JUN: PLZ - KVA 7:3

Junioři jasně ovládli závěrečné západočeské derby!

Plzeň - K poslednímu utkání v základní části nastoupili junioři v Home Monitoring Aréně proti týmu HC Energie Karlovy Vary. Domácí duel jasně kontrolovali, vyhráli 7:3, i když skóre mohlo být klidně dvojnásobné. Indiáni nyní čekají na soupeře pro čtvrtfinále play-off!

HC Plzeň 1929 - HC Energie Karlovy Vary

7:3
2:1, 3:0, 2:2

Branky a nahrávky: 9. Vracovský (Kaňák), 13. Chalupa (Vracovský, Kokoška), 21. Chalupa (Kokoška), 28. Rubner (Kodýtek, Novák), 35. Pokorný (Chalupa), 52. Roubal (Kokoška), 56. Kokoška (Vracovský) – 9. Čejka (Kovář, Beer), 51. Petrov (Šťastný), 53. Čejka (Vodička, Procházka). Rozhodčí: S. Mertl – Jindra, J. Mertl. Vyloučení: 8:6, navíc Stráský (PLZ) a Vodička (KVA) 10 OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 45. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:2, 6:2, 6:3, 7:3.

HC Plzeň 1929

Krasanovský (Zeman) – Kačena, Váchal, Kaňák, Sysel, Čechura, Novák, Krystl (C), Pokorný – Kantner, Stráský (A), Hanzlík, Vavřička (A), Chalupa, Kodýtek, Kokoška, Vracovský, Roubal, Rubner. Trenér: David Bruk.

HC Energie Karlovy Vary

Kuchař (35. Špírek) – Beer, Pajk, Brabec, Vápeník, Vodička (A) – Kurfürst, Horký, Petrov, Salnikov, Svoboda, Čejka, Kovář, Pastyřík, Hauzr, Hendrych, Procházka (C), Šťastný. Trenér: Tomáš Mariška.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Filip Krasanovský 60 34 3 31 91,18 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Michael Čechura 0 0 0 0 2
Štěpán Hanzlík 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 2 1 3 5 0
Vlastimil Kačena 0 0 0 0 0
Lukáš Kaňák 0 1 1 2 0
Matyáš Kantner 0 0 0 0 2
Petr Kodýtek 0 1 1 0 2
Filip Kokoška 1 4 5 6 0
Tomáš Krystl 0 0 0 1 0
Adam Novák 0 1 1 3 0
Jakub Pokorný 1 0 1 1 0
David Roubal 1 0 1 0 2
Marek Rubner 1 0 1 0 2
Jiří Stráský 0 0 0 0 14
Jakub Sysel 0 0 0 1 0
Adam Váchal 0 0 0 2 0
Jakub Vavřička 0 0 0 -1 0
Tomáš Vracovský 1 2 3 5 0

komentář

První velikou možnost v západočeském derby si připsali domácí, když se plzeňský bek Vlastimil Kačena sám řítil na gólmana Ondřeje Kuchaře. Ten se však proti velké šanci vytasil bravurním zákrokem lapačkou. Dále měli více ze hry modrobílí, ale do šancí se nemohli dostat. Až v deváté minutě se po buly v útočném pásmu Energie dostal ke kotouči Lukáš Kaňák. Nejlepší nahrávač Plzně poslal do sóla Tomáše Vracovského, jehož zakončení bylo exkluzivní! Domácí forvard se s pukem nepáral a poslal ho neomylně nad rameno brankáře Kuchaře. Touš se odrazil za brankovou čáru od horní tyčky.

Jenomže uběhlo pouze dvacet pět sekund a Vary už přispěchaly s bleskovou odpovědí. Michael Čejka se před brankou Plzně dostal ke kotouči a poslal ho za záda Filipa Krasanovského. Indiáni se ještě ani nestihli doradovat a na světě už byla zase remíza. Poté byla aktivnější Energie, její hráči sice kroužili častěji v útočné třetině, leč domácí beci je do šancí vůbec nepouštěli. A tak se do přečíslení dostali Kokoška a Chalupa. Druhý jmenovaný vzal akci na sebe, vystřelil, ale branku Kuchaře těsně minul. Tito dva však znovu vybojovali touš za klecí Varů, Matěj Chalupa si připravil střelu a v signalizované výhodě vstřelil svůj gól číslo 30 v sezoně. Po úvodní části tedy Plzeňští vedli 2:1.

V čase 20:30 měl první obrovskou šanci ve druhé třetině Matyáš Kantner, ale ani jeden jeho pokus za zády Kuchaře neskončil. O osm sekund později, jednom vyhraném vhazování, přesné přihrávce a pohotové střele to bylo už 3:1, Tento scénář měli na svědomí Kokoška a zakončující Matěj Chalupa, který si připsal svůj druhý zásah. Poté měli Plzeňští asi pět dalších tutovek, ale proměnili až tu šestou. Novák udržel útočné pásmo, poslal touš Kodýtkovi, ten našel ještě lépe postaveného Marka Rubnera, jenž ranou z první zvýšil už na 4:1 pro domácí.

Karlovy Vary následně nevyužily početná výhodu a samy znovu inkasovaly. kotouč se po dobré kombinaci dostal na modrou čáru, Jakub Pokorný nahodil puk a ten propadl až za záda Kuchaře. Ten už toho měl dost, takže přenechal místo v brance Janu Špírkovi. A v závěru třetiny bylo znovu rušno, ale ne kvůli povedeným souhrám, nýbrž díky bitkám. Petr Vodička nejprve neproměnil samostatný únik a následně dostal ve rvačce naloženo od domácího Jiřího Stráského. Hráči Energie poté dohráli Matyáše Kantnera už po zaznění sirény, která ohlašovala konec druhé části, na ledě se tedy znovu jiskřilo.

V poslední části nejprve snížil Lukáš Procházka, ten však dostal puk do branky dírou v síti, takže jeho gól byl odvolán. Po něm už se dle pravidel prosadil Daniil Petrov, na jehož trefu odpověděl David Roubal. Kokoška následně nevyužil trestné střílení, naopak Michael Čejka dal v přesilovce svůj druhý gól v utkání. Filip Kokoška se prosadil až o chvíli později po pasu Vracovského a bylo to už 7:3 pro domácí. Tímto výsledkem duel i skončil, indiáni se tak se základní části rozloučili vysokou výhrou a prvním místem!

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Plzeň 1929): Já budu hodně stručný, jsem rád, že tento duel máme úspěšně za sebou, nyní už se můžeme plně soustředit na play-off, i kdy zatím nevíme, na koho narazíme.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Dnes se ukázalo, proč jsou domácí na špici extraligy juniorů a čeká je play-off, nás ne, kvalitativní rozdíl byl vidět. Pro Plzeň jsme nebyli důstojným soupeřem, domácí vyhráli zaslouženě, na ledě byly zbytečné emoce, naštěstí se to dohrálo bez zranění. My mám po sezoně a přejeme Plzni štěstí v play-off.