Starší dorost v utkání plných vyloučení nasázel Litvínovu bůra!

Vysoké vítězství oslavil proti severočeskému Litvínovu starší dorost indiánů. Svěřenci trenéra Bořka Hanzlíka se dokázali lépe vypořádat s rozkouskovanou hru než Severočeši a vypracovali si v první části dvougólový náskok, který následně s přispěním výborně chytajícího Koláře ještě rozšířili na konečný výsledek. Souboj plzeňských hráčů v počtu trestných minut nakonec vyhrál Martin Červenka, jenž čtyřikrát usedl za katr.

HC Plzeň 1929 - HC Litvínov

5:1
3:0, 0:1, 2:0

Branky a nahrávky: 11. Eret (Čada), 19. Matiášek (Čada, Eret), 20. Štěpánek (Kovařík), 48. Kovařík (Váňa, Lang), 50. Váňa (Kovařík) – 37. Dufek (Havlík, Pech). Rozhodčí: Hucl – Vavruška, Vondráček. Vyloučení: 12:13. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 200. Střely na branku: 37:38. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.

HC Plzeň 1929

Kolář (Červenka) – Houdek, Štěpánek, Staněk, Čada, Šilhán, Váchal – Reitspies, Lang, Matiášek, Hajžman, Roubal, M. Červenka, Hajšman, Eret, Hasman, Váňa, Kovařík

HC Litvínov

Kožnar (Pejsar) – Žižka, Havlík, Bártek, Myšák, Černohorský, Hipius, Cikánek – Ineman, Bartoš, Nídl, Vopat, Arnold, Dufek, Kordule, Svoboda, Pavlíček, Pech

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Kristián Kolář 60 38 1 37 97,37 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
František Čada 0 2 2 2 2
Martin Červenka 0 0 0 -1 8
Petr Eret 1 1 2 1 0
Kamil Hajšman 0 0 0 0 0
Matěj Hajžman 0 0 0 -1 0
Josef Hasman 0 0 0 -1 0
Michal Houdek 0 0 0 0 4
Vojtěch Kovařík 1 2 3 1 0
Martin Lang 0 1 1 0 0
Jan Matiášek 1 0 1 1 0
Vít Reitspies 0 0 0 0 0
Josef Roubal 0 0 0 0 6
Filip Staněk 0 0 0 -1 0
Adam Šilhán 0 0 0 0 0
Jan Štěpánek 1 0 1 0 2
Jakub Váchal 0 0 0 1 0
Ondřej Váňa 1 1 2 1 2

komentář

Hned první minuty zápasu nastínily, v jakém rytmu se povede zápas. Rozhodčí Jan Hucl nasadil přísný metr a od začátky posílal hráče z obou týmů v pravidelných dávkách na trestnou lavici. Rozkouskovaný způsob hry vyhovoval více indiánům, kteří se paradoxně dostali do vedení při stejném počtu na ledě. Ve hře čtyř proti čtyrem se po deseti minutách hry prosadil Petr Eret, který při první akci na brankáře Kožnara ještě nevyzrál, ale při následném repete již poslal puk za rozhozeného litvínovského gólmana.

Domácím se celkově dařilo v první části být aktivnějším týmem na ledě a ze svého tlaku vytěžili ještě další dvě branky. V signalizované výhodě při přesilové hře se Jan Matiášek nejlépe zorientoval před brankou, kde našel vyražený kotouč po zásahu gólmana Litvínova, a poslal ho lehce do sítě. Hned na to se navíc v další přesilovce prosadil po rychlé akci plzeňský obránce Jan Štěpánek, a do kabin šli proto rázem se spokojenějším dojmem plzeňští mladíci.

Po změně stran se do hry začínali dostávat i Chemici, kteří postupně zkoušeli prověřovat pozornost gólmana Koláře. Plzeňský gólman zažil největší starosti v polovině druhé třetiny, kdy byl pod tvrdou palbou hráčů Litvínova. Domácí brankář si ale dlouho počínal na výbornou a dobrými zákroky držel svůj tým nad vodou. Jeho aura povolila až před koncem druhé části, kdy z blízkosti propasíroval puk do klece nejdůraznější Ondřej Dufek.

I třetí část započala ve znamení útočného snažení Severočechů. Kolář ale znovu zavřel svoji branku a nedovolil, aby se hosté přiblížili Plzni na dostřel. Indiáni si ale poctivě počkali na přesilovou hru, v níž počtvrté udeřili. Na konci pohledné domácí souhry byl zakončující Martin Lang.

Domácí poté navíc nečekaně skórovali i ve vlastním oslabení. Po bleskurychlé akci se po přihrávce Kovaříka z mezikruží pohotově prosadil Ondřej Váňa. Litvínovští měli v utkání k dispozici obdobný počet přesilovek, ale nepovedlo se jim proměnit ani jedinou početní výhodu. Trochu nervózní závěr zápasu obě mužstva nakonec bez výraznějších potíží zvládla a duel v poklidu dohrála. Spokojenější byli po konečném hvizdu domácí indiáni, kteří brali všechny body, hosté naopak i přes větší střeleckou aktivitu odjížděli domů s krutou porážkou.

Ohlasy trenérů

Bořek Hanzlík (HC Plzeň 1929): Měli jsme strach, aby hráči nepodcenili utkání proti soupeři, který je v tabulce hluboko pod námi. Začátek zápasu a první třetina se nám ale vyvedla, bruslařsky jsme na tom byli dobře, dávali jsme góly, takže jsme byli spokojení. Poté přišlo ale klasické uspokojení z výsledku a zhoršili jsme, podržel nás ale Kristián, na něhož je spolehnutí a kromě jednoho gólu všechno v poklidu pokryl. Ve třetí části jsme začali zase my hrát lepší hokej a dotáhli jsme to do vítězného konce. Byl to takový celkově neurovnaný zápas kvůli velkému množství vyloučených, nehráli jsme to, na co jsme zvyklý, museli jsme často improvizovat, když jsme hráli přesilovky nebo ve čtyrech.

Radek Mrázek (HC Litvínov): My jsme hráče upozorňovali na zbytečné fauly, které nás stojí spoustu sil a gólů. V první třetině jsme se nechali hned sedmkrát vyloučit a Plzeň to samozřejmě potrestala. V druhé části se náš výkon zvedl a vypracovali jsme si vypracovali nějaké šance, ale Plzeň podržel její gólman. V poslední třetině jsme se znovu nechali vylučovat a naše nedisciplinovanost nás stála utkání, jsou to pořád ty samé chyby. Plzeň byla lepší a zaslouženě zvítězila.