Junioři si na cestu do Jihlavy zapomněli ostré šípy

Plzeň - Mladé pušky ze západu Čech po včerejší parádní bitvě v Brně dnes nestačily na půdě Jihlavy, když selhala útočná fáze.

HC Dukla Jihlava - HC Plzeň 1929

2:0
0:0, 0:0, 2:0

Branky a nahrávky: 57. Dvořák (Půža, Balaštík), 60. Dvořák (Balaštík, Bambula). Rozhodčí: Doležal - Klouda, Zídek. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:0. Diváci: 93. Střely na branku: 34:27. Průběh utkání: 0:0, 2:0.

HC Dukla Jihlava

Škarek (Brož) – Pospíchal, Půža, Pražák, J. Vlček, Kadlec, Hohl – Vala, Dufek, Ondráček, Balaštík, Dvořák, Mejzlík, Kolouch, Bambula, Peschout, Anděl.

HC Plzeň 1929

Kuchař (Štekr) – Polívka, Kaňák, Walter, Pokorný, Starý, Petráš – Chalupa, Švarc, L. Vlček, Vavřička, Polata, Krystl, Krliš, Hajšman, Kokoška, Vracovský, Suchý, Stráský.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Ondřej Kuchař 60 33 1 32 96,97 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Hajšman 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 -2 0
Filip Kokoška 0 0 0 0 0
Václav Krliš 0 0 0 0 0
Tomáš Krystl 0 0 0 -1 0
Šimon Petráš 0 0 0 -2 0
Matěj Polata 0 0 0 0 0
Ondřej Polívka 0 0 0 0 0
Dominik Starý 0 0 0 0 0
Jiří Stráský 0 0 0 0 0
Filip Suchý 0 0 0 -1 0
Jakub Vavřička 0 0 0 -2 0
Lukáš Vlček 0 0 0 0 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 0 2
Jan Walter 0 0 0 -1 0

komentář

Již po čtyřech minutách hry měli domácí přesilovou hru, ale gól z ní vytěžit nedokázali. Poté přebrali iniciativu hosté, kteří měli navrch v osobních soubojích, jenže chyběla jim přesnější střelba, častokrát hráči Plzně sotva trefili branku. Jihlava svého soupeře v první třetině střelecky předčila, gólman Ondřej Kuchař musel vytáhnout hned třináct zákroků. Když v závěru úvodního dějství šel za katr Martin Kadlec a hosté nabídnutou přesilovkou šanci nevyužili, šlo se do kabin bez branek.

Druhé dějství začalo přesilovkou Plzně, která jí sice opět nevyužila, ale získávala více prostoru před jihlavskou brankou a často ohrožovala šestnáctiletého Škarka, který již chytá za A-tým červenožlutých. Před branku se prodral nejproduktivnější hráč extraligy juniorů Suchý, ovšem po neúspěšné kličce posunul branku. Když už Kokoška dopravil puk za čáru, stalo se tak až dlouho po tom, co byla posunutá klec. Jihlava se dostávala více ke slovu a po střele Anděla z vrcholu pravého kruhu zvonila horní tyčka. Trenér hostí Bruk si vzal oddychový čas a pomohlo to. Suchý měl z dobré pozice volný prostor u pravé tyče, ovšem minul puk. Krátce před koncem měli mladí Indiáni velkou šanci. Vracovský dostal před branku puk, ovšem gólman Dukly pokryl jeho střelu a vleže i následnou dorážku.

Stejný hráč neuspěl ani na začátku třetího dějství, když znovu zblízka vystřelil, jenže těsně minul pravou tyč. Otevřít skóre mohl Bambula. Po projetí přes modrou se kličkou do středu zbavil beka, sjel si před branku a při střele si vylámal zuby na Kuchařovi, který zasáhl pravým betonem. I za nerozhodného stavu se hrál pohledný hokej nahoru dolu. Kaňákova rána od modré prosvištěla vedle pravé strany branky. V jednapadesáté minutě se do pásma prodral Kolouch, mířil však na branku a z protiútoku neuspěl znovu Vracovský, tentokrát nepřekonal Šťastného zblízka bekhendem.

Čím dál tím více bylo jasné, že o zápasu rozhodne jediná branka. A ta přišla v čase 56:26 na jihlavské straně. Hosté nevyhodili puk, na modré jej zachytil Půža, vyslal střelu na branku a Daniel Dvořák před Kuchařem tečoval puk mezi jeho betony. Když odjížděl gólman Plzně na střídačku, zkusil to Petráš neúspěšně z pravého kruhu. Jihlavě se podařilo vyhodit puk do středního pásma, kde jej enormní bojovností získal Balaštík s Danielem Dvořákem, který jej v pádu poslal do branky. Indiáni měli ještě jednu šanci, zatímco byla jejich svatyně nadále prázdná, ale Vracovský opět neprostřelil Jakuba Škarka, jenž z bezprostřední blízkosti zasáhl pravým betonem - 2:0.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, že přijede bruslivé mužstvo, které to ukázalo hned v první třetině, kdy nás přehrávalo jak bruslařsky, tak v osobních soubojích. Ale od druhé třetiny se hra začala vyrovnávat. Kluci si bojovností výhru zasloužili. Věděli jsme, že to poté bude o jednom gólu, který jsme naštěstí dali my. Hráčům za vítězství gratulujeme a děkujeme.

David Bruk (HC Plzeň 1929): Nevím, jestli výsledek úplně odpovídá průběhu zápasu. Jihlava si vytvářela vyloženější šance, z mého pohledu byla v tomto ohledu lepší a zaslouženě vyhrála.