V napínavém duelu nestačil starší dorost v derby na Energii

Pořádné drama nabídlo první utkání sezony pro starší dorostence indiánů. Svěřenci trenéra Jiřího Hanzlíka srdnatě bojovali s Karlovými Vary, které ovšem byly o chlup lepší a odvezly si domů všechny body.

HC Plzeň 1929 - HC Energie Karlovy Vary

2:3
2:2, 0:1, 0:0

Branky a nahrávky: 12. Matiášek (Eret, Roubal), 17. Matiášek (Šiška) – 11. Hotek (Šik, Bernáth), 18. Bečka (Hotěk), 32. Holub (Bernáth). Rozhodčí: Hucl – Malý, Šimán. Vyloučení: 7:7, navíc Kovařík (PLZ) 5 + do konce utkání za faul do oblasti hlavy a krku. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 53. Střely na branku: 24:26. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

HC Plzeň 1929

Kolář (R. Červenka) – Houdek, Kaňák, Štěpánek, Staněk, Lokajíček, Čada, Šilhán – Reitspies, Kolda, Matiášek, Hajžman, Roubal, Šiška, M. Červenka, Hajšman, Eret, Hasman, Váňa, Kovařík

HC Energie Karlovy Vary

Beran (Kašpar) – Bernáth, Cankov, Štaif, Přibyl, Kořán, Kala, Klejna – Holub, Hudečka, Habr, Bečka, Slabý, Šťastný, Prošek, Šik, Tlačil, Halberštát, Hotěk, Petrov

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Kristián Kolář 58 26 3 23 88,46 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
František Čada 0 0 0 0 2
Martin Červenka 0 0 0 0 0
Petr Eret 0 1 1 0 0
Kamil Hajšman 0 0 0 0 0
Matěj Hajžman 0 0 0 -1 0
Josef Hasman 0 0 0 0 0
Nicholas Kaňák 0 0 0 0 0
Matěj Kolda 0 0 0 -1 0
Vojtěch Kovařík 0 0 0 -1 25
Martin Lokajíček 0 0 0 -1 4
Jan Matiášek 2 0 2 0 0
Vít Reitspies 0 0 0 -1 0
Josef Roubal 0 1 1 0 2
Filip Staněk 0 0 0 0 2
Adam Šilhán 0 0 0 0 0
Daniel Šiška 0 1 1 1 0
Jan Štěpánek 0 0 0 -1 4
Ondřej Váňa 0 0 0 0 0

komentář

Úvodní oťukávání, při němž nebylo v první polovině třetiny k vidění příliš hokejového elánu, rozčísl hostující Michal Hotěk. Karlovarský útočník využil se spoluhráči díru v defenzívě indiánů a přesným zakončením poslal Energii do vedení. Radost Karlových Varů ale neměla dlouhého trvání. Plzeň nabídkou v podobě přesilové hry nepohrdla a srovnala, když se po pěkné akci prosadil z mezikruží Jan Matiášek.

Brzy na to vypálil nebezpečně Prošek, jehož projektil zastavil branková konstrukce, stav byl proto nadále nerozhodný. Svojí šanci naopak nicméně využil na druhé straně Jan Matiášek, který se dostal do samostatného úniku, jenž zakončil chladnokrevně do horního rohu branky. Odpověď hostů přišla ale hned záhy. Jan Bečka se prodral přes nedůraznou obranu až do střelecké pozice, z níž propálil plzeňského Koláře.

Po přestávce jako první zahrozili domácí. Čadův pokus z blízkosti ovšem skvěle zastavil karlovarský brankář Beran. Po tomto okamžiku začali indiáni zažívat těžké chvilky. Po faulu do oblasti hlavy a krku putoval Kovařík do kabin s pětiminutovým plus osobním trestem do konce utkání. Energetici nicméně nabízenou možností pohrdli a v dlouhé přesilovce prakticky Plzeň, kromě rány Proška, kterou Kolář s nejistotou lapil do své výstroje, neohrozili.

Změna skóre nastala až v klasické početní výhodě, při níž se pohotovou ránou z mezikruží prosadil David Holub. Domácí se následně ještě jednou ve druhé periodě museli vypořádat s oslabením, tato část tedy převážně patřila Karlovským, kteří ale nedokázali přidat více branek. Šanci na vylepšení vedení dostali hosté až po pauze, kdy byl v samostatném úniku faulován Radek Prošek. Karlovarský útočník se poté rozjel při trestném střílení na Koláře, jenž ovšem včas utemoval mezírku mezi svými betony.

Indiáni se poté znovu jen těžce dostávali do hry, jelikož často putovali na trestnou lavici. Zvrat přišel až v posledních dvou minutách duelu, kdy postupně usedli na trestnou lavici Klejna a Štaif. Domácí zkusili při dvojnásobné výhodě odvolat i gólmana Koláře, nicméně ani to jim nepomohlo k překonání obranného valu Energie. Při jedné situaci se již domácí radovali předčasně z vyrovnání, když brankář Beran ještě zvládl udržet kotouč před brankovou čárou. Při další možnosti naopak zradilo Plzeňany zakončení. Napínavý duel s množstvím vyloučených přinesl proto na úvod soutěže více radosti Karlovým Varům.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Plzeň 1929): Vyrovnaný zápas s dobrým soupeřem. My jsme bohužel měli v utkání strašně vyloučených a síly, které jsme v nich ztratili, nám následně chyběli. Od druhé části jsme s menšími pauzami byli furt na trestné a těžko jsme se dostávali do hry. V závěru jsme sice tlačili a vypracovali jsme si dvě solidní možnosti, nicméně jsme je neproměnili.

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Nečekali jsme, že první utkání bude mít takový rozměr. Hrálo se s velkou intenzitou a množstvím osobních soubojů. Bylo to hodně divoký, obě mužstva měla k dispozici hodně přesilovek. My jsme pohrdli dvojnásobnou a následně i pětiminutovou přesilovkou, což bývá většinou rozhodující. Naštěstí jsme to zvládli, ale naše hra má stále velké rezervy. Vážíme si vítězství proti Plzni a musíme se stejně dobře připravit i na další utkání.