Starší dorostenci sehráli fantastický zápas se smutným koncem

Plzeň - Čtrnáct gólů viděli fanoušci na úvod extraligy staršího dorostu. Duel, ve kterém nechyběly krásné branky, pohledné akce i zajímavá zápletka, nakonec pro sebe uzmuli Piráti z Chomutova.

HC Plzeň 1929 - Piráti Chomutov

6:8
1:3, 3:3, 2:2

Branky a nahrávky: 10. Chalupa, 30. Rubner (Kodýtek, Pour), 32. Kodýtek (Rubner, Štěpánek), 34. Rubner (Chalupa, Štěpánek), 57. Chalupa (Kodýtek, Rubner), 59. Chalupa (Čechura) – 7. Bohanos (Petržílka), 12. Köver, 13. Palička (Polák), 23. Buchtela, 27. Kulich (Dejmek), 40. Buchtela (Lauko, Hajič), 55. Palička (Matys), 60. Palička (Matys). Rozhodčí: Valenta – Malý, Kotyza. Vyloučení: 3:6. Využití: 3:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 80. Střely na branku: 27:45. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5, 4:5, 4:7, 6:7, 6:8.

HC Plzeň 1929

Krasanovský (od 23. Červenka) – Sysel, Čechura "A", Váchal, Kačena, Staněk, Čada, Štěpánek, Sedláček – Kodýtek "C", Rubner, D. Roubal "A", Chalupa, J. Roubal, Pour, Váňa, Kovařík, Straka, Markov, Matiášek.

Piráti Chomutov

Pavlát (Khůn) – Buchtela, Petržílka, Bukač, Dvořák, Studený, Hajič – Köver "A", Polák, Kulich "C", Lauko, Chlán, Palička "A", Matys, Navrátil, Hřebíček, Dejmek, Koblížek, Šilar, Bohanos.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Radek Červenka 37 29 3 26 89,66 0
Filip Krasanovský 23 16 4 12 75,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
František Čada 0 0 0 -1 0
Michael Čechura 0 1 1 -1 2
Matěj Chalupa 3 1 4 1 0
Vlastimil Kačena 0 0 0 0 0
Petr Kodýtek 1 2 3 1 2
Vojtěch Kovařík 0 0 0 -1 0
David Markov 0 0 0 -1 0
Jan Matiášek 0 0 0 -1 0
Jakub Pour 0 1 1 1 0
Josef Roubal 0 0 0 0 2
David Roubal 0 0 0 -3 0
Marek Rubner 2 2 4 1 0
Dominik Sedláček 0 0 0 -1 0
Filip Staněk 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Jakub Sysel 0 0 0 0 0
Jan Štěpánek 0 2 2 0 0
Adam Váchal 0 0 0 0 0
Ondřej Váňa 0 0 0 -1 0

komentář

Hned v úvodu zápasu si oba týmy vyměnily pozdravy. Nejprve nebezpečně pálil přes obránce Chlan, odpověděl po chvilce dobrou šancí Pour. Pak se již skóre měnilo. Domácí po buly v obraném pásmu po předešlém zakázaném uvolnění propadli, dvakrát střílel z mezikruží osamocený Bukač, až se ujala dorážka Petržílkovy střely v podání Svatopluka Bohanosa – 0:1! Domácí se snažili o rychlou odpověď, Syslovu ránu od modré však Pavlát uzmul do lapačky. Po chvilce ale i on kapituloval, když Piráti chybovali v rozehrávce, touše se ujal Matěj Chalupa, který měl spoustu času udělat snad čtyři náznaky, až zasunul do prázdné - 1:1! Již v druhé polovině úvodního dějství modrobílí po buly v útočném pásmu zapomněli na zadní vrátka, do šance se tak řítil Jakub Kver, který byl faulován a hostující forvard následně nařízené trestné střílení proměnil povedenou kličkou do bekhendu s následným zakončením pod břevno - 1:2! A po dalších pětašedesáti vteřinách bylo s domácími ještě hůře. Hrubka v obraně dala možnost střílet z levého kruhu osamocenému Filipu Paličkovi, který trefil přesně mezi betony - 1:3! Další šanci Chomutova měl Matys po akci dvou na jednoho, svou střelou ale pouze Krasanovskému vyprášil vyrážečku. Domácí mohli do přestávky ještě snížit po tečované ráně Staňka od modré, Pavlát však dokázal zasáhnout.

