ČF2: PLZ - OLO 4:2

ČF2: PLZ - OLO 4:2 - Skvělé! Škodovka zvládla i druhý domácí duel

Plzeň - V úterní podvečer byl v Home Monitoring Aréně k vidění druhý zápas čtvrtfinále, proti indiánům se opět představil tým HC Olomouc. Hosté šli do vedení, Matěj Machovský byl poprvé v sérii překonán, nicméně modrobílí rychle srovnali krok a poté zvrátili duel na svou stranu. Západočeši se tak dostali do důležitého vedení 2:0 v sérii!

HC Škoda Plzeň - HC Olomouc

4:2
1:1, 2:0, 1:1

Branky a nahrávky: 14. Preisinger (Hrňa, Svoboda), 37. Kubka (Kracík), 39. Indrák (Lev, Kracík), 60. Svoboda (Kratěna, Jeřábek) – 5. Rác (Pekr, Kucharczyk), 59. Houdek (Buc). Rozhodčí: Pešina, Horák – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 12:9, navíc Vodný (OLO) 10 min OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6153. Střely na branku: 25:35. Zblokované střely: 10:17. Hity: 21:15. Vhazování: 39:29. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Polívka) – Jeřábek "A", Kadlec "A", Pulpán, Kudroč, Sklenička, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Lev, Hollweg. Trenér: Michal Straka.

HC Olomouc

Konrád (Vošvrda) – Vyrůbalík "C", Skrbek "A", Staněk, Houdek, Ondrušek "A", Jaroměřský – Holec, Herman, Buc – Vodný, Řípa, Eberle – Mikúš, Húževka, Skladaný – Kucharczyk, Rác, Pekr. Trenér: Zdeněk Venera.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 33 2 31 93,94 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Mário Bližňák 0 0 0 -1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 4
Erik Hrňa 0 1 1 1 2
Miroslav Indrák 1 0 1 1 0
Jakub Jeřábek 0 1 1 1 0
Nicholas Johnson 0 0 0 -1 2
Petr Kadlec 0 0 0 1 0
Jaroslav Kracík 0 2 2 1 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 2
Dominik Kubalík 0 0 0 1 2
Branislav Kubka 1 0 1 1 0
Kristián Kudroč 0 0 0 0 4
Jakub Lev 0 1 1 0 2
Michal Poletín 0 0 0 0 0
Miroslav Preisinger 1 0 1 2 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 2
David Sklenička 0 0 0 1 0
Tomáš Svoboda 1 1 2 2 0

komentář

Úvodní minuty druhého čtvrtfinále byly podobné jako průběh prvního utkání. Týmy Plzně i Olomouce hrály zodpovědně zezadu a většina akcí končila ve středním pásmu. Jenže už v páté minutě domácí hokejisté nezachytili rychlý brejk Mory a hosté se dostali do přečíslení dva na jednoho. Pekr dobře odtáhl plzeňského beka, Roman Rác si s pukem najel mezi kruhy a poté ho nechytatelně poslal pod břevno indiánské klece. Brankář Matěj Machovský byl proti této ráně naprosto bezmocný, střela byla umístěna precizně! Oba celky měly poté k dispozici první přesilové hry v utkání, ale v nich se jim příliš nezadařilo.

Po skončení první početní výhody se indiáni šikovně dostali do útočného pásma, Kracík přistrčil kotouč na Pulpána, ten vypálil a jeho nahození dokázal tečovat Dominik Kubalík. Modrobílý kanonýr Konráda překonal, nicméně touš se zastavil jen na olomoucké tyči. O pár chvil později už se mohla Home Monitoring Aréna radovat. Svoboda parádně našel Hrňu, ten ještě lépe oslovil křižným pasem Miroslava Preisingera a domácí forvard si poradil bleskovou kličkou do bekhendu – bylo vyrovnáno! Další obrovskou šanci Západočechů měl Jaroslav Kracík, jenž po přihrávce Indráka střílel z otočky, leč jeho pokus skončil těsně mimo tři tyče. Po první třetině se tak šlo kabin za remízového stavu.

