Po pauze uzmuli junioři v Hradci Králové bod

Plzeň - Duel dvou sousedů v tabulce nakonec patřil domácím, přestože ti v utkání ani jednou nevedli.

Mountfield HK - HC Plzeň 1929

3:2sn
1:1, 0:1, 1:0 - 0:0

Branky a nahrávky: 17. Drašnar (Orság, Suda), 49. Miškář (Drašnar), rozh. náj. Krátoška – 8. Vlček (Vracovský, Vavřička), 26. Kokoška (Polívka, Suchý). Rozhodčí: Úlehla – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:7, navíc Pilař (MHK) a Vracovský (PLZ) 10 min. os. trest. Využití: 1:0. Diváci: 34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.

Mountfield HK

Veselý – Hroudný, Lier, Bureš, Havránek, Hronek, Suda – Zahradník, Malík, Hnik, Miškář, Drašnar, Krátoška, Hofman, Michálek, Chalupa, Orság, Pilař "C", Pavlík.

HC Plzeň 1929

Kuchař – Polívka, Kaňák, Walter, Pokorný, Starý – Petráš, Beneš, Švarc, Vlček, Vavřička, Krystl, Krliš, Kokoška, Vracovský, Suchý, Stránský.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Ondřej Kuchař 65 47 2 45 95,74 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Beneš 0 0 0 -2 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 -1 0
Filip Kokoška 1 0 1 0 0
Václav Krliš 0 0 0 0 0
Tomáš Krystl 0 0 0 -1 2
Šimon Petráš 0 0 0 -2 2
Jakub Pokorný 0 0 0 0 0
Ondřej Polívka 0 1 1 1 0
Dominik Starý 0 0 0 -1 2
Jiří Stráský 0 0 0 0 2
Filip Suchý 0 1 1 0 0
Milan Švarc 0 0 0 -2 0
Jakub Vavřička 0 1 1 1 2
Lukáš Vlček 1 0 1 1 0
Tomáš Vracovský 0 1 1 1 14
Jan Walter 0 0 0 0 0

komentář

Utkání mezi Hradcem a Plzní začalo aktivitou domácích. Gólman indiánů Kuchař musel už v první minutě chytit nebezpečnou střelu Krátošky z mezikruží. Další šance se naskytla, když Mountfield vyhrál vhazování. Po nebezpečné ráně z pravého kruhu zazvonila tyč branky Západočechů. Uprostřed úvodní části vybruslil z rohu kluziště domácí Michálek. Na brankáře Plzeňských si však střelou ze špatného úhlu nepřišel. Hosté se poté konečně osmělili a na konci své první vážnější šance hned slavili gól. Tomáš Vracovský nabil na pravou stranu Lukáši Vlčkovi a jeho nenápadná střela skončila až v hradecké síti. V přesilové hře se pak Mountfield snažil vyrovnat, když jeho hráči předvedli parádní kolotoč, na jehož konci našel Pilař křižnou přihrávkou Orsága a jen bleskurychlý přesun brankáře Plzně zabránil Hradeckým ve vyrovnání. Toho se však Lvi dočkali už o chvíli později. Orság přihrál Tomáši Drašnarovi, jenž konečně překonal skvěle chytajícího Kuchaře. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 1:1.

Také do druhé třetiny vstoupili aktivněji Hradečtí, Aleš Krátoška se probil do dobré příležitosti, ale Kuchař jeho střelu lapil. Následně to ranou z levého kruhu zkoušel Pavlík, ani jeho pokus však gólman hostí za svá záda nepustil. Tlak Mountfieldu neustával, po Pilařově bekhendovém nahození zazvonila tyčka branky Západočechů. Následně se však útočník Hradce provinil vysokou holí a šel si odpykat dvouminutový trest. Toho indiáni využili a v přesilovce šli znovu do vedení. Suchý nabil Filipu Kokoškovi a po jeho střele vedla Plzeň 2:1. Ve třinácté minutě druhé třetiny se domácím naskytla možnost hrát přesilovku pět na tři. Jediné, co z ní však dokázali vytěžit, byl osobní trest pro Pilaře za nesportovní chování. Královéhradečtí byli až do konce periody aktivnějším týmem, nicméně branky se jim dosáhnout nepodařilo a Plzeň tak šla do třetí části s jednobrankovým náskokem.

Třetí pasáž zápasu začala snahou indiánů. Vracovského pumelici však chytil dobře postavený Veselý. Poté se pěknou ranou prezentoval hradecký Hronek, Kuchař však znovu předvedl excelentní rychlost své lapačky. Do velké šance se po pěti minutách poslední třetiny dostali domácí Malík se Zahradníkem. Prvně jmenovaný předložil Zahradníkovi parádní přihrávku, ten však nedokázal zvednout puk nad beton plzeňského brankáře. Z další akce už ale Mountfield srovnal. Drašnar se před brankou dostal k odraženému puku, posunul ho na Patrika Miškáře a ten střelou do levého horního rohu vyrovnal stav utkání. Lvi však měli choutky na víc než jen jeden bod. Střelu Pilaře od modré tečoval před svatyní hostí Hnik a za Kuchařem zazvonilo tentokrát břevno. V závěru třetí části se na ledě znatelně přitvrdilo a nebyla nouze o tvrdé střety. Gól však už ani jeden z týmů nezaznamenal a po šedesáti minutách tak klání dospělo do prodloužení.

V něm se hned do dvou velkých příležitostí dostal Patrik Miškář, obě jeho střely však zastavil po celý zápas skvěle chytající Kuchař. Tvrdě se hrálo na obě strany, což předvedli Hronek s Vracovským, kteří si po vzájemné potyčce odseděli shodně dvě minuty za hrubost. Přesilovku si pak ještě zahrála Plzeň za špatné střídání Východočechů, kterých bylo na ledě moc. Branku však nevstřelila a zápas tak šel do nájezdů.

V nájezdech se za indiány prosadil pouze Šimon Petráš, který byl vůbec prvním střelcem. Na jeho trefu z první série však dokázal okamžitě odpovědět Filip Hronek, jenž skvěle rozhýbal brankáře hostí a následně mu poslal puk mezi betony do branky. Utkání rozhodl ve třetí sérii Aleš Krátoška, když prostřelil Kuchaře podobným způsobem, jako v první sérii Hronek. Hradec tak zvítězil 3:2 po samostatných nájezdech a v tabulce je na páté příčce.

Ohlasy trenérů

Aleš Krátoška (Mountfield HK): Pro nás to bylo po reprezentační pauze první utkání. Plzeň byla vlastně neznámý soupeř, do teď jsme s ní nehráli. Řekl bych však, že celý zápas jsme byli až na pár pasáží lepším týmem, bohudík jsme udělali bod navíc. Ale vzhledem k průběhu utkání a k našim šancím si myslím, že jsme měli brát body tři. Na jednu stranu chtějí samozřejmě všichni vyhrát, ale dnes jsme zasloužili podle mého názoru minimálně získané dva body. Navíc Plzeň je opravdu dobrý tým, mají tam několik šikovných kluků, kteří hrají velmi dobře. I branky, které vstřelili, byly podle mě pěkné. Určitě jsme tedy rádi za dnešní vítězství.

David Bruk (HC Plzeň 1929): Myslím si, že vzhledem k průběhu utkání, přestože jsme vedli, je dělba bodů spravedlivá. Hradec měl velký tlak. My jsme sice většinou velmi dobře bránili, ale domácí měli o trošičku víc ze hry a za to si podle mě prémiový bod zaslouží.