SF1: SPA - PLZ 3:7

SF1: SPA - PLZ 3:7 - Úchvatný vstup do série, indiáni mají první bod!

Plzeň - Stav série Sparta - Plzeň 0:1 (3:7). Škodovka se vypravila k první velké bitvě do hlavního města, v O2 aréně se postavila Spartě v prvním duelu semifinále. Západočeši předvedli famózní vstup do utkání, úvodní část vyhráli jasně 3:0. V prostřední třetině se Sparta zlepšila, nicméně poslední periodu znovu ovládli hosté a mohli začít slavit! Dvě branky vítězů si připsali Nicholas Johnson a Erik Hrňa.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

3:7
0:3, 2:1, 1:3

Branky a nahrávky: 23. Hlinka, 37. Polášek (Přibyl, Čajkovský), 57. Hamilton (Kudrna) – 8. Indrák (Kracík, Kubalík), 16. Johnson (Kratěna, Lev), 19. Johnson, 33. Lev (Kratěna, Kadlec), 48. Hrňa (Kadlec, Lev), 55. Hrňa (Přikryl), 58. Kracík (Kubalík, Indrák). Rozhodčí: Šír, Hejduk – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:4. Využití: 2:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 8 860. Střely na branku: 34:30. Zblokované střely: 10:3. Hity: 36:22. Vhazování: 48:37. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4, 2:6, 3:6, 3:7.

HC Sparta Praha

Pöpperle (21. Taylor) – Polášek, Eminger, Piskáček, Čajkovský, Mikuš, Hrbas, Kalina – Přibyl, Hlinka "C", Dragoun – Forman, Pech, Kumstát "A" – Hamilton, Cingel, Sabolič – Netík "A", Kudrna, Hlaváč – Černoch. Trenér: Josef Jandač.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Polívka) – Jeřábek "A", Kadlec "A", Pulpán, Kudroč, Sklenička, Kubka – Hollweg, Preisinger, Hrňa – Kratěna "C", Lev, Johnson – Indrák, Kracík, Kubalík – Suchý, Přikryl, Poletín. Trenér: Michal Straka.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 34 3 31 91,18 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Ryan Hollweg 0 0 0 1 2
Erik Hrňa 2 0 2 1 0
Miroslav Indrák 1 1 2 2 2
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 0
Nicholas Johnson 2 0 2 0 0
Petr Kadlec 0 3 3 1 0
Jaroslav Kracík 1 1 2 2 0
Ondřej Kratěna 0 2 2 0 0
Dominik Kubalík 0 2 2 2 0
Branislav Kubka 0 0 0 1 0
Kristián Kudroč 0 0 0 1 2
Jakub Lev 1 2 3 0 0
Michal Poletín 0 0 0 0 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 0 0
Roman Přikryl 0 1 1 1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 1 0
David Sklenička 0 0 0 1 2
Filip Suchý 0 0 0 0 0

komentář

V úvodním semifinálovém duelu Sparta na svém ledě přivítala soupeře, se kterým se v play-off nepotkala dlouho předlouho, konkrétně od sezony 1997/1998. A do duelu vstoupili výrazně lépe právě hosté z Plzně. Spartu totiž v první třetině jasně přestříleli a svou převahu vyjádřili i gólově. Skóre otevřel v osmé minutě Miroslav Indrák a byl to pořádně smolný gól pro gólmana Pöpperleho. Ten si na Indrákovu ránu z levého kruhu sáhl hokejkou, od které se puk odrazil nahoru a zapadl za jeho rameno do růžku branky.

I dál byli Západočeši v laufu a po neproměněné šanci Hrni zvýšil jejich vedení Nicholas Johnson. Ten se po ztrátě puku u mantinelu ocitl zcela sám před sparťanským gólmanem a měl dost času přesně zamířit do vinglu, nádhernou příhrou ho oslovil Ondřej Kratěna. Pöpperle tentokrát neměl šanci zasáhnout. Za Spartu kontrovali Přibyl s Hlinkou, ale neuspěli a do šaten nakonec odcházeli spolu se svými spoluhráči s třígólovým mankem. Minutu a vteřinu před přestávkou si totiž Hrbas smolně tečoval puk za vlastního brankáře. Gól byl po konzultaci u videa připsán Nicholasovi Johnsonovi.

Do prostředního dějství nastoupila Sparta s Taylorem v bráně a především výrazně lépe. Aktivitou si brzy vynutila přesilovku a s pořádnou dávkou štěstí ji i využila. Vlastní gól plzeňského beka Lukáše Pulpána, který si kotouč nešťastně srazil do vlastní branky, byl připsán Jaroslavu Hlinkovi. Najednou to byli sparťané, kdo měl více ze hry, Matěj Machovský se musel ve vlastním brankovišti pořádně otáčet.

Rozlet domácích ale přibrzdilo oslabení a v něm čtvrtý plzeňský zásah. Z pravé strany pálil Jakub Lev a Taylorovi jeho rána proklouzla mezi betony do sítě. Přesilovky byly ve druhé třetině klíčové, což se potvrdilo po ataku Hollwega na Pecha u vlastní branky. Pražané se podruhé v zápase prosadili v početní výhodě, tentokrát díky střele švihem z mezikruží v podání Adama Poláška. Druhou třetinu tak vyhráli 2:1 na góly a 17:7 na střely.

Plán do závěrečné dvacetiminutovky byl jasný, ale realita byla nakonec jiná. Do vedení 5:2 totiž poslal Plzeň, jak jinak než opět v přesilovce, útočník Erik Hrňa po krásné individuální akci. Stejný hráč se postaral i o šestou plzeňskou trefu. Tentokrát ovšem pořádně šťastnou, protože Taylor nestihl zareagovat na šťouchnutí Erika Hrni, které se mu svezlo po hokejce a propadlo za záda.

O dvě minuty později sice přišlo sparťanské snížení, ale na pokus o srovnání už domácím nezbýval čas. Gól Andreje Kudrny z rychlého protiútoku totiž přišel až v 57. minutě. A i tak na něj Plzeňští ještě našli odpověď, kterou uzavřeli gólový účet prvního semifinále. Jaroslav Kracík dostal nahrávku zpoza branky a překonal přesouvajícího se Taylora..

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): První třetina, z naší strany absolutně nepovedená, určila ráz utkání. Vyrobili jsme chyby, které soupeř potrestal a myslím si, že jsme mu vítězství dnes sami nabídli. Tím nesnižuji jejich výkon, protože hráli dobře a zaslouženě vedli 3:0. Chyby, které jsme udělali, potrestali. I když jsme se poté trošku nadechli, tak soupeř odskočil a tím nám sebral možnost utkání zdramatizovat. Střídáním brankářů jsme chtěli dát týmu impulz, Tomáše Pöpperleho z inkasovaných gólů v žádném případě neviním, sami jsme je soupeři nabídli.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Z naší strany to byl dnes velmi dobrý výkon. Rozhodla první třetina, ve které jsme dali dva góly a třetí přidali z přesilovky. Vedli jsme 3:0, což bylo pro vývoj zápasu rozhodující. Pak bylo důležité, že Sparta se nedostala na kontaktní gól. Vždy, když dali na 3:1 nebo 4:2, tak jsme dokázali opět odskočit. Ve třetí třetině už jsme stáhli hru na tři lajny a v závěru nám to tam napadalo. Získali jsme důležitý bod.