FT2: VIT – PLZ 3:4

FT2: VIT – PLZ 3:4 – Junioři v napínavém utkání zdolali Vítkovice!

Litoměřice – Ve druhém zápase na závěrečném finálovém turnaji DHL extraligy juniorů změřili indiáni síly s ostravskými Vítkovicemi. Po včerejší prohře 2:6 s třineckými Oceláři se jim podařilo napravit reputaci, když svého soupeře zdolali v poměru 4:3!

HC Vítkovice Ridera - HC Plzeň 1929

3:4
1:2, 1:2, 1:0

Branky a nahrávky: 14. Kurovský (Malina, Žiak), 30. Gřeš, 54. Jáchym (Gřeš) – 16. Michel (Kodýtek, Kvasnička), 16. Švarc (Kokoška), 21. Kokoška (Holý, Kvasnička), 38. Kodýtek (Michel). Rozhodčí: Pražák, Pešina – Jindra, Zíka. Vyloučení: 9:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 150. Střely na branku: 36:33. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4.

HC Vítkovice Ridera

Šimeček (Wanecki) – Adamík (C), Charvát, Rudl, Puzič, Ďurkáč, Klok – Kafka (A), Jáchym (A), Žiak – Ollender, Spratek, Zdráhal – Gřeš, Malina, Kurovský. Trenér: Pavel Trnka.

HC Plzeň 1929

Zeman (Štekr) – Kvasnička, Holý, Krystl, Kaňák, Polívka, Walter (A) – Krliš (C), Kodýtek, Rubner – Petráš, Vavřička, Švarc – Vracovský, Kokoška, Vlček – Stráský, Polata, Michel. Trenér: David Bruk.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Zeman 60 36 3 33 91,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Holý 0 1 1 2 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 -1 2
Petr Kodýtek 1 1 2 2 2
Filip Kokoška 1 1 2 1 0
Václav Krliš 0 0 0 0 0
Tomáš Krystl 0 0 0 -1 0
David Kvasnička 0 2 2 2 0
David Michel 1 1 2 2 0
Šimon Petráš 0 0 0 0 2
Matěj Polata 0 0 0 -1 0
Ondřej Polívka 0 0 0 0 0
Marek Rubner 0 0 0 -1 0
Jiří Stráský 0 0 0 -1 0
Milan Švarc 1 0 1 1 2
Jakub Vavřička 0 0 0 -1 0
Lukáš Vlček 0 0 0 -1 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 -1 0
Jan Walter 0 0 0 0 2

komentář

Utkání začalo velice vyrovnaně. Zajímavou šanci měli Plzeňané v šesté minutě, kdy se puk dostal před branku, kde bojoval třeba obránce Jan Walter. Vítkovický brankář Kamil Šimeček ale kotouč nepustil za svá záda. První přesilovku v utkání si vyzkoušel tým z Ostravy, ale 40 sekund před jejím koncem sám fauloval, a tak se o ni připravil. Během ponechané výhody nebezpečně pálil Walter, trefil však jen betony soupeřova gólmana. V následné zkrácené přesilovce měli indiáni zajímavé příležitosti, zúročit je ale nedokázali. Velkou šanci měli Vítkovičtí v jedenácté minutě, kdy Spratek velice dobře nahrával na Samuela Ollendera, kteréhož střelu ale brankář Adam Zeman zastavil betonem.

Na druhé straně byl po pasu od Šimona Petráše sám před gólmanem Filip Kokoška, skórovat se mu ovšem rovněž nepodařilo. Jako první se prosadily Vítkovice. Vlastimil Malina pronikl po levém křídle a přihrál před bránu na volného Daniela Kurovského, jenž prostřelil Adama Zemana. V 16. minutě bylo vyrovnáno. Při hře čtyři na čtyři se do přečíslení dostali Petr Kodýtek a zakončující David Michel, jenž upravil stav zápasu na 1:1! A o pár sekund později bylo ještě veseleji! Před bránou se po skrumáži prosadil Milan Švarc a Západočeši mohli slavit podruhé. V mezikruží se poté o vyrovnání pokoušel Vojtěch Adamík, skvělý zákrok ale vytáhl Adam Zeman. Vteřinu před koncem ještě dobrou šanci neproměnil Švarc, a tak první třetina skončila za stavu 2:1 pro Plzeň.

