MHK - PLZ 6:3

MHK - PLZ 6:3 - Rozhodla gólová smršť Mountfieldu v závěrečné části

Plzeň - Indiáni dokázali smazat dvoubrankový náskok soupeře a po dvou třetinách bylo skóre vyrovnané. Jenže v závěrečné dvacetiminutovce domácí hned čtyřikrát udeřili a dovedli duel ke zdárnému konci.

Mountfield HK - HC Škoda Plzeň

6:3
2:1, 0:1, 4:1

Branky a nahrávky: 4. Kukumberg (Jaroslav Bednář, Pláněk), 9. T. Knotek (Jarůšek, Gregorc), 42. Jarůšek (Kukumberg, Newton), 46. Dragoun (Červený, Dietz), 52. T. Knotek (Picard, Jarůšek), 59. T. Knotek (Jarůšek, Picard) – 10. T. Svoboda (D. Kubalík, Kracík), 22. Kratěna (Čerešňák, Martin Procházka), 54. Lev (Martin Procházka, P. Kadlec). Rozhodčí: Hradil, Horák – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 4920. Střely na branku: 34:27. Zblokované střely: 7:5. Hity: 14:10. Vhazování: 27:42. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 5:2, 5:3, 6:3.

Mountfield HK

Rybár (Kacetl) – Pláněk, Vydarený (A), Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Čáp – Červený (A), Dragoun, Šimánek – Jaroslav Bednář (C), Kukumberg, Dej – Jarůšek, T. Knotek, Picard – Köhler, Nedvídek, R. Pavlík – J. Dvořák.

HC Škoda Plzeň

Machovský (52. Hylák) – P. Kadlec (A), Němeček, Moravčík, Pulpán (A), Čerešňák, Kvasnička, D. Sklenička – T. Svoboda, Kracík, D. Kubalík – Martin Procházka, Kratěna (C), Lev – Schleiss, Preisinger, Stach – Vracovský, Koreis, Hrnka.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Alexandr Hylák 8 0 0 0 0,00 0
Matěj Machovský 52 33 5 28 84,85 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 1 1 -1 0
Tomáš Hrnka 0 0 0 0 0
Petr Kadlec 0 1 1 -1 0
Jakub Koreis 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 0 0
Ondřej Kratěna 1 0 1 -1 0
Dominik Kubalík 0 1 1 -1 4
David Kvasnička 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 1 0 1 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 -1 0
David Němeček 0 0 0 1 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 -2 0
Martin Procházka 0 2 2 -1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 0
Jan Schleiss 0 0 0 -2 0
David Sklenička 0 0 0 -2 2
David Stach 0 0 0 -2 0
Tomáš Svoboda 1 0 1 0 2
Tomáš Vracovský 0 0 0 0 0

komentář

Zápas odšpuntoval ranou z mezikruží Svoboda, Rybár povolal do akce vyrážečku. Na druhé straně ovšem z první vážnější akce udeřilo. Přečíslení tři na dva vyšperkoval Bednář příhrou na z druhé vlny najíždějícího Romana Kukumberga a ten svižnou přízemní střelou otevřel dnešní střelecký výčet zápasu - 1:0! Po chvilce to zkoušel z levé strany Newton, Machovský tentokrát betony sklapl včas. Poté se za obranu hostí dostal Tomáš Knotek, nasadil brankáři povedenou kličku a zakončil bekhendem pod víko - 2:0! Jenže v laufu hrající Mountfield zapomněl na zadní vrátka. Téměř přesně po minutě hry totiž na vrcholu pravého kruhu napřáhl z jízdy Tomáš Svoboda a vrátil své barvy do zápasu - 2:1! Pohodlný náskok mohl domácím za nedlouho poté dělovou ranou od modré trefit Gregorc, Machovský svůj tým podržel. Podobně si muž s modrobílou maskou počínal i proti Bednářovi, který se zjevil mezi kruhy. Když se těsně před sirénou neprosadil pumelicí od modré ani nejlepší střelec extraligy Kubalík, odcházelo se do kabin za nejtěsnějšího možného rozdílu.

