Starší dorost dobře rozehraný zápas ke třem bodům nedotáhl

Plzeň - Po Třinci a Brně se mladí indiáni postavili Zlínu. Utkání měli skvěle rozehrané, svého soupeře přestříleli, přesto si z ledu soupeře nakonec vezou jen bod.

PSG Berani Zlín - HC Plzeň 1929

3:2p
1:2, 0:0, 1:0 - 1:0

Branky a nahrávky: 19. Kenša (Marek,Zmeškal), 54. Dlabaja (Kotek, Kowalczyk), 63. Kotek (Dlabaja) – 8. Rubner, 18. Chalupa (D. Roubal). Rozhodčí: Kika – Kučera, Valentík. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 30:38. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

PSG Berani Zlín

Huf (Šimonů) – Padrnos, Gába, Dřímal, Budil, Kowalczyk, Marek, Fridrich – Fryšara, Václavek, Mikulec, Chytil, Kočica, Dvořáček, Bainar, Zmeškal, Hefka, Kotek, Kenša, Dlabaja

HC Plzeň 1929

Krasanovský (R. Červenka) – Kačena, Štěpánek, Staněk, Váchal, Čada, Sysel, Čechura, Sedláček – Matiášek, Kolda, Rubner, Pour, Chalupa, M. Červenka, Eret, D. Roubal, Kovařík, Penc, Hanzlík, J. Roubal.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Filip Krasanovský 63 30 3 27 90,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
František Čada 0 0 0 0 0
Michael Čechura 0 0 0 -1 2
Martin Červenka 0 0 0 0 0
Petr Eret 0 0 0 -1 0
Štěpán Hanzlík 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 1 0 1 2 0
Vlastimil Kačena 0 0 0 1 0
Matěj Kolda 0 0 0 0 0
Vojtěch Kovařík 0 0 0 -1 0
Jan Matiášek 0 0 0 -2 0
Adam Penc 0 0 0 0 0
Jakub Pour 0 0 0 -1 0
Josef Roubal 0 1 1 -1 0
David Roubal 0 0 0 0 0
Marek Rubner 1 0 1 2 0
Dominik Sedláček 0 0 0 -1 0
Filip Staněk 0 0 0 0 0
Jakub Sysel 0 0 0 0 0
Jan Štěpánek 0 0 0 -1 0
Adam Váchal 0 0 0 0 0

komentář

Páté kolo nadstavby svedlo na jeden led dva soupeře z opačných koutů republiky. Zlínu sice patřila v tabulce 4. příčka, v posledních zápasech však příliš bodů nezískal. To Plzeň vyhrála tři z posledních čtyř utkání a ze 6. místa ztrácela na ševce šest bodů.

Úvodní třetina lépe sedla Plzeňským, neboť působili na ledě živějším dojmem a častěji si vytvářeli příležitosti ke skórování. Zlínský brankář Daniel Huf musel čelit především nebezpečným příklepům nejen od modré čáry. Jeden takový pokus na konci 8. minuty si našel cestu až do sítě. Marku Rubnerovi stačil jen zlomek času v mezikruží, aby nikým nekrytý napřáhl a prostřelil Hufa ostrou ranou mezi betony.

Bylo by nepřesné tvrdit, že ševci působili na ledě neviditelným dojmem. Naopak. Také plzeňský Filip Krasanovský několikrát své mužstvo dobře podržel. Byli to však Západočeši, kdo dosáhl druhé branky v utkání. Matěj Chalupa využil trochy prostoru v útočném pásmu, položil si Hufa na led, obstřelil jeho lapačku a zvýšil na 2:0 pro mladé indiány. U dvoubrankového vedení ovšem nezůstalo, neboť Zlín stihl ještě do přestávky snížit. Michal Kenša rozsvítil červené světlo, když tečoval nenápadné nahození Jana Marka od modré čáry.

Zatímco úvodních dvacet minut patřilo spíše indiánům, v prostřední třetině byli výraznější ševci. Domácí hokejisté moc dobře věděli, že musí vyrovnat skóre, aby mohli pomýšlet na body ze zápasu. A podle toho také jejich hra vypadala. Plzeňská obrana čelila opakujícím se útočným výpadům a brankář Krasanovský nejednou svůj tým zachránil. Patrně největší šanci na srovnání měli zlínští v samotném závěru třetiny, kdy obránci hostů faulovali Kotka v samostatném úniku. Domácí útočník dostal k dispozici trestné střílení, brankáře indiánů ovšem neprostřelil.

Ve jménu hesla „nejlepší obrana je útok“ vtrhli Plzeňští do třetí části opravdu aktivně. Neustále se tlačili do útočného pásma, zaměstnávali domácí defenzivu a nedovolovali Zlínu, aby výrazněji ohrožoval jejich hubený náskok. Ševci dlouho hledali recept na tuto taktiku. Ve druhé půlce třetiny se postupně začali dostávat až před západočeskou branku a nakonec přeci jen vyrovnali. Kapitán Daniel Dlabaja zakončil úspěšně drtivý tlak své pětky, která dlouho držela západočeskou obranu v pásmu. Jen o pár vteřin později se vyznamenal brankář Huf, když nejprve vyrazil betonem nebezpečnou střelu a následně s vypětím všech sil zastavil i důraznou dorážku.

Šedesát minut zápasu nerozhodlo, a na řadu tak přišlo prodloužení. V něm se opět předvedl domácí brankář, pravou rukou výborně zastavil samostatný únik útočníka Chalupy. Jen o pár vteřin později se dostal do podobné šance Patrik Kotek na druhé straně. Zlínský útočník s nabídnutou šancí naložil lépe, prostřelil Krasanovského mezi betony a rozhodl o vítězství ševců 3:2 a zisku dvou bodů. To Západočeši se i přes sympatický výkon musí spokojit jen s jedním.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (HC PSG Zlín): Byli jsme šťastnějším mančaftem. Soupeř měl silný vstup do utkání, v první části byl lepší. My jsme se zvedli ve druhé třetině. O výsledku rozhodl výborný brankář, který nás podržel ve vyložených šancích Plzně. Zápas se mi velmi líbil a musel se líbit i všem, kdo tady dnes byli.

Radek Kampf (HC Plzeň 1929): Pro nás nešťastný zápas. Udělali jsme dvě chyby a Zlín srovnal na 2:2. Jeden z hráčů chyboval už podruhé, to by se nemělo stávat. Mohli jsme ještě rozhodnout v prodloužení, kdy jsme jeli sami na branku, bohužel náš útočník nedal. Soupeře velice podržel gólman, který chytil hromadu šancí. Určitě byl jedničkou dnešního zápasu.