Vstup do druhé třetiny vyšel svěřencům trenéra Bruka na jedničku. Hned po 43 vteřinách se tvrdou ranou od modré prosadil tečí Holého střely Filip Kokoška a bylo to 3:1, využitá přesilovka! V další početní výhodě se po akci Šimona Petráše v zajímavé příležitosti zjevil ofenzivně laděný obránce Jan Walter, brankář Vítkovic byl ale pozorný. Plzeňští nadále byli nebezpečnější. Další šanci neproměnil Filip Kokoška, jenž zakončoval po pasu zpoza brány od kapitána Václava Krliše. Na druhé straně mohl snížit Vlastimil Malina, ale v obrovské šanci trefil jen beton Adama Zemana! Plzeňský gólman si posléze vybral svou slabší chvilku. Při rozehrávce trefil napadajícího Tomáše Gřeše, který snížil na rozdíl jediné branky.

Zápas byl od té doby poměrně vyrovnaný a obrany obou celků pracovaly velice opatrně. V průběhu 35. minuty zápěstím šikovně střílel obránce Jan Walter, puk ještě dokázal tečovat aktivní Filip Kokoška, nicméně brankář ostravského celku měl v této situaci velké štěstí a neinkasoval. Obrovskou šanci na vyrovnání měl Daniel Kurovský, který se dostal do samostatného úniku. Zeman však odčinil hrubku u předchozí trefy Vítkovic a vytáhl skvělý zákrok ze svého repertoáru! Indiáni si na konci 38. minuty své dvoubrankové vedení vzali zpět. Petr Kodýtek na sebe vzal odpovědnost při přečíslení a střelou mezi betony upravil na 4:2! Po 40 minutách hry to tedy bylo o dvě branky pro Západočechy.

Na začátku třetí třetiny se při vlastním oslabení dostal do úniku Žiak, jenomže bekhendovou kličkou si na Zemana nepřišel. Zahrozili i Plzeňští, Filip Kokoška se snažil dorážet po akci Krliše s Kodýtkem, jenomže na Šimečka si nepřišel. V další přesilovce vyprášil betony vítkovického gólmana Václav Krliš, velice blízko gólu byl poté i Šimon Petráš, jehož ránu však zastavila tyč. Ostravský tým srážel velký počet vyloučení. Po trestu Zdráhala ve 46. minutě však Plzeň přesilovku neproměnila. Vyzkoušela si i hru v oslabení, když Zdráhala v šanci fauloval Švarc. A zvládla ji dobře, neinkasovala, a tak byl v polovině třetí dvacetiminutovky stále stav 4:2.

Plzeňští junioři se nadále snažili navýšit své vedení, aby mohli hrát více v klidu. Prostor k tomu měl Václav Krliš, proti němuž byl ovšem Šimeček připraven, a to rovnou dvakrát. Na druhé straně se zase nepodařilo snížit Patriku Zdráhalovi. V následující přesilovce už to ale Vítkovice dokázaly. Tomáš Gřeš do dobré šance přihrál Tomáši Jáchymovi, který bekhendem upravil na 3:4 z pohledu svého týmu. Další obrovskou šanci měl Malina, Adam Zeman ho ale dokázal vychytat. 2 minuty a 21 sekund před koncem to Vítkovice zkusily bez brankáře. Velmi dobrou šanci na vyrovnání měl Kafka, ale z bezprostřední blízkosti skórovat nedokázal. Tlak ostravského týmu byl vskutku veliký, leč bezúspěšný!

Nejlepší hráči: Kamil Šimeček – Adam Zeman

Ohlasy trenérů

Pavel Trnka (HC Vítkovice Steel): Pokud nebudeme hrát šedesát minut, tak neuspějeme. Bohužel jsme opět šedesát minut nehráli. Měli jsme pasáže, kdy to bylo z naší strany slušné a dodržovali jsme to, co máme. A naopak pasáže, kdy jsme totálně vypadávali z role. To se bohužel na finálovém turnaji nemůže stávat. V závěru na nás byla vidět chuť, konečně se tam objevily emoce a tlak, ale to my právě potřebujeme po celý zápas.

Jiří Hanzlík (asistent trenéra HC Plzeň 1929): Určitě jsme zápas odehráli líp než včera. I když soupeř byl včera lepší a vždycky hrajete to, co vám soupeř dovolí. Až na ten závěr, který jsme si sami zbytečně zdramatizovali fatálními chybami, bych chtěl kluky pochválit. Myslím, že výsledek je zasloužený, byli jsme lepší. Kdybychom využili víc šancí, mohl být výraznější, pořád jsme málo produktivní. Mrzí mě závěr, kde jsme předvedli velkou naivitu a chyby jako z žákovského hokeje.