Na úvod prostředního dějství oplatili Západočeši Východočechům rychlou branku a začínalo se tak od nuly. Rybár pouze vykopl Čerešňákovu ránu od modré a kapitán Ondřej Kratěna již doručil balíček na místo určení - 2:2! O rychlou odpověď se snažil od modré Štajnoch, ovšem špatně seřídil mířidla. Podobně se vedlo i Picardovi, jehož v situaci dva na jednoho oslovil Jarůšek. V polovině střetnutí se až před Rybára protáhl z pravé strany Lev, bekhendové zakončení na gólmana Mountfieldu neplatilo. Poté se domácí dostali dokonce do přečíslení tři na jednoho, jenže Picard tak dlouho váhal s přihrávkou, až se modrobílí stihli vrátit a situaci uhasit. Festival šancí proto mohl pokračovat. Do další z nich pláchl Svoboda, klička do bekhendu ale na Rybára opět neplatila. Když pokusem mezi betony neprotrhl střeleckou smůlu ani zblízka zakončující Červený, o osudu zápasu měla rozhodnout závěrečná část.

A tak se také stalo. Jako varování vyslal Plzni Gregorc trefení spojnice, ale ta jej nevyslyšela. Vzápětí si tak Kukumberg mezi kruhy vyměnil kotouč s Richardem Jarůškem a ten vymetl levý horní růžek - 3:2! Za pár minut navíc Dietz našel povedenou křižnou příhrou napříč středním pásmem najetého Červeného, ten od pravého mantinelu na brankovišti Michala Dragouna, kterému prakticky jen stačilo nastavit hůl - 4:2! Domácí tlak neustupoval a již pátý gól mohl přidat po asistenci Köhlera zpoza branky Pavlík, z otočky na brankovišti ale jen vyprášil beton Machovského. Ten opustil svou klec po chvilce. Mountfield učebnicově sehrál akci tři na dva a zakončující Tomáš Knotek zavěsil prakticky do prázdné - 5:2! Jiskřičku naděje ještě za nedlouho poté vykřesal pro Západočechy Jakub Lev. Ten měl podobně snadnou práci, když na brankovišti pouze doklepl Rybárem vyraženou ránu od modré - 5:3! Definitivní konec za velkou přestřelkou a nakonec pětigólovou třetinou udělal Tomáš Knotek, který trefil opuštěnou klec indiánů z mezikruží po nahrávce z rohu od Jarůška a mladý forvard tak zkompletoval hattrick. Mountfield tedy nadále zůstává třetí, Plzeň desátá.

Ohlasy trenérů

Tomáš Martinec (Mountfield HK): "Do zápasu jsme šli s respektem a touhou konečně Plzeň v téhle sezoně porazit. To se projevovalo od začátku, měli jsme výborný pohyb a brzo šli do vedení. Celou první třetinu jsme odehráli velmi dobře, naopak druhou špatně a Plzeň se zlepšila. Hned jsme dostali gól, celá třetina byla z naší strany taková neurovnaná. O to líp jsme nastoupili do třetí, která byla z našeho pohledu v zápase nejlepší. Hráli jsme výborně jak do ofenzívy, kde jsme dali krásné góly, tak i do defenzívy, kde jsme Plzeň nepouštěli do vyložených šancí. Jsme moc rádi, že jsme ji konečně porazili. Je to pro nás strašně důležité vítězství a klukům za něj patří dík.“

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): "Do zápasu jsme vstoupili aktivně, možná až moc, a nepohlídali jsme si zadek. Hradec Králové šel z prvních dvou akcí do vedení 2:0. Přesto se nám podařilo zápas zdramatizovat, ve druhé třetině jsme se dotáhli na 2:2. Na začátku třetí jsme ale zbytečně faulovali a Hradec přesilovku využil. Celkově nás myslím vyučil v řešení přesilových situací tři na dva a dva na jednoho, ze kterých dával branky, a tím získal rozhodující náskok. Ještě měli skvělý pohyb, byl jich plný led, byli rychlí a v zápase aktivnější. Zaslouženě vyhráli.“