NIT - PLZ 2:1

NIT - PLZ 2:1 - Plzeň po bojovném duelu prohrála s Nitrou

Nitra - Indiáni se vydali ke svému druhému duelu v CHL na Slovensko, kde se střetli s místním úřadujícím mistrem HK Nitra! Na Západočechy, kteří už mohli počítat s uzdraveným Janem Schleissem, čekal nesmírně houževnatý soupeř, zápas byl velice vyrovnaný. Nakonec si modrobílí odváží ze Slovenska prohru 1:2.

HK Nitra - HC Škoda Plzeň

2:1
1:0, 0:1, 1:0

Branky a nahrávky: 12. Blackwater (Slovák, Ordzovenský), 48. Milam (Laliberté, Blackwater) – 22. Kratěna (Johnson). Rozhodčí: Smetana (AUT), Novák – Korba, Vyleta (všichni SVK). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2521. Střely na branku: 25:28. Vhazování: 21:28. Průběh utkání: 1:0, 0:1, 2:1.

HK Nitra

Valent (Foltán) – Ordzovenský, Milam, Mezei (C), Rais, Versteeg, König – Blackwater, Slovák (A), Laliberté – Kutálek, Krištof, Ručkay – Štefanka (A), Paukovček, Macík – Bajtek, Bene, Chalupa – Pupák, Piačka. Trenér: Andrej Kmeč

HC Škoda Plzeň

Machovský (Polívka) – Pulpán (A), Čerešňák, Kvasnička, Kadlec (A), Moravčík, Kubka, Sklenička – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Lev, Kratěna (C) – Svoboda, Preisinger, Schleiss – Hollweg, Koreis, Yellow Horn. Trenér: Michal Straka

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 59 25 2 23 92,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 -1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 1 1 1 0
Petr Kadlec 0 0 0 1 0
Jakub Koreis 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 2
Ondřej Kratěna 1 0 1 1 0
Dominik Kubalík 0 0 0 0 0
Branislav Kubka 0 0 0 0 4
David Kvasnička 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 1 0
Michal Moravčík 0 0 0 1 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 0 0 -1 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0 0
Colton Yellow Horn 0 0 0 -1 0

komentář

Utkání Ligy mistrů mezi Nitrou a Plzní začalo vlažně, mírně aktivnějším týmem byl slovenský celek, který dělal Západočechům svým pohybem a agresivním napadáním problémy. Tyto činnosti také přinesly Nitranským dvě přesilové hry v krátkém sledu. Při prvním vyloučení Kubky se domácím příliš nedařilo, během druhé přesilovky, kdy na trestné pykal Kracík, už byla Nitra nebezpečná. Peter Ordzovenský zůstal sám mezi kruhy, leč jeho pokus pod břevno skvěle lapil brankář Machovský. Ale i indiáni zahrozili v oslabení. Jakub Koreis parádně vystihl domácí rozehrávku a hnal se sám na nitranského gólmana Valenta, dostal se však do příliš velkého úhlu a poté již nedokázal procpat touš za domácího strážce svatyně.

A další velkou příležitost měli hosté. Navrátilec do modrobílé sestavy Jan Schleiss hledal před odkrytou klecí Preisingera, ten však na tento pas nedosáhl, Nitra si tak mohla oddychnout. O malou chvíli později už se domácí hráči mohli začít radovat. Běžela dvanáctá minuta první třetiny, když se oblíbenec nitranských fanoušků Judd Blackwater dostal do samostatného úniku, vytasil se bekhendovým blafákem a překonal Machovského – 1:0 pro slovenský celek. Poté už sbírala šance pouze Plzeň. Lev skvěle oslovil Petr Kadlece, a byť jeho rána měla gólové parametry, Michal Valent ji za svá záda nepustil. A když v dalších obrovských šancích neuspěl ani Dominik Kubalík, jenž do utkání nastoupil s Top Scorer dresem, do kabin se šlo za nepříznivého stavu pro hosty.

Do druhé periody západočeská skvadra doslova vlétla a od úvodního buly se hnala za vyrovnáním. A již ve dvacáté druhé minutě se svěřenci Michala Straky a Ladislava Čiháky dočkali. Kapitán Plzně Ondřej Kratěna se skvěle prosmýkl kolem protihráčů, procpal se před Valenta a poté parádně zavěsil kotouč pod víko – 1:1! O pět minut později si slibnou šanci vypracovali domácí hráči. Veterán Štefanka oslovil před brankou číhajícího Pupáka, který si však na pozorného Matěje Machovského napřišel. Přesně v polovině střetnutí se připomněla elitní formace Škody, která zazářila v prvním utkání proti norskému Stavangeru, ale Miroslav Indrák trefil jen hruď gólmana Valenta.

V bouřlivé atmosféře, která byla v Nitra Aréně k vidění a slyšení po celý zápas, se i nadále hrál urputný hokej, ani jeden tým si nic nedaroval. Ryan Hollweg, jak je mu pověstné, tvrdě sroloval jednoho z domácí hráčů na mantinel, což se ale vůbec nelíbilo nitranským příznivcům. Početná skupina fanoušků Škody se rozhodla kníratého tvrďáka bránit a souboj decibelů byl na světě! Do konce druhé části už se připomněli pouze slovenští borci, Blackwater našel přesným pasem Marka Slováka, ani on však skvěle chytajícího Machovského střelou z první překonat nedokázal. Po čtyřiceti minutách se tak šlo do kabin za remízového stavu 1:1.

V úvodu závěrečné periody se do přečíslení tři na jednoho probojovala Nitra, Blackwater, který byl u většiny akcí domácího celku, volil střelu, ta však nebyla gólová. Kubalík poté na druhé straně oslovil mladíčka Davida Kvasnička, ten si ze strany najížděl sám na Valenta, skvělou střelou však trefil rameno nitranského gólmana a touš skončil pouze v ochranné sítě. Na trestnou lavici poté musel usednout hostující Branislav Kubka a Plzeň pykala. Laliberté poslal z levé strany přesnou přihrávku před hostující klec a bek Jameson Milam pohotovou ranou překonal Matěje Machovského podruhé – 2:1.

Indiáni mohli záhy vyrovnat, když Čerešňák a Pulpán připravili palebnou pozici pro Tomáše Svobodu, ten rychlou střelou z první napálil jen lapačku Michala Valenta. Tři minuty před koncem si první formace Plzně připsala další šanci, po vyhraném Kracíkově buly pálil z voleje Kubalík, ale trefil jen beton domácího brankáře. Minutu a půl před koncem utkání se indiáni rozhodli odvolat Machovského a zkusit to s šesti hráči v poli. Vyrovnat se jim však nepodařilo, druhé utkání v Lize mistrů se tak indiánům tolik nepovedlo, Nitře podlehli těsně 1:2.

Ohlasy trenérů

Andrej Kmeč (HK Nitra): Naší aktivní hrou jsme došli k prvním vítězství. Plzeň je velice nebezpečná v přesilových hrách, takže klíčovým momentem pro úspěch bylo to, že my jsme naši početní převahu využili, zatímco soupeře nikoliv.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Dnes jsme nepodali vůbec dobrý výkon. Domácí zaslouženě vyhráli, byli lepší. My jsme si nevytvořili dostatek střeleckých pozic, musíme do příště zlepšit náš pohyb a aktivitu, zpřesnit nahrávky.