstal zcela osamocený před brankářem Lukešem a ranou nad lapačku upravil skóre na 1:1!

V deváté minutě mohlo být pro Plzeň ještě lépe. Suchý krásnou přihrávkou našel Jana Waltera, ten ale trefil pouze bekhend hostujícího gólmana. První přesilovku dostali domácí ve 12. minutě, když byl vyloučen Tomáš Dyrynk. Tu ale nevyužili, místo akcí jsme během ní viděli spíše šarvátky. Posléze ale dokázali skórovat, když se na brankovišti kličkou do forhendu prosadil znovu Filip Kokoška! Plzeň tak šla do vedení 2:1. To ale o pár minut později ztratila. V čase 17:09 totiž od modré střílel Aleš Macháček a Martin Strunz jeho pokus tečoval mezi Štekrovy betony! To bylo z pohledné první třetiny vše.

Do druhého dějství vstoupili lépe hosté, Aleš Macháček měl dvě dobré šance, ale ani jednou nezamířil přesně mezi tři tyče. Ve 22. minutě byl za přikopnutí hole svému spoluhráči vyloučen chomutovský Marcel Hlaváček, ale družina trenéra Davida Bruka se neprosadila. Krátce nato to ovšem dokázala, to když Kaňák poslal do brejku Václava Krliše, který tváří v tvář překonal Štěpána Lukeše! Na druhé straně mohl bleskurychle vyrovnat Aleš Macháček, jenže Štekr dokázal kotouč ztlumit a následně i zalehnout. Ve 27. minutě Lukáš Kaňák pokazil rozehrávku, když namazal Martinu Tůmovi. Ten svou střelou orazítkoval tyčku za Jonášem Štekrem.

Přibližně v polovině druhé periody dostali domácí k dispozici dvojnásobnou početní výhodu, která měla trvat 67 sekund. A také, že trvala, jelikož Plzeňané si s tím nedokázali moc dobře poradit. V průběhu 34. minuty dokázali chomutovští Piráti vyrovnat. Petr Macháček parádně tečoval střelu Martina Strunze a Štekr nestihl zareagovat – 3:3! Průběh zápasu byl nadále napínavý a hodně vyrovnaný, nezaujatého diváka by rozhodně také nenudil. 20 vteřin před koncem druhého dějství měl šanci Lukáš Vlček, ale jeho střelu z mezikruží vyrazil Lukeš nad branku. I po 40 minutách hry byl tak stav nerozhodný.

Chomutov vstoupil do poslední třetiny parádně! Hned po 18 sekundách se totiž prosadil, Adam Kellerstein nádhernou dělovkou udělal z pavouků v brance Štekra bezdomovce. Další gól mohli Piráti přidat ve 44. minutě, kdy Jiří Tupý nebezpečně tečoval střelu za domácího brankáře. Naštěstí pro něj se ale puk odrazil od tyče ven. O pár minut později měl chomutovský útočník šanci znovu, tentokráte ale z mezikruží mířil přímo do míst, kde stál připravený brankář Jonáš Štekr. V 51. minutě si před 20 sekund dlouhou přesilovkou 5 na 3 vyžádali domácí oddechový čas. Ve dvojnásobné početní výhodě se sice neporadili, v té klasické už ale ano. Jan Walter dokázal dopravit kotouč mezi betony Lukeše!

A krátce na to bylo ještě veseleji, jelikož Ondřej Polívka dorazil do branky střelecký pokus Vlčka ze strany – 5:4 pro Plzeň! Posléze měli indiáni další dobrou příležitost, ale Tomáš Vracovský na Štěpána Lukeše nevyzrál. Plzeňany obrat evidentně nabudil a hned si vytvořili další gólovku, Václav Krliš ale z dobré pozice zamířil mimo. Chomutov se ale i přes to zmátořil a v 55. minutě vyrovnal! Jakub Hierman dostal přihrávku na levé křídlo a střelou zápěstím upravil na 5:5! Napínavý souboj tak pokračoval znovu za vyrovnaného stavu. Základní hrací doba rozhodnutí nepřinesla a zápas tak dospěl až do prodloužení.

Dobrou příležitost si po přihrávce od Filipa Suchého vytvořil David Kvasnička, jehož střela zápěstím ale zamířila jen do lapačky pozorného Lukeše. Plzeňští byli v prodloužení aktivnějším celkem, ale nedařilo se jim skórovat. Až minutu před koncem to dokázal aktivní střelec David Sklenička! Jeho střelu Štěpán Lukeš sice ztlumit dokázal, ale ne dostatečně a puk skončil až za jeho zády a bylo rozhodnuto!

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Plzeň 1929): Utkání bylo odehrané ve slušném tempu, ale opravdu bylo vidět, že jde o první ostré utkání v mistrovské sezóně. Budu hodnotit náš tým. Udělali jsme poměrně dost chyb ve středním a obranném pásmu, takže jsme dostali dvě, nebo tři laciné branky, což je škoda. Ale s Chomutovem, který je mistr, dva body bereme.

Robert Kaše (Piráti Chomutov): Byl to první zápas a urputný boj. Do zápasu jsme vstoupili dobře a vedli jsme 1:0, ale pak jsme udělali neskutečnou hrubku. To nás srazilo dolů. Když už jsme se zase probrali, tak jsme udělali další chybu a bohužel takhle se zápasy vyhrávat nedají. Dnes jsme chvíli tahali dobře, chvíli špatně, ale místo toho musíme hrát na 100 % celý zápas, jinak vyhrávat nebudeme.