ČF2: PLZ - SLA 5:2 - Junioři nasázeli Slavii pět branek a srovnali stav série!

Plzeň - Stav série Plzeň - Slavia 1:1 (2:3, 5:2). Mladí indiáni zvládli zabrat v druhém domácím zápase proti pražské Slavii a srovnali po hladkém průběhu stav série. Nyní se čtvrtfinálové boje přesunou na led Pražanů.

HC Plzeň 1929 - HC Slavia Praha

5:2
2:0, 2:0, 1:2

Branky a nahrávky: 14. Polata (Krystl, Kaňák), 20. Petráš (Švarc), 38. Suchý (Kodýtek, Krliš), 39. Vlček, 53. Kodýtek (Kaňák, Suchý) – 57. Ječný (Andres, Mareček), 58. Drahorád (Straka, Josefus). Rozhodčí: Turčan, Valenta – Coubal, Malý. Vyloučení: 5:4, navíc Suchý (PLZ) deset minut za naražení zezadu a Polívka (PLZ) 5 + do konce zápasu za krosček. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 220. Střely na branku: 35:25. Průběh utkání: 5:0, 5:2.

HC Plzeň 1929

Zeman (38. Štekr) – Kvasnička, Polívka, Kaňák, Walter, Holý, Krystl – Petráš, Švarc, Vlček, Vavřička, Polata, Rubner, Krliš, Kodýtek, Kokoška, Vracovský, Stráský, Suchý

HC Slavia Praha

Frodl (Sochůrek) – Valík, Novák, Čupa, Drahorád, Zderadička, Saňa, Straka – Andres, Kašek, Nestrašil, Ječný, Vyskočil, Tejral, Josefus, Suda, Mareček, Kohút, Furch

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jonáš Štekr 0 0 0 0 0,00 0
Adam Zeman 60 25 2 23 92,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Holý 0 0 0 1 0
Lukáš Kaňák 0 2 2 3 0
Petr Kodýtek 1 1 2 2 4
Filip Kokoška 0 1 1 1 2
Václav Krliš 0 1 1 0 0
Tomáš Krystl 0 2 2 3 0
David Kvasnička 0 0 0 1 2
Šimon Petráš 1 0 1 0 0
Matěj Polata 1 0 1 1 0
Ondřej Polívka 0 0 0 0 25
Marek Rubner 0 0 0 1 0
Jiří Stráský 0 0 0 0 1
Filip Suchý 1 1 2 2 12
Milan Švarc 0 1 1 0 0
Jakub Vavřička 0 1 1 0 0
Lukáš Vlček 1 0 1 1 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 1 0
Jan Walter 0 0 0 0 0

komentář

Po opatrném vstupu do utkání to postupně začala být Plzeň, která měla více navrch. Poprvé mohli domácí udeřit po zaváhání gólmana Frodla, který se dostal zcela mimo své postavení. V klíčový moment ale svému brankáři vypomohla jeho obrana. Další příležitost si poté zcela sám vypracoval Suchý, který se prohnal mezi dvěma obránci až před slávistického gólmana, za něhož ovšem nedokázal zavést kotouč.

Gólová radost na domácí straně přišla teprve ve 14. minutě, kdy Krystl našel svým pěkným pasem zcela volného Matěje Polatu, jenž procedil do branky puk mezi betony Frodla. Šanci zvýšit vedení indiánů měl poté Lukáš Vlček, který ale s trestným stříleném nenaložil dobře a nechal vyniknout brankáře Slavie.

Hosté se příliš často nedostávali ke kleci Zemana, který navíc působil jistým dojmem a se všemi střelami si v první části poradil. S ještě větším klidem šli naopak Západočeši poté, co se střela Milana Švarce odrazila od zadního mantinelu přesně ke zcela volnému Šimonu Petrášovi, jenž měl osamocen u tyčky jednoduchou práci.

V druhé periodě se začala hra postupně více přiostřovat, k vidění byl i pěstní souboj. Kromě Kokoškovy šance na začátku třetiny dlouhou dobu diváci čekali na další příležitost. Dočkali se až s blížícím se koncem druhé části. Slávista Nestrašil nejprve selhal v předbrankovém prostoru, kam se k němu náhle dostal kotouč. Podobnou příležitost spálil i plzeňský Kodýtek, jehož střelu vytáhl fantasticky brankář Frodl.

Slavia měla poté k dispozici i trestné střílení, kdy ale Andres zklamal, když zcela minul svatyni Štekra, který vystřídal na samostatné střílení svého kolegu. Na řadu přišli poté indiáni, kteří dvakrát rychle udeřili a odskočili na pohodový náskok. Kodýtkův pas nejprve skvěle zužitkoval šikovnou tečí Filip Suchý. Na rozdíl čtyř branek posunul skóre Lukáš Vlček, který našel sice svojí střelou pouze výstroj Frodla, z níž ale nakonec puk ještě vypadl a došoural za brankovou čáru.

Ve třetí části Plzeňané dlouhou dobu drželi výrazné vedení, když v obraně působili kompaktním dojmem. Kromě toho navíc ještě jednou udeřili, když Kaňákovu střelu od modré usměrnil před brankou na správné místo číhající Petr Kodýtek. Tlak Slavie přišel až v samotném závěru šedesátiminutovky, kdy hosté dvakrát zužitkovali dlouhou početní výhodu po faulu Ondřeje Polívky.

Při dvojnásobné přesile vyrazil brankář Zeman střelu pouze na hůl Filipa Ječného, na jehož dorážku neměl plzeňský brankář nárok zasáhnout. Na rozdíl tří branek snížil poté ještě Karel Drahorád, jehož tvrdý projektil od modré skončil až v kleci. Více toho ale již hosté nestihli. Po vítězství Plzně se srovnal stav série na 1:1 a přesune se na led Pražanů.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Plzeň 1929): Předvedli jsme stejně jako v prvním zápase dobrý výkon, ale tentokrát to stačilo k vítězství. Dali jsme více branek a nedovolili jsme Slavii kromě závěru zápasu, kdy měla dlouhou přesilovku, aby nás ohrozila. Byl to pro nás jednoznačný zápas. Zachytal dobře i gólman Adam Zeman, který by měl dostat šanci i v dalším utkání.

Petr Novák (HC Slavia Praha): Nám se jede domů dobře, protože jsme nepředpokládali, že bychom mohli v Plzni vyhrát. Plzeň byla favoritem a my jsme jí to znepříjemnili a teď se musíme pokusit udělat první domácí zápas.