FT1: TRI - PLZ 6:2

FT1: TRI - PLZ 6:2 - Juniorce se vstup do turnaje nepovedl

Plzeň - Mladí indiáni se v litoměřické Kalich Areně střetli v prvním utkání finálového turnaje s Oceláři z Třince. Modrobílým se nepovedla druhá třetina, kterou prohráli 0:4, což je stálo celý zápas. Za Plzeňany stav korigovali pouze Jan Holý se Šimonem Petrášem, ale to bylo vše. Možnost na nápravu budou mít Západočeši již ve středu proti Vítkovicím!

HC Oceláři Třinec - HC Plzeň 1929

6:2
0:0, 4:0, 2:2

Branky a nahrávky: 23. Lacka (Pala, Flok), 29. Mich. Roman (Jašek, Bartko), 32. Jašek (Lacka, O. Kovařčík), 39. Jašek (O. Kovařčík, M. Kovařčík), 41. M. Kovařčík (O. Kovařčík, Jašek), 43. Hrehorčák (Mil. Roman, Mich. Roman) – 52. Holý (Vracovský, Vavřička), 58. Petráš (Švarc, Kaňák). Rozhodčí: Pražák, Pešina – Jindra, Zíka. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 240. Střely na branku: 41:28. Průběh utkání: 6:0, 6:2.

HC Oceláři Třinec

Dudáček (Fendrich) – D. Stránský "C", Adámek, Doudera, Pisarik, Zahradníček "A", Bartko – Lacka, Pala "A", Flok – M. Kovařčík, Jašek, O. Kovařčík – Mich. Roman, Mil. Roman, Hrehorčák – Heider, Švaňa, Petrák. Trenér: Václav Varaďa

HC Plzeň 1929

Zeman (43. Štekr) – Kvasnička, Holý, Krystl, Kaňák, Polívka, Walter "A" – Krliš "C", Kodýtek, Rubner – Petráš, Vavřička, Švarc – Vracovský, Kokoška, Vlček – Stráský, Polata, Michel. Trenér: David Bruk

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jonáš Štekr 18 6 0 6 100,00 0
Adam Zeman 42 35 6 29 82,86 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Holý 1 0 1 0 4
Lukáš Kaňák 0 1 1 -3 0
Petr Kodýtek 0 0 0 -2 2
Filip Kokoška 0 0 0 -1 0
Václav Krliš 0 0 0 -2 0
Tomáš Krystl 0 0 0 -2 0
David Kvasnička 0 0 0 0 0
David Michel 0 0 0 -1 0
Šimon Petráš 1 0 1 -2 0
Matěj Polata 0 0 0 0 0
Ondřej Polívka 0 0 0 -1 2
Marek Rubner 0 0 0 -1 0
Jiří Stráský 0 0 0 0 0
Milan Švarc 0 1 1 -1 0
Jakub Vavřička 0 1 1 -1 2
Lukáš Vlček 0 0 0 -1 0
Tomáš Vracovský 0 1 1 0 0
Jan Walter 0 0 0 -2 2

komentář

K puku se jako první dostali Plzeňští, ale dlouho u něj nezůstali. Oceláři je zakrátko zahnali do jejich obraného pásma a hra přešla do jejich režie. Ze soupeřova sevření se mezi prvními dostal Tomáš Krystl, ale s jeho prudkou střelou neměl Dudáček sebemenší starost. Ránu totiž schytal jeden z třineckých beků. Plzni se tak sice podařilo srovnat krok s Třincem, ke své smůle se ale dostala do početní nevýhody, které Třinec neváhal využít. Milan Švarc se nachomýtl ke slibné šanci, jeho projektil jen těsně minul Dudáčkovu klec.

Ani maskovaný Indián z protější brány nezůstal úplně osamocen. Z mezikruží se jej jal navštívit Petr Heider a později i Michal Kovařčík, ale i po těchto pokusech Zeman zůstal ledově klidný. Zanedlouho se výhoda přesilové hry naskytla i Plzni, která se sice úspěšně prodrala do útočného pásma, třinecká defenziva ji však při útočných kombinacích držela zkrátka.

Úvodní dějství tak přineslo podívanou na vyrovnaný zápas a diváci si na branku museli počkat i přes to, že o nadějné střelecké pozice nebylo nouze. I v druhé dvacetiminutovce si jako první puk ukradla Plzeň, ohlídat si jej na delší čas se ji však už nepodařilo. Třinec, konkrétně Jakub Lacka, ji za to řádně potrestal. Zeman se nejdřív musel potýkat s Marianem Adámkem, jehož střelu vyrazil betonem. První jmenovaný však na nic nečekal a vyražený touš vstřelil za záda nic netušícího plzeňského gólmana.

Ve 29. minutě Třinec nasadil ještě vyšší laťku, když po neúspěšné střele Lukáše Jaška proměnil Michal Roman. O tři minuty později se situace Plzni ještě přiostřila. Lukáš Jašek měl tentokrát na holi podstatně víc štěstěny a ostrým projektilem utvrdil vedoucí postavení dračího týmu.

Začátek druhé třetiny tak dostal Plzeň do nezáviděníhodné situace, ale ta se nehodlala jen tak vzdát. Jan Zahradníček se pokusil znejistit zatím bezchybného Dudáčka, ale marně. Západočeši možná nehodili flintu do žita, jejich herní postup byl však občas poněkud zmatený a Oceláři jim nemínili nic slevit, což ostatně potvrdili ještě minutu před koncem prostřední třetiny. Pobídnuti přesilovou hrou pět na tři uštědřili svému soupeři další ránu. Lukáši Jaškovi se Zemana podařilo překonat hned dvakrát. Druhé dějství tak jasně ukázalo, kdo je v tomto zápase na koni a Třinec vstoupil do závěrečné třetiny s velmi sympatickým náskokem čtyř branek.

Ve své gólové přehlídce pokračoval i v poslední části, kdy se blýskli bratři Kovarčíkové. Ondřej v bezprostřední blízkosti plzeňské svatyně přenechal kotouč Michalovi, který dostál své pověsti nejproduktivnějšího hráče playoff. Dvě minuty nato se mohl radovat i Patrik Hrehorčák. V následujících momentech to vypadalo, že si Plzeň v tomto zápase díky suverénnímu Dudáčkovi ani neškrtne, v 52. minutě se ale dostalo i na něj. Jako první jej z pravého kruhu překonal Jan Holý. To Indiánům znatelně rozpumpovalo krev v žilách a dvě následující třinecká vyloučení už jen vyhnaly jejich šance na maximum. V 58. minutě ještě stačil snížit Šimon Petráš, ale to už na situaci mnoho nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): Do utkání jsme vstoupili parádně, hned od začátku jsme si vypracovali spoustu šancí. V druhé třetině nám to tam napadalo, odskočili jsme, ale i tak Plzeň srdnatě bojovala a držel nás Milan Dudáček. Ve třetí třetině už jsme si vítězství pohlídali. Předvedli jsme dobrý týmový výkon.

David Bruk (HC Plzeň 1929): Dojmy z utkání jsou špatné, protože jsme zaslouženě prohráli vysokým rozdílem. Soupeř ovládal celý zápas. My jsme se štěstím přežili první třetinu 0:0, soupeř si vytvářel šance a byli jsem pod tlakem. Musím pogratulovat Třinci, protože zaslouženě vyhráli.