Druhá třetina začala nešťastně pro domácího Krasanovského, který v přesilové hře propustil za svá záda nahození Ondřeje Buchtely a přepustil své místo Červenkovi - 1:4! Ten se dostal do tempa dvěma pěknými zákroky lapačkou proto Hajičovi. I on však kapituloval. Dejmek předložil od levé tyče na brankoviště Jaroslavu Kulichovi, který zametl touš do sítě - 1:5! Tlak hostí pokračoval, ti sami však Západočechy dostali do sedla. Pour zblokoval ránu od modré, vyrazil po pravém mantinelu kolem střelce, přenechal na střed, kde naznačil střelu Kodýtek a nechal zamrznout i posledního obránce hostí a gólmana a ještě předal ne levou stranu, odkud z první napálil touš do sítě Marek Rubner – 2:5! Po chvilce navíc zamířili Piráti do čtyř a indiáni po čtrnácti vteřinách trestali. Petr Kodýtek přijal přihrávku mezi kruhy, popojel si do levé strany a vymetl pavučinky v bližším růžku - 3:5! Stejný hráč se ve stejném prostou objevil i v zápětí, tentokráte se Pavlát vyznamenal. Jenže po chvilce Marek Rubner nastavil svůj kanón na vrcholu levého kruhu a dělovkou otřenou o břevno snížil na rozdíl jediné branky - 4:5! Vrátit náskok svým barvám mohl Köver, ale kličkou do bekhendu na brankovišti jen těsně minul. V závěru divoké dvacetiminutovky putovali domácí do tří a tento prohřešek potrestal v poslední možné vteřině svou třetí ranou rychle za sebou Ondřej Buchtela a vrátil tak svému týmu dvoubrankový náskok - 4:6!

Třetí část načal velkou příležitostí Kodýtek mezi kruhy, ovšem vzdálenější tyč minul. Stejný hráč neuspěl ani vzápětí, kdy pálil z první po křižné příhře z pravé strany. V polovině třetiny pak zachytil domácí rozehrávku Matiášek, řítil se sám na Pavláta, ten však jeho zakončení do bekhendu vystihl. A tak přišel pro indiány trest. Hosté zastavili domácí útok a řítili se do situace dvou na jednoho. Matys předložil na brankoviště přes obránce Filipu Paličkovi, který jen usměrnil černý nesmysl nad beton Červenky - 4:7! Jenže vzápětí Piráti putovali do čtyř a Matěj Chalupa na brankovišti využil pasu z levého kruhu od Kodýtka - 5:7! Čtyřiašedesát vteřin před třetí sirénou pak duel gradoval. Čechura našel před brankou znovu stejného hráče, který nasadil Pavlátovi kličku do bekhendu zavěsil přesně pod břevno - 6:7! Domácí to ještě zkusili v závěru v šesti, ovšem rozhodnutí přišlo na druhé straně. K puku se dostal Filip Palička a po pravé straně dovezl touš do odkryté svatyně - 6:8!

Ohlasy trenérů

Radek Kampf (HC Plzeň 1929): „Zápas byl jakoby přestřelka, ale my jsme to soupeři strašně ulehčil individuálními chybami. Již v přípravě jsme zápasy vyhrávali bojovností, nasazením a plněním pokynů, ovšem dnes od začátku co gól soupeře, to hrůzná individuální chyba. To se nesmí stávat. Nevím, jestli na kluky dolehlo, že se jednalo o první mistrovský duel, ale hráči už mají přece něco za sebou. Půlka mužstva hrála pod svoje možnosti. V tom jsme hodně nespokojení a do budoucna, pokud se někteří hráči nezlepší, nemůžeme čekat výsledky. Nám vypadli tři kluci – angína, zlomená ruka a klíční kost, což je jeden útok, který by hrál. Je vidět, že ostatní nám nesplňují, co po nich chceme. A to je v této věkové kategorii již trošku na zváženou, jestli na to vůbec mají nebo ne, protože to trvá již delší dobu. Některé totiž vedeme a známe již řadu let a není tam vidět individuální zlepšení, které by tam mělo být.”

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): „Viděli jsme kvalitní utkání z obou stran. Začali jsme dobře, utekli jsme na pět jedna a vypadalo to, že by zápas mohl být v klidu. Jenže jsme zbytečně pustili soupeře přesilovkami do hry. Asi rozhodlo, že jsme měli šikovnějšího gólmana a jednoduše jsme dali o dvě branky více než soupeř. Pomohly nám také dobré přesilové hry.”