Závěr zápasu staršímu dorostu odvál body

Plzeň - Dlouho vyrovnaný zápas ztratily mladé pušky ze západu Čech na ledě Sparty v poslední pětiminutovce zápasu.

HC Sparta Praha - HC Plzeň 1929

3:1
1:1, 0:0, 2:0

Branky a nahrávky: 1. Vitouch (Dani), 56. Vitouch (Pavel), 58. Šišolák (Pavel, Švarc) – 9. Hajšman (Lokajíček). Rozhodčí: Lacina, Kučera. Vyloučení: 6:8, navíc Reitspies (PLZ) os. 10 min. trest. Využití: 1:1. Diváci: 64. Střely na branku: 37:21. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

HC Sparta Praha

Mičán (Škorpík) – Haš, Vízner, Tůma, Hadamczik, Hanuš – Pšenička, Švarc, Šišolák, Vitouch, Nacházel, Gnusin, Dani, Schwamberger, Kropáček, Čech, Vorobjev, Pavel.

HC Plzeň 1929

R. Červenka (Kolář) – Kaňák, Štěpánek, Staněk, Lokajíček, Čada, Šilhán, Houdek – Reitspies, Kolda, Hajžman, Matiášek, Roubal, Šiška, M. Červenka, Hajšman, Hasman, Váňa, Kovařík

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Radek Červenka 59 37 3 34 91,89 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
František Čada 0 0 0 0 0
Martin Červenka 0 0 0 0 -1
Kamil Hajšman 1 0 1 0 0
Josef Hasman 0 0 0 0 -1
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Nicholas Kaňák 0 0 0 0 0
Matěj Kolda 0 0 0 0 0
Vojtěch Kovařík 0 0 0 2 -1
Martin Lokajíček 0 1 1 2 -1
Jan Matiášek 0 0 0 0 -2
Vít Reitspies 0 0 0 12 0
Josef Roubal 0 0 0 2 -1
Filip Staněk 0 0 0 2 -1
Adam Šilhán 0 0 0 2 -1
Daniel Šiška 0 0 0 2 0
Jan Štěpánek 0 0 0 0 -1

komentář

Ve čtvrtém kole přivítala Sparta na svém ledě své dorostenecké kolegy z Plzně. Zápas, který se odehrál na sparťanské půdě se pražskému celku od samému začátku povedl. Už v 1. minutě se prosadil David Vitouch, kterého našel přesným pasem Miroslav Dani. Nicméně poté, byla nabídnuta plzeňské Škodovce přesilová hra, kterou svěřenci trenéra Bořka Hanzlíka nepotrestali, ba dokonce se sami museli strachovat, když se v tváří v tvář zjevil Martin Hugo Haš. Sparťanský útočník byl faulován a svůj nájezd si zopakoval, ale ve svém druhém pokusu selhal. Skóre tak zůstalo neměnné – 1:0.

Domácí nemuselo toto menší zakolébání příliš moc mrzet, jelikož si zanedlouho zahráli v početní převaze. To by nesměl faulovat Gnusin, který tak stanovil počet hráčů čtyři na čtyři. A za 46 sekund jsme měli vyrovnáno. Martin Lokajíček vybídl se skórování Kamila Hajšmana, který zamířil přesně k tyči Mičánovy svatyně. Pro Pražany mohlo být ještě hůře, když Reitspies ujížděl sám na domácího muže s maskou, který ale střelu plzeňského forwarda zlikvidoval pohotovou lapačkou. Pět minut před první třetiny se do šance vřítili pro změnu sparťané, když se Vojtěch Kropáček s Davidem Vitouchem rozjeli do rychlého brejku. Druhý jmenovaný ale svým pokusem těsně minul levou tyč indiánské branky. Do první přestávky se už nic podstatného neudálo, a tak domácí zásluhou Davida Vitoucha vedli 1:0.

Hned na začátku prostředního dějství šel odpykat prohřešek za příliš mnoho hráčů Plzeňák Lokajíček. Sparta po celou dobu svojí přesilovky kombinovala v útočném pásmu. Nejprve pálil Hadamzcik, který svojí dělovkou od modré minul. Poté to zkoušel od samého místa Šišolák, ale ani on nebyl úspěšný. Těsně před půlkou utkání měli hosté při hře čtyři na čtyři velkou šanci vyrovnat! Po závaru před brankovištěm Sparty se kotouč vynořil u Koldy a plzeňský hráč nedokázal trefit prázdnou klec domácích.

V polovině utkání hráli hokejisté s velkým “S“ na prsou v další početní převaze. Využití jednoho hráče v poli ale domácí nepotrestali a ani nebyli úspěšní při velké šanci Vojtěcha Kropáčka, který u levé tyčky Červenkovy svatyně minul. V 37. minutě se na druhé straně po přihrávce Koldy ocitl v šanci Hajšman, který mířil k tyči, ale Mičán vymrštil svůj beton a zachránil domácí od velké pohromy v podobě inkasované branky.

Ve třetí dvacetiminutovce prokličkoval mezi plzeňskými zadáky Ondřej Pavel, následný střelecký pokus však Radek Čevenka zneškodnil. Sparťanům se ani v pozdější přesilové hře nedařilo, a tak tento přestupek hosté zůstal bez povšimnutí. Ve 48. minutě domácí hokejisté urobili velkou chybu, když nechali ujet hostujícího Matiáška. Plzeňský útočník mířil nad Mičánovu lapačku, ale neuspěl. Poté zahrozil opět Vojtěch Kropáček, který po buly střílel jen do betonů gólmana Červenky. Deset minut před závěrečnou sirénou byl Matiášek v té samé šanic, jako před chvílí, ale tentokrát ho sparťanští beci zpacifikovali čistě.

Poté byl v šanci aktivní Šišolák, který druhou branku nepřidal. Ta samá definice platí i o dorážce Ondřeje Pavla z levého kruhu, který touš do sítě Západočechů neusměrnil. Pět minut před koncem zápasu přišla velká příležitost pro Spartu, jelikož svěřenci trenéra Richarda Žemličky měli s dispozici už osmou početní výhodu. V ní nakonec holešovická parta udeřila zásluhou druhého gólu Davida Vitoucha. A to nebylo vše! Další hřebíček do plzeňské sítě přibouchl Ondrej Šišolák a stanovil tak skóre na konečných 3:1 pro svůj výběr. Pražská Sparta tedy bere tři body, Plzeň se vrací domů s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Richard Žemlička (HC Sparta Praha): "Bylo to velice vyrovnané, Plzeň hrála výborně. My jsme k tomu zápasu přistoupili úplně jinak než včera na Slávii, kdy jsme působili naprosto odevzdaným dojmem a Slavia nás přehrála bojovností. Dneska jsme tu bojovnost měli my a díky tomu jsme zvítězili i díky velké zarputilosti. To si myslím, že rozhodlo. Porážka na Slavii nás motivovala k lepšímu výkonu."

Jiří Hanzlík (HC Plzeň 1929): "Dvě třetiny byly z naší strany slušné. Ve třetí třetině měla Sparta převahu a měla tam před tím rozhodujícím gólem několik závarů, které smrděly gólem. Ale tu třetí třetinu si to Sparta asi zasloužila. Klukům možná už docházely síly. Kvůli zraněním máme teď trochu užší kádr a prostě to vypadalo tak, že nám docházely síly."