V úvodu prostřední periody se hostujícím hokejistům naskytla možnost hrát v početní výhodě. V ní Buc vybídl ke skórování Pavla Skrbka, ale zkušený obránce Mory si vylámal zuby na betonu Machovského. Hostující hráči poté měli k dispozici i dvojnásobnou přesilovou hru, ani z té však nezapršelo. Největší příležitost si kohouti připsali při zajímavém přečíslení, jež vzal na sebe František Skladaný, ale napálil pouze skvěle připravenou lapačku brankáře Matěje Machovského. Na ledové ploše se začalo také velice jiskřit, po ráně Poletína se do mely proti Olomouckým zapojila čtvrtá řada Plzně, nejlépe z ní vyšel, což asi nebude překvapivé, Ryan Hollweg.

Poté hráli Západočeši v dalším oslabení, ve kterém se Mário Bližňák dostal do šance, z levé strany vyslal na Konráda tvrdou bombu, s níž si hostující gólman poradil betonem. Modrobílí se s početními nevýhodami popasovali dobře a záhy sami udeřili! Jaroslav Kracík udržel puk za brankou, poslal ho na vrchol kruhu, kde už byl připravený bek Branislav Kubka, jenž poslal touš přesně pod víko. Domácí obránce zaznamenal první gól v letošním ročníku. Poté se před Konráda proháčkoval Pulpán a nešťastně povalil hostujícího gólmana. Olomoučtí se k této situaci nepostavili úplně férově – domácího beka dva hráči hrubě krosčekovali na zemi. Indiáni tuto nekázeň dokázali ztrestat, Miroslav Indrák se krásně dostal do úniku, který zakončil přesnou kličkou, Plzeň vedla už 3:1.

Do první šance se ve třetí části dostali hostující hráči, konkrétně to byl Miroslav Holec, s jeho pokusem z pravé strany si ovšem poradil Machovský lapačkou. V dalším průběhu třetí periody se hrálo klidněji, na trestnou lavici putoval Kubalík za podražení, leč indiáni byli v oslabeních pozorní a znovu se dokázali ubránit. 6153 diváků v západočeské hale mohlo rovněž vidět napumpovaného Ryana Hollwega, který se v střetnutí prezentoval osmi velice povedenými hity.

Branislav Konrád se poté vydal na výlet z branky, o puk ho obral Kubalík, který pohotově přihrál na Jaroslava Kracíka. Domácí centr rychle pálil do opuštěné klece, ale trefil pouze dobře postaveného zaskakujícího gólmana, jímž se stal obránce Ondrušek. Dvě minuty a dvacet pět sekund před koncem utkání si vyžádala hostující střídačka oddechový čas a spřádala plány na snížení stavu, do hry navíc poslala šest hokejistů. Na ledě byl dlouho klid, poté se však na modré čáře dostal ke kotouči obránce Tomáš Houdek a přesnou střelou zápěstím se postaral o zdramatizování duelu. Konečné slovo však měli opět domácí borci. Tomáš Svoboda se trefil přesně do opuštěné kelce a pečetil výhru Plzně. Západočeši se tak dostali do vedení 2:0 v sérii.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Viděli jsme vyrovnané utkání a rozhodla druhá třetina, kdy jsme ubránili několik oslabení za sebou, navíc i to dvojnásobné. Pak jsme dali na 2:1 a krátce nato z přesilovky na 3:1, což bylo rozhodující. U nich to bude hrozně těžké, budou to chtít zvrátit. Musíme to ustát a dobře se na to připravit.

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Dneska ten zápas se lámal ve druhé třetině. Rozhodující byl druhý gól domácích, kdy jsme předtím nedokázali skórovat v přesilovkách. Měli jsme hodně střel, ale mnoho jich končilo na břiše domácího brankáře. Když šli domácí do vedení 3:1, tak se to zlomilo. Závěr jsme zdramatizovali při powerplay, ale dát dva góly během ní se podaří jednou za X let. Série 2:0 a jedeme domů, kde se to budeme snažit srovnat.