OIL – PLZ 0:3

OIL – PLZ 0:3 – Paráda! Indiáni vstoupili do Ligy mistrů výhrou

Stavanger/Plzeň – Po řadě přátelských zápasů sehráli Plzeňané první soutěžní utkání v nové sezoně. A vyšlo jim naprosto parádně, na půdě norského Stavangeru totiž po dvou gólech Kubalíka a jedné trefě Indráka zvítězili 3:0!

Stavanger Oilers - HC Škoda Plzeň

0:3
0:0, 0:2, 0:1

Branky a nahrávky: 29. Kubalík (Kracík), 32. Kubalík (Indrák), 58. Indrák (Kubalík). Rozhodčí: Sewell (Velká Británie), Solem – Dahl, Kilian (všichni Norsko). Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2505. Střely na branku: 23:24. Průběh utkání: 0:0, 0:3.

Stavanger Oilers

Smith (Holm) – Sveum, Humphries, Kunes, Solberg, Henriksen, Mostue, Rokseth, Macauley – Søberg, Forsberg, Hoff – Kristiansen, Soares, Salsten – Lorentzen, Falk-Larssen, Medhus – Kissel, van Guilder, Dahl-Andersen. Trenér: Pål Kristian Guldbrandsen.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Polívka) – Pulpán, Čerešňák, Moravčík, Sklenička, Kubka, Kvasnička – Indrák, Kracík, Kubalík – Johnson, Stach, Lev – Yellow Horn, Preisinger, Svoboda – Krliš, Koreis, Suchý. Trenér: Michal Straka

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 23 0 23 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 1 0
Miroslav Indrák 1 1 2 2 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Jakub Koreis 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 2 0
Václav Krliš 0 0 0 0 0
Dominik Kubalík 2 1 3 2 2
Branislav Kubka 0 0 0 0 0
David Kvasnička 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Michal Moravčík 0 0 0 1 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 1 6
David Sklenička 0 0 0 1 0
David Stach 0 0 0 0 0
Filip Suchý 0 0 0 0 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0 0
Colton Yellow Horn 0 0 0 0 0

komentář

K prvnímu nebezpečnému střeleckému pokusu se dostali Plzeňané. Ve druhé minutě si mezi kruhy sjel David Stach, jehož jedovatá rána prověřila Rubena Smithe. Ten ovšem dokázal kotouč vyrazit. Na druhé straně se skóre pokusil otevřít kapitán Kristian Forsberg, na jehož zakončení byl připraven Machovský. Oba celky se snažily sázet na útočnou hru, nikdo se nechtěl prezentovat pouhým bráněním.

Ve třinácté minutě se indiánům naskytla první přesilová hra. Søberg obdržel dvě trestné minuty za vražení na hrazení a Plzeň měla šanci otevřít skóre utkání v početní výhodě. To se však nepodařilo, ačkoliv to nebyla úplně špatná přesilovka. Od modré například nebezpečně pálil dnešní kapitán Lukáš Pulpán, ale Smith byl připraven. I Olejáři z Norska dostali v závěru první části zápasu k dispozici poteční výhodu, faul Pulpána ale potrestat nijak nedokázali. První třetina tedy branku nepřinesla.

Obrovskou šanci měl ve 23. minutě nejproduktivnější hráč juniorské extraligy 2015/2016 Filip Suchý, jenomže jeho střelu zápěstím bravurně zlikvidoval Ruben Smith. Obrovská šance přišla i na straně Stavangeru, v dobré pozici se zjevil Magnus Hoff, ovšem připraveny byly Machovského betony! Úvodní branku zápasu si indiáni nechali na čas 28:06. Poté, co Dominik Kubalík opustil trestnou lavici, dokázal parádní střelou švihem překonat Rubena Smithe – 0:1!

A mladičký útočník svoji vynikající formu potvrdil i o pár chvil později, kdy se znovu z pravého kruhu dokázal prosadit. Tentokráte Dominik Kubalík vymetl pavouky z branky domácího gólmana – 0:2! Hosté nadále pokračovali ve velmi dobré hře a domácí celek takřka k ničemu nepouštěli. Navíc hráli i další přesilovou hru, když byl vyloučen Dennis Sveum. Využít ji však nedokázali, přesto je to tolik mrzet nemuselo, neboť po dvou třetinách vedli v Norsku 2:0.

I třetí dvacetiminutovku zahájila Škodovka přesilovou hrou poté, co byl Josh Soares vyloučen za sekání. Dobrou střelu vysílal Jakub Lev, kotouč ale zamířil jen do lapačky Rubena Smithe. Obrovskou příležitost na snížení měli hráči Stavangeru ve 47. minutě. Z mezikruží vyslal jedovatou střelu kanadský forvard Soares, jenomže Matěj Machovský dokázal jeho šanci výborně zlikvidovat. V další pohledné akci se zjevil Tommy Kristiansen, tuto situaci však kvalitním obranným zákrokem zastavil obránce Michal Moravčík.

Indiáni pokračovali v DNB Areně v dobrém výkonu. Z levého kruhu pálil Branislav Kubka, jeho zakončení však v lapačce našel Ruben Smith. Následně se po najetí na levé křídlo pokusil vystřelit Miroslav Preisinger, jeho mířidla však nebyla dobře seřízená. Obrovskou šanci Olejářů měl v 55. minutě Dan Kissel, který z bezprostřední blízkosti trefil jen Machovského. A tak se následně potvrdilo pravidlo nedáš – dostaneš. Dominik Kubalík unikl domácí obraně, Smithe ještě nepřekonal, s dorážkou však okamžitě přispěchal Miroslav Indrák, který upravil na konečných 3:0! Indiánům tak vstup do Ligy mistrů vyšel naprosto skvěle.

Ohlasy trenérů

Pål Kristian Guldbrandsen (Stavanger Oilers): Myslím si, že jsme špatně začali. Upřímně jsem očekával, že ve druhé třetině budeme čerstvější, ale opět se nám nedařilo. Plzeň prostě bruslila více než my. Třetí třetina už byla o něco lepší, ale nedařilo se nám tolik v předbrankovém prostoru, abychom se dostali do zápasu.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Pro nás dobré utkání. Měli jsme výhodu, že jsme viděli první zápas s Nitrou a mohli se připravit na jejich systém hry. Mají tu malé hřiště, takže jsme věděli, že se musíme rychle rozhodovat. Od Oilers jsme očekávali, že nebudou zalezlí, což jsme také nechtěli být. Chtěli jsme hrát náš hokej a věděli jsme, že to rozhodne nějaké přesilovka. A to se potvrdilo.