Starší dorost na Spartě potřetí již ztrátu nedohnal

Plzeň - Indiáni podruhé v sezóně okusili hořkost porážky a stejně jako v prvním kole při tom inkasovali osm branek. Na Spartě se dlouho hrálo velmi vyrovnané, rozhodl však závěr prostřední části a gólová smršť domácích.

HC Sparta Praha - HC Plzeň 1929

8:3
1:1, 4:1, 3:1

Branky a nahrávky: 16. Dubský (Safin, Schwamberger), 24. Chlouba (Janda, Švarc), 31. Dubský (Horský), 38. Safin (Eliáš), 39. Safin (Schwamberger), 43. Wojnar (Jeřábek), 46. Jeřábek (Wojnar, Komárek), 49. Kafka (Švarc, Sedliský) – 17. Straka (Chalupa, Kodýtek), 25. Kodýtek (J. Roubal, Chalupa), 43. J. Roubal (Kodýtek, Kovařík). Rozhodčí: Hodač - Gabriel, Karda. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:2. Diváci: 4:3. Střely na branku: 52:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:3, 8:3.

HC Sparta Praha

Wolf – Janda, Procházka, Vandas (A), Eliáš, Jeřábek (A), Horský, Hanuš, Sedliský – Švarc, Šišolák, Kafka, Nacházel, Chlouba, Safin, Komárek (C), Schwamberger, Maršoun, Kropáček, Dubský, Wojnar.

HC Plzeň 1929

Červenka (od 41. Krasanovský) – Kačena, Štěpánek, Staněk, Váchal, Čada, Čechura (A), Sedláček – Váňa, Hajžman, Erhart, Rubner, Pour, Chalupa (A), Kodýtek (C), Markov, Straka, D. Roubal, Kovařík, Penc, J. Roubal.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Radek Červenka 42 38 6 32 84,21 0
Filip Krasanovský 18 14 2 12 85,71 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
František Čada 0 0 0 -4 2
Michael Čechura 0 0 0 0 0
Matěj Hajžman 0 0 0 -3 0
Matěj Chalupa 0 2 2 -1 0
Vlastimil Kačena 0 0 0 -1 2
Petr Kodýtek 1 2 3 -3 0
Vojtěch Kovařík 0 1 1 0 0
David Markov 0 0 0 0 0
Adam Penc 0 0 0 -2 2
Jakub Pour 0 0 0 -4 0
Josef Roubal 1 1 2 0 0
Marek Rubner 0 0 0 -2 0
Dominik Sedláček 0 0 0 -2 0
Filip Staněk 0 0 0 -5 0
Martin Straka 1 0 1 0 0
Adam Váchal 0 0 0 0 0
Ondřej Váňa 0 0 0 -3 0

komentář

V poklidné sobotní odpoledne se nakonec proměnil pro sparťany zápas 4. extraligového kola, ve kterém přivítali na domácím ledě hráče Plzně. Úvodní čtvrthodina, která byla spíše festivalem neproměněných šancí, však ničemu podobnému nenasvědčovala a hosté byli lepším týmem. V jejich největší šanci uháněl sám na branku Váňa, ale svůj bekhendový blafák nedokázal dotáhnout do gólového konce. A tak udeřila jako první Sparta. Safin v akci dva na jednoho volil střelu, vyražený puk se dostal k dojíždějícímu Martinu Dubskému a ten nedal dorážkou do horního rohu gólmanu Čerevenkovi šanci. Jenže Pražané se dlouho radovat nemohli. Neuběhla ani minuta a prakticky z další vážnější šance Plzeň vyrovnala. P5ed brankou zůstal zcela nepokrytý Martin Straka, jenž z první propálil vše, co mu stálo v cestě. Za další minutu se pak ještě Wolf blýskl parádním zákrokem lapačkou proti Pencovi, a Sparta tak mohla být ráda, že se do kabin šlo za vyrovnaného stavu.

Ve druhé třetině se rozpoutaly pravé gólové hody, a to zejména zásluhou domácích. Rozhozená obrana hostů nezachytila nástup sparťanů, Tomáš Chlouba se mezi kruhy dostal k odražené střele, střelu krátce pozdržel, a pak nekompromisně poslal puk pod horní tyčku. Jenže Plzeňským jakoby inkasovaná branka znovu pomohla a za minutu bylo znovu vyrovnáno. Postaral se o to přesilovkovou dorážkou kapitán hostujícího týmu Petr Kodýtek. Sparta v polovině utkání při vyloučení Kačeny s Čadou měla možnost téměř minutové přesilovky pět na tři, ale využila až klasickou výhodu. Krátce po návratu prvního vyloučeného se tečí ukryté střely od modré čáry prosadil Martin Dubský. Na další inkasovanou branku již Západočeši nedokázali reagovat a naopak začali kupit další nepřesnosti v obraně. Jedné takové využil tři minuty před pauzou Ostap Safin, který se uvolnil od mantinelu a bekhendovým blafákem zvýšil na 4:2. A stejný hráč pak hostům o chvíli později uštědřil pátý úder, po přesné přihrávce mezi kruhy v podání Schwambergera.

Ve třetí třetině sáhl hostující kouč Kampf ke změně v brankovišti, kde Červenku nahradil Krasanovský, ale ani jeho přítomnost již vývoj skóre neovlivnila. PLzeň sice ještě korigovala skóre díky další přesilovkové trefě, tentokrát v podání Josefa Roubala, dál již ale střílela góly pouze Sparta. Hned za devět vteřin po snížení se bleskovou dorážkou na brankovišti prezentoval Jakub Wojnar. Nový muž Krasanovský pak předvedl několik dobrých zákroků, vzápětí však svůj sympatický výkon poněkud devalvoval, když propustil slabé nahození od mantinelu z hole Radka Jeřábka. Konečnou podobu výsledku pak dal po gólově zakončeném samostatném úniku Filip Kafka. Sparta tak vítězně zvládla i čtvrté utkání nové sezony a tabulku skupiny vedou o dva body.

Ohlasy trenérů

Radek Kampf (HC Plzeň 1929): Za stavu 2:2 jsme měli dvě dobré šance, které jsme ale bohužel neproměnili. Zlom nastal v dvojnásobném oslabení, kdy jsme po buly čtyři vteřiny před návratem hráče inkasovali. Následně jsme po dvou hrubých chybách v obraně dostali další dvě branky a bylo prakticky po zápase. Bohužel se potýkáme nyní s rozsáhlou marodkou. Chybí nám šest hráčů základní sestavy a současně proto hrají všichni, kdo mají ruce a nohy. Na těch pá hráčích, co to teď stojí, je toho mnoho. Navíc síly ubývají ještě rychleji, když se hrají dvě utkání v rychlém